Časté infekcie dýchacích ciest a stredného ucha, alergia či astma? Domáci inhalátor môže veľmi pomôcť

Gabriela Bachárová, 3. októbra 2023 o 06:15

Ak má vaše dieťa časté respiračné infekcie, trpí alergiou či astmou, upchatým nosom alebo chronickým kašľom, zníženou imunitou, prípadne častými zápalmi stredného ucha, zvážte, či si domov nezaobstarať inhalátor, ktorý pomôže zmierniť zdravotné problémy.

Skúste inhalátor.

Foto: Shutterstock.com

Keď sa povie inhalácia, väčšina ľudí si predstaví obrázok, ktorý dobre poznajú najmä tí skôr narodení. Ešte pred pár desaťročiami bolo počas choroby bežné pripraviť rumančekový odvar a potom ho vdychovať pod dekou. Moderná inhalácia, ktorá bola ešte pred časom dostupná len v nemocniciach či kúpeľoch, vyzerá už trošku inak, hoci ten rumanček stále možno použiť.

Inhalátor je prístroj, ktorý mení liečebný roztok na jemnú hmlovinu, aerosól. Ten preniká do dýchacích ciest, čistí ich, zvlhčuje, regeneruje, uvoľňuje, a to všetko pomáha v prevencii, ale i boji proti respiračným chorobám, alergii či astme. Výhodou inhalácie je, že aerosól sa dostane len do dýchacích ciest a nie je treba obávať sa nepriaznivých vedľajších účinkov. Inhalátor pritom môžu používať už celkom malé deti.

Bylinky aj mukolytiká

Okrem samotného prístroja, ktorý možno na prvý pohľad môže vyzerať trochu zložito, ale na obsluhu je jednoduchý, je súčasťou produktu aj tvárová maska, ktorá sa používa na inhaláciu nosom i ústami. Možno si vyberať veľkosť masky podľa veku dieťaťa, avšak inhalátor môžu používať i dospelí záujemcov o inhaláciu. Ak chcete vy či vaše dieťa inhalovať iba ústami, ponúka sa použitie náustku.

Čo všetko možno inhalovať? Okrem niektorých liečiv, najčastejšie sú to takzvané mukolytiká na rozpúšťanie hlienov, je na výber ešte niekoľko ďalších možností. Možno ste už počuli o dnes tak obľúbenom inhalovaní minerálnej vody Vincentky, ktorá má schopnosť rozpúšťať hlieny, avšak môžete použiť aj iné minerálne vody s účinkom na dýchacie cesty. Na inhaláciu sú vhodné i bylinky, okrem klasického rumančeku sa dá vyskúšať tymian, slez či lipový kvet. Pre väčšie deti a dospelých je vhodná aj inhalácia esenciálnych olejov.

Účinný roztok si však môžete pripraviť jednoducho aj doma. V jednom litri prevarenej vody rozpustite deväť gramov obyčajnej kuchynskej soli, zamiešajte a inhalujte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >