Čarovný čas ríbezlí. Prinesú zdravé cievy, znížia cholesterol aj zlepšia trávenie

gb, 17. júla 2023 o 04:50

Majú veľkosť perly a mnohí si bez ich sladko-trpkej chute nedokážu predstaviť vrcholiace leto. Nielenže si na nich radi pochutnávame v koláčoch či džemoch, ale pre ľudský organizmus majú aj veľa zdravotných benefitov.

Zdravé sú aj ako zavárané.

Foto: shutterstock.com

„Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika a ďalších životne nevyhnutných živín robí z ríbezlí ovocie vhodné na posilnenie našej obranyschopnosti,” vymenúva pozitíva Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Môžu tak výrazne pomôcť v prevencii mnohých vírusových a bakteriálnych infekcií (chrípka, infekcie slizníc, bronchitída, angína a podobne).

Ríbezle sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha regulovať trávenie a zrýchľuje ho, ak je to potrebné. „Vysoký obsah rutinu v ríbezliach ďalej pomáha udržať dobrý stav našich ciev, udržuje ich steny pružné a zlepšuje priechodnosť krvi,” tvrdí v tlačovej správe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva odborníčka. Ríbezle tak pomáhajú na kŕčové žily a slabé cievy s tendenciou k praskaniu či modrinám.

Pre vysoký obsah pektínov je veľmi jednoduché z ríbezlí pripraviť rôzne džemy, želé alebo sirupy. Slúžili tak ako zdroj zdraviu prospešných látok aj v zime pri nedostatku čerstvého ovocia a zeleniny. Na dlhodobé uchovávanie sa môžu zmraziť.


Skvelý antioxidant

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave odporúča ríbezle zaradiť do jedálnička aj ako prevenciu proti civilizačným ochoreniam, kam patrí vysoký tlak krvi, hemoroidy či opuchy končatín. Majú i diuretický (močopudný) účinok, čistia telo od škodlivých látok.

Znižujú vysoký cholesterol

Čierne ríbezle sú bohaté na flavonoidy, čo je polyfenolová zlúčenina a antioxidačnými vlastnosťami, ktoré zabraňujú tvorbe usadenín na stenách krvných ciev. „Bohaté sú aj na omega 3-mastné kyseliny, ktoré majú schopnosť znížiť hladinu zlého cholesterolu a zvýšiť hustotu dobrého cholesterolu v krvnom obehu,” hovorí odborníčka.

Protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti ríbezlí pomôžu bojovať proti množstvu kožných ochorení. Olej z čiernych ríbezlí sa používa na liečenie ekzému, psoriázy, atopickej dermatitídy. V ríbezliach je tiež mimoriadne vysoký obsah vápnika, horčíka a mangánu.

Pri konzumácii ríbezlí by si však mali dávať pozor najmä ľudia trpiaci pálením záhy, zápalom pažeráka či žalúdočnými ochoreniami, ktorí by sa mali vo všeobecnosti vyhýbať konzumácii kyslého.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >