Nevýrazná chuť, zázračné účinky. Objavte čaro cukety, plus recept na rýchle jednohubky

pt, 13. septembra 2022 o 04:24

Pre niekoho je to možno len fádne jedlo bez chuti, v skutočnosti je však cuketa veľmi cenná zelenina, ktorú nielenže možno pripraviť na tisíc spôsobov, ale ktorá aj v mnohých oblastiach pomáha nášmu organizmu. Prečo ju niekedy zvyknú nazývať aj zázračná?

Cuketa obsahuje minimum cukru a množstvo telu prospešných látok.

Foto: shutterstock.com

Cuketová sezóna ešte stále trvá, nebojte sa túto zeleninu servírovať deťom často na tanier. Vďaka svojej nevýraznej chuti z nej môžete urobiť rozmanité slané i sladké jedlá, ktoré sú prospešné pre organizmus.

Čím je taká výnimočná? Cuketa obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok. Napríklad draslík, ktorý z tela vyplavuje nadbytočnú vodu, soľ, potom vápnik a horčík, ktoré zasa pomáhajú zbaviť telo únavy. Vďaka železu zasa pomáha liečiť chudokrvnosť. Má tiež nízky obsahu cukru, čo je dnes veľké plus vzhľadom na alarmujúci nárast obezity medzi deťmi, a čo ocenia aj diabetici. Okrem toho má cuketa vysoký obsah karoténu, ktorý má antioxidačné účinky, čiže posilňuje imunitu a spomaľuje starnutie.

Cukety možno zjesť bez obáv veľa, pretože má veľmi málo sacharidov. Z 91 % ju tvorí voda, čiže pomáha telu s hydratáciou. Zároveň pomáha aj zažívaciemu traktu, je vhodná pri črevných chorobách, napríklad Crohnovej chorobe či ulceróznej kolitíde. Dôvodom je to, že obsahuje slizové zložky, ktoré sa starajú o črevné steny. Na pocítenie pozitívnych účinkov pre fungovanie čriev sa odporúča pravidelné konzumovanie cukety.

Cuketu možno využiť v kuchyni naozaj rozmanito. Ako hlavné jedlo (dusená, vyprážaná, v zeleninovej polievke) tiež ako zahusťovadlo do polievok, či omáčok, ktoré zasýti, ale nezvýši hladinu cukru. Je skvelou prílohou na pizzu, do hamburgerov či k cestovinám. Pripraviť z nej môžete tiež koláče, ale aj slané „jednohubky“, na ktoré vám ponúkame recept.

Cuketové jednohubky:

Potrebujete: cuketu, syr, kečup alebo paradajkovo-paprikovú omáčku, šunku, ak chcete vegetariánsku verziu, tak tofu alebo sójový nárez, oregáno

Postup: Cuketu nakrájajte na kolieska – netreba ju šúpať ani vyberať stred. Poukladajte ju na plech, vystlaný papierom na pečenie. Natrite kečupom, na to položte kúsok šunky, syra, posypte oregánom a dajte do rúry zapiecť na 180 stupňov.


ANKETA:

Máte radi cuketu?

89,9%



2,0%



8,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >