Alergia na bielkovinu kravského mlieka či intolerancia laktózy? Ako ich spoznať a riešiť

Gabriela Bachárová, 12. septembra 2021 o 04:45

Intolerancia laktózy a alergia na bielkovinu kravského mlieka sú dve celkom odlišné veci. Alergia je neprirodzená, prehnaná odpoveď imunitného systému na podnet zvonku. Intolerancia vzniká čiastočnou či úplnou neschopnosťou stráviť mliečny cukor prítomný v mlieku živočíšneho pôvodu.

Mlieko je dôležitá potravina, ale niekedy vyvoláva problémy.

Foto: Shutterstock.com

Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa prejavuje asi u 2,8 percenta detí do jedného roka veku, po 12 mesiacoch života je jej výskyt vzácny. Dobrou správou je, že vekom väčšinou mizne, v šiestich rokoch ju už nemá 78 percent detí, avšak u niektorých to môže byť záležitosť na celý život.

Príčina? „Novorodenci a malé dojčatá majú priechodnosť črevnej sliznice pre bielkoviny vyššiu ako staršie deti a dospelí. Ich sliznica prepúšťa alergény (bielkovinu kravského mlieka) do organizmu skôr, ako ich stihne spracovať. Nespracovaná bielkovina potom vyvolá alergickú reakciu,“ popisuje pediatrička Monika Antošová vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami.

Alergická reakcia sa prejavuje zmenami na koži vo forme žihľavky alebo atopického ekzému (suchá drsná koža, začervenané ložiská na tvári, končatinách, v záhyboch, na hrudníku) a tiež stolicou s prímesou hlienu a krvi. Častá býva plynatosť. Alergia má vplyv aj na psychiku, objavuje sa nespokojnosť a podráždenosť dieťaťa.

„Závažný stupeň alergie je spojený s hnačkami, krvavou stolicou, neprospievaním,“ vraví detská lekárka. Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa zisťuje krvnými testami. U alergikov býva zvýšený istý druh imunoglobulínov, avšak priamy spôsob, ako alergiu na bielkovinu kravského mlieka potvrdiť, nie je. Podobné prejavy navyše majú aj iné potravinové alergie či ochorenia tráviaceho traktu, je preto dôležité vylúčiť i iné príčiny problémov.

Prevenciou vzniku alergie je dostatočné dojčenie (odporúča sa výlučne dojčiť prvých šesť mesiacov života a neprestávať s tým ani po zavedení príkrmov). „Neupravené kravské mlieko a tvaroh nepodávajte dieťaťu do jedného roka života. Jogurt má bielkovinu natrávenú, preto má nižšiu schopnosť vyvolať alergiu,“ uvádza Monika Antošová. Ak už však má dieťa alergiu potvrdenú, je nutné vylúčiť zo stravy všetky mliečne výrobky, teda aj maslo, syry, jogurty. Dovolené nie sú ani niektoré pekárenské a mäsové výrobky, ktoré tiež obsahujú mliečnu zložku.

Intolerancia laktózy

Príčinou intolerancie laktózy nie je prehnaná reakcia imunitného systému ako pri alergii na bielkovinu kravského mlieka, ale nedostatočná aktivita alebo priamo nedostatok enzýmu zvaného laktáza. Ten je dôležitý na trávenie mliečneho cukru laktózy, ktorý sa nachádza v každom mlieku živočíšneho pôvodu.

„Nespracovaná, nerozložená laktóza spôsobuje hromadenie vody v čreve, čo vyvolá príznaky. Intolerancia laktózy sa prejavuje už u novorodencov a dojčiat, ale môže prepuknúť i v dospelosti. Bežná je aj prechodná intolerancia, ktorá vzniká po črevných infekciách, často po rotavírusovej,“ uvádza pediatrička.

Príznaky intolerancie podľa lekárky sú: takmer vždy kyslo zapáchajúca riedka stolica, hnačka, plynatosť, pocit plnosti, škŕkanie v bruchu, pocit prelievania v črevách, takmer vždy sú aj kolikovité bolesti brucha, ktoré prichádzajú 30 minút až 12 hodín po požití mlieka. U dojčiat tiež neprospievanie, ktoré však nemusí byť výrazné.

Stanoviť správnu diagnózu môže byť niekedy náročné. Používa sa výdychový test, ten je však podľa lekárky u najmenších deti menej spoľahlivý. Test je bezbolestný, stanovuje sa koncentrácia vodíka vo vydychovanom vzduchu.

Diagnózu je možné stanoviť aj na základe hodnoty cukru v krvi po záťaži laktózou. „Ak sa dieťaťu podá cukor, jeho hladina v krvi stúpne. To by sa malo stať aj po podaní laktózy, keďže je to mliečny cukor. Ak hladina cukru v krvi po podaní laktózy nestúpne, znamená to, že laktóza v dôsledku nedostatku enzýmu nebola v čreve rozložená,“ vysvetľuje pediatrička.

Po stanovení diagnózy je nutné vyhnúť sa v jedálničku dieťaťa živočíšnemu mlieku. Niektorí rodičia nahradia kravské mlieko kozím, aj to však laktózu obsahuje. U nedojčených detí na umelej výžive sa odporúča bezlaktózové umelé mlieko.

Mliečne výrobky nie je nutné z detského jedálnička vylúčiť úplne. „Syry, predovšetkým tvrdé, pacienti zvyčajne tolerujú dobre, platí to aj pre maslo, jogurty či srvátku. Na trhu sú však k dispozícii aj bezlaktózové mliečne výrobky,“ vraví Monika Antošová s tým, že pre zdravie dieťaťa môže byť prospešné aj podávanie probiotík. Intolerancia pritom nemusí byť celoživotnou záležitosťou, ako sa niekedy rodičia malých pacientov obávajú, pretože činnosť enzýmu sa časom môže upraviť.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >