Babské rady, ktoré perfektne fungujú na kašeľ

Gabriela Bachárová, 16. októbra 2022 o 04:44

Sezóna respiračných ochorení je znovu tu. Keď nastúpi kašeľ, pomôcť môžu aj prírodné postupy. Skúsite tymianový čaj, horúcu sprchu alebo si vyberiete z ďalších možností?

Bylinkový čaj môže pomôcť v boji s kašľom.

Foto: Shutterstock.com

Zázvorový čaj

Dva centimetre koreňa zázvoru očistite a nastrúhajte na jemnom či hrubom strúhadle. Dajte zovrieť liter vody a nalejte na zázvor. Nechajte asi 15 minút lúhovať. Pite zázvorový čaj trikrát denne, na zvýšenie jeho účinku môžete pridať med a citrón. Do čaju ich však použite, až keď trochu vychladne, vysoká teplota by mohla liečivé látky obsiahnuté v mede a citróne zničiť. Chuť aj liečivé účinky podporíte aj škoricou či klinčekom. Zázvor obsahuje veľmi veľké množstvo liečivých látok, ktoré okrem iného pomáhajú odstraňovať hlien z dýchacích ciest a rýchlejšie sa zotaviť z ochorení dýchacích ciest.

Horúca sprcha

Otužovanie je prevenciou vzniku ochorení dýchacích ciest, ak sa však už objavia, pomôže pravý opak – horúca voda. Tá vytvorí v sprche paru, ktorá upokojí dýchacie cesty a podporí vylučovanie hlienov. Sprchovať v horúcej vode sa môžete aj desať minút. Ak je vám ľúto spotrebovanej vody, rovnako dobrú službu vám urobí aj staré dobré naparenie sa nad hrncom s horúcou vodou, do ktorej môžete pre lepší účinok pridať napríklad rumanček.

Islandský lišajník

Je to menej známa bylinka, ktorá sa však vyznačuje silnými účinkami. Lišajník je rozšírený hlavne na severe Európe, meno dostal po Islande, kde sa hojne vyskytuje. Zmierňuje kašeľ, podporuje vykašliavanie, upokojuje podráždenú sliznicu v krku, pôsobí proti chrapotu aj dezinfikuje. Jeho chuť je príjemná, hodí sa preto aj pre deti. Môžete si z neho urobiť liečivý čaj: dve čajové lyžičky lišajníka islandského zalejte štvrť litrom vriacej vody, zakryte a nechajte dvanásť minúť lúhovať. Odporúča sa piť ho čo najteplejší. Denne si môžete dopriať až tri šálky takto pripraveného čaju.

Ktoré bylinky pomáhajú na kašeľ?

Lipa malolistá, rumanček pravý, divozel veľkokvetý, slez nebadaný, skorocel kopijovitý, ibiš lekársky, dúška materina, podbeľ liečivý, pľúcnik lekársky, koreň sladkého drievka, divozel veľkokvetý, sedmokráska obyčajná… To je len niekoľko byliniek, ktoré vám pomôžu v boji s obťažujúcim kašľom, zapáleným hrdlom a celkovo ochoreniami dýchacích ciest. Môžete ich používať vo forme čaju, sirupov, tinktúr, nálevov. V lekárni možno kúpiť jednotlivé bylinky alebo aj ich zmesi.

Tymianový čaj

Veľmi silné účinky na odhlienenie dýchacích ciest má tymian. Sušený ho máte určite medzi koreninami. Jednu čajovú lyžičku sušeného tymianu zalejte štvrť litrom vrúcej vody a nechajte lúhovať päť až desať minút. Viac nie, pretože z bylinky by sa mohli vylúhovať aj látky spôsobujúce, že čaj by výrazne zhorkol. Môžete popíjať trikrát denne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >