Au, to bolí! Prečo vznikajú popraskané kútiky a čo s nimi

gb, 13. marca 2021 o 04:29

Oslabená imunita i nedostatok niektorých dôležitých látok, to sú najčastejšie príčiny, prečo sa deťom, ale niekedy i dospelým vytvárajú bolestivé popraskané kútiky pier.

S boľavými perami možno bojovať.

Foto: istockpfoto.com

Kútiky sú zápalové ochorenie pier, odborne nazývané chelitis angularis. Niekedy sa vyskytuje v jednom a v niektorých prípadoch v oboch kútikoch pier. Častejšie sa s ním stretneme u detí ako u dospelých. Jeho vznik zapríčiňujú baktérie alebo kvasinky, najčastejšie však ide o kombináciu oboch faktorov. Hoci sa tieto mikroorganizmy bežne nachádzajú na našej koži či slizniciach, ťažkosti sa odštartujú až po ich premnožení alebo ak sa dostanú do otvorenej rany. Vlhké prostredie v ústach navyše podporuje vznik a rozvoj tohto problému.

Nedostatok vitamínov

Prispieť k vzniku kútikov môže i nedostatok niektorých vitamínov skupiny B, konkrétne B2, B5, B7, B9 a B12. Do určitej miery môže zhoršenie stavu spôsobiť aj nedostatok minerálov ako železo a zinok. Avšak určite podceňovať starostlivosť o chrup a ústa. Aj to je totiž jedna z príčin, ktorá môže prispieť k vzniku tohto problému. „Nedostatočnou ústnou hygienou možno taktiež prispieť k častejšiemu výskytu kútikov, pretože infekcia pochádza z najmä z úst. Občas si ľudia pomýlia kútik s herpesom, čo je však už vírusové ochorenie,” upozorňuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Ako sa prejavuje

Kútiky vyzerajú ako začervenanie a bolestivé škvrny v kútikoch úst. Charakterizuje ich prasklinka, ktorá sa nachádza v strede. Kútiky môžu svrbieť, byť pokryté žlto-hnedastou chrastou, mokvať alebo dokonca začať krvácať. Môžu veľmi bolieť, najmä pri konzumácii jedla a nápojov, nehovoriac o tom, že sú prejavom oveľa vážnejších procesov, ktoré v tele prebiehajú.

Ako sa liečia

Základ liečby tvorí nanášanie protikvasinkových a antibakteriálnych mastí, ktoré uľahčujú hojenie. Pred samotným nanesením je dôležité ranku najskôr vydezinfikovať, napríklad borovou vodou. Vhodná môže byť i panthenolová masť s obsahom zinku. V lekárni poradia, ktoré ďalšie prípravky či roztoky sú na dezinfekciu vhodné a ktoré naopak nie.

Ak uprednostňujete skôr prírodné prípravky, vhodný je beta glucan. „Beta glucan môže pomôcť imunite k lepšiemu hojeniu a beta glucanový gél je výborný pri regenerácii poškodených tkanív,” ozrejmuje Adrián Doboly. Ďalším veľmi dobrým pomocníkom z vrecúška babských receptov je propolisová tinktúra, hojenie urýchľuje aj čajovníkový olej a aloe. Odporúča sa dokonca aj potieranie rán čerstvým cesnakom, čo však môže byť trochu problém, najmä kvôli zápachu.

Dopĺňať by sa mali aj probiotiká, vitamíny skupiny B, železo a zinok, či už zo stravy, alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Do stravy zaraďte orechy, semená, strukoviny, kvasnice, ovsené vločky, hovädzie mäso, ryby či kyslé mliečne výrobky.

Pátranie po príčine

„Ak by sa kútiky vyskytovali často a ich hojenie trvalo neprimerane dlho, je vhodné navštíviť lekára, pretože niekedy bývajú prejavom iných, závažnejších ochorení,” upozorňuje odborník. Kútiky môžu poukazovať na vážnu poruchu imunity, na cukrovku alebo na celiakiu. Vplyv na vznik môžu mať i antibiotiká a antikoncepcia.

Okrem zásobovania tela potrebnými minerálmi a vitamínmi, aby bolo schopné brániť sa zápalu, je dôležité robiť aj ďalšie preventívne opatrenia. Keďže zdrojom infekcie býva najmä ústna dutina, základným predpokladom zamedzenia vzniku kútikov je správna starostlivosť o ňu. Zuby by sa mali čistiť aspoň dvakrát denne, ideálne zubnou pastou, ktorá neobsahuje sodium-lauryl-sulfát. Ako prevenciu možno používať i ochranné balzamy na pery s obsahom zinku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >