Chcela vyrobiť masť pre chorého syna, dnes predáva biokozmetiku po celom Slovensku

Patricia Poprocká, 30. mája 2020 o 04:54

Na začiatku bola choroba jej maličkého syna – kožné problémy, na ktoré nezaberali kortikoidy ani iné maste. Lenka Špaldová sa preto rozhodla zobrať veci do vlastných rúk. Pomoc hľadala v prírode a bylinkách, z ktorých skúšala vyrobiť niečo účinné sama.

Matej sa narodil s kožnými problémami, na ktoré klasická liečba nezaberala.

Foto: archív Lenky Špaldovej

Podarilo sa, dokonca v oveľa väčšej miere než dúfala. Z lieku pre syna sa dostala k podnikaniu vo veľkom a dnes ich rodinná firma predáva prírodnú kozmetiku po celom Slovensku aj v zahraničí.

K prírode inklinovala ona aj jej partner Ján Petrovič už dlho. Preto keď sa im narodil syn s vážnymi kožnými problémami, opäť hľadali riešenie práve tam. Neľutovali sa, nepýtali, prečo práve oni, jednoducho to prijali a začali ťažkosti riešiť.

„Keď sa nám narodil Matejko, lekári mu stanovili dve diagnózy. Nešpecifikovaný atopický ekzém a seboroickú dermatitídu,“ spomína dnes už dvojnásobná mama. Klasická liečba nezaberala, preto sa rozhodli skúsiť to pomocou byliniek.

Lenka absolvovala dlhé rozhovory so skúsenými bylinkárkami aj viaceré kurzy prírodnej kozmetiky, aby mohla synovi pripraviť čo najlepší liek. Výsledkom bol olej, ktorý sa predáva dnes už vo veľkom.

Vtedy však ešte nepredpokladala, že by svoje znalosti a bylinné výrobky využila aj inak než pre svojich najbližších. Tešila sa, že Matejovi olej pri pravidelnom používaní pomáha a zmierňuje príznaky. „Keď kamarátky videli, že to, čo som vytvorila, funguje, začali sa na mňa obracať s tým, že aj ony by si prosili. Preto som postupne začala vyrábať väčšie množstvá, nie iba na vlastnú spotrebu,“ opisuje začiatky.

Ako dodáva, ani vtedy ešte nepredpokladala, že by sa výroba prírodnej kozmetiky stala jej profesiou a obživou. S partnerom to skúšali predávať len tak, po jarmokoch, kde však mali ich produkty úspech. „Práve tam sme zistili, že ľudia preferujú osobný kontakt pri kúpe prírodných produktov a že im vyhovuje, ak sa o výrobku môžu s niekým poradiť. A takto postupne sme si získavali ich dôveru,“ vraví Lenka.

Ako záujem rástol, rozhodli sa aj oni pre produkciu vo veľkom. Situáciu im zľahčovalo, že Ján je profesionálny marketér, takže s vymýšaním loga či značky to šlo vcelku jednoducho. Na názve sa zhodli hneď: Ťuli a Ťuli, čo sú prezývky, ktorými sa Lenka a Ján doma oslovujú.

Príprava v plnom prúde.

Foto: archív Lenky Špaldovej

Jasno majú aj v prioritách: Prírodné, ekologické produkty s čo najmenším množstvom zložiek. A vratné sklenené fľaštičky. Lenka je tá, ktorá vymýšľa a kombinuje jednotlivé receptúry. Všetky produkty vyrába ručne alebo na sporáku, i keď v ďalších fázach už nastupuje technika – napríklad špeciálny mixér, ktorý je pri výrobe krémov nesmierne dôležitý. V tíme majú aj odborného garanta, Jánovho brata Pavla, skúseného vedca z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Ako vraví Lenka, dôraz kladú aj na kvalitu. „Objavili sme obrovskú silu rastlinných olejov, masiel, liečivých solí, včelích produktov, ktoré sú zdrojom nespočetného množstva vitamínov a minerálov potrebných na výživu organizmu. Nepotrebujeme vo svojom zložení parabény, sulfáty, farbivá ani syntetické konzervanty. Starostlivý výber ingrediencií z kvalitných BIO surovín dokázal našim produktom zaistiť dvojročnú záruku,“ vraví o výrobkoch.

Predaj postupne rozširujú aj na zahraničie (Česko, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko a iné) a dnes už majú títo rodení Malačania na konte 60 prírodných produktov. „Jediné, čo nám v ponuke chýba, je prírodná zubná pasta a odličovacia emulzia, ale aj tie sú už v procese vývoja,“ usmieva sa Lenka. Keďže v okolí Malaciek je množstvo borovicových lesov, pohrávajú sa aj s myšlienkou na takýto lokálny esenciálny olej.

Lenkina rodina, ešte len v trojici.

Foto: archív Lenky Špaldovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >