Aká je naša najväčšia bunka a ktorá je najmenšia kosť? Základné čísla a fakty o ľudskom tele

pt, 12. júna 2022 o 04:39

Ako dobre poznáte ľudské telo? Nie každý má rád biológiu, základné fakty o svojom tele by mal ale poznať každý. Ako ste na tom so znalosťami vy? Možno vám pomôže oživiť si ich tento článok.

O ľudskom tele nevieme všetko, základné fakty by však mal poznať každý.

Foto: shutterstock

206, 639, 24, 32, 33... Viete, k čomu priradiť tieto čísla? Ide o základné počty základných častí tela. Konkrétne číslo 206 vypovedá o počte kostí v tele dospelého človeka, 639 máme zasa svalov. 24, ako mnohí zaiste správe odhadli, je počet rebier (po 12 párov). 32 je zubov a o jeden viac máme stavcov v chrbtici.

Čo sa týka buniek, tie spočítať nemožno. Poznáme však najväčšiu i najmenšiu bunku v tele človeka. Tou prvou sa môžu hrdiť ženy – je ňou totiž ženské vajíčko. Naopak, mužská spermia je zasa najmenšou bunkou. Najväčším orgánom je koža a najväčšou žľazou pečeň. Najmenšia kosť je strmienok, kostička stredného ucha. Najväčšia, o ktorej všetci vieme, je stehenná.

Ešte sa pozrime na niekoľko čísel. Ph krvi je 7,4, optimálny krvný tlak je 120/80. Za normálny tep sa považuje 72 úderov za minútu a telesná teplota je okolo 37 stupňov. Čo sa týka dĺžky čriev, viete, ktoré je dlhšie? Áno, tenké, meria v priemere až 7 metrov. Hrubé „len“ 1,5 metra v priemere. No a čo sa týka objemu krvi – človek jej má v tele v priemere 4 až 5 litrov.

A čo deti? V maternici sa vyvíjajú v priemere 40 týždňov a rodia sa s 306 kosťami. Aj zubov majú menej, tých mliečnych je 20. Srdiečko im bije rýchlejšie než dospelým a do siedmeho mesiaca sú schopné dýchať a prehĺtať zároveň.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >