Nevoľnosť, pálenie záhy, brnenie prstov. 10 častých zdravotných problémov v tehotenstve a ako ich riešiť

Gabriela Bachárová, 9. júna 2022 o 04:08

Obdobie tehotenstva sa síce považuje za jedno z najkrajších, ženy vám však povedia svoje. Druhý stav je spojený s množstvom obťažujúcich zdravotných problémov, ktoré síce nie sú závažné, ale potrápiť vedia dostatočne. Pozrime sa, ktoré sú tie najčastejšie, prečo vznikajú a čo proti nim môžete podniknúť.

Tehotenstvo prináša viaceré komplikácie, často sú však len nezávažné.

Foto: shutterstock.com

1. Často pociťujem závraty

Pocit na omdlenie a točenie hlavy sú v tehotenstve časté. Na začiatku gravidity je príčinou nedostatočné krvné zásobenie v dôsledku rozširujúceho sa obehového systému. Neskôr môže tieto zdravotné problémy vyvolať tlak rastúcej maternice na cievy. Nepríjemné pocity sú ešte intenzívnejšie, ak máte nedostatok tekutín či nízku hladinu cukru v krvi. Noste preto so sebou vždy niečo na zjedenie a na pitie. K udržaniu stabilnej hladiny cukru pomáha okrem konzumácie zložených cukrov (napríklad celozrnné pečivo či celozrnné cestoviny) aj bielkovina pri každom jedle (mäso, jogurt, syr). Dbajte tiež na dostatočne vyvetrané priestory. Prítok krvi do mozgu podporia vyššie položené nohy. Ak je vám na omdlenie pri každej zmene polohy, meňte ju len veľmi opatrne, to platí zvlášť o vstávaní.

2. Páli ma záha

Tento dočasný zdravotný problém má veľmi veľa žien. Príčinou je návrat žalúdočných štiav do horných partií tráviaceho traktu spôsobený hormónom progesterónom a na konci tehotenstva tiež tlak maternice na žalúdok. Treba sa vyvarovať ostrých a korenených jedál, naopak do stravy pridajte kyslé mliečne výrobky či mlieko, ktoré neutralizujú kyslé prostredie v zažívacom trakte. Odporúča sa jesť malé porcie viackrát denne a nejesť neskoro večer. Dobré je spať na vyvýšenom. Ak sa nedarí pálenie záhy zastaviť, môžu pomôcť lieky z lekárne.

3. Je mi nevoľno a na vracanie

Nevoľnosť a vracanie sprevádzajú tehotnú ženu najmä v prvom trimestri, potom zvyknú ustúpiť či celkom zmiznúť. Diéta je podobná ako pri pálení záhy. Nedráždivá strava, malé porcie, ale často, obmedziť tučné jedlá. Ak nič nepomáha, k dispozícii sú lieky proti vracaniu. Ťažké stavy sa riešia v nemocnici, kde sa infúzne doplnia živiny stratené vracaním.

4. Brnia mi končeky prstov a niekedy aj lýtka

Brnenie a niekedy aj necitlivosť prstov na rukách aj nohách sú v tehotenstve tiež normálne. Vznikajú tlakom opuchnutých častí tela na nervy, najčastejšie v oblasti zápästia. Dôsledkom môžu byť aj mravčenie či pálenie, niekedy bolesť. Problémy sa zhoršujú najmä v noci, pretože v priebehu celého dňa sa v rukách hromadí tekutina. Nie je preto dobré spať s rukami pod hlavou, ale podložiť si ich vankúšom. Ak vám brnia nohy, často pomôže zmena polohy, vyloženie nôh hore.

5. Som v druhej polovici tehotenstva a bolí ma spodná časť brucha a vonkajšie rodidlá

Bolesť v spodnej časti brucha býva spôsobená tlakom hlavičky plodu, ktorá už zostupuje dolu. Konkrétne dochádza k tlakovému pôsobeniu na panvové väzy. Hlavička môže navyše utláčať sedacie nervy, čo vedie k bolesti v dolných končatinách. Bolesti vonkajších rodidiel bývajú zasa spôsobené zvýšeným prekrvením oblasti. Riešením je cvičenie zamerané na panvu alebo plávanie. Samozrejme je treba vylúčiť napríklad zápal močových ciest.

6. Trápi ma stále upchatý nos, hoci nádchu nemám

Pocit upchaného nosa spôsobujú zvýšené hladiny hormónov estrogénu a progesterónu, ktoré zvyšujú prítok krvi do nosnej sliznice. Tá sa zdurí a upchá. Problémy sa zintenzívňujú, ako tehotenstvo postupuje a odznejú až po pôrode. Istú úľavu prinášajú výplachy nosa či spreje s morskou vodou alebo fyziologickým roztokom. Nosnú sliznicu môže upokojiť lanolínová masť. V zimných mesiacoch problémy zmierni zvlhčovač vzduchu.

7. Keď si večer ľahnem do postele, mám nepokojné nohy

Syndróm nepokojných nôh, ktorý sa prejavuje potrebou s nimi neustále hýbať, sa vyskytuje asi u 15 percent tehotných žien. Tento problém sa nedá veľmi riešiť, snáď len snažte sa vyhýbať stresovým situáciám, byť čo najviac pokojná. Predpokladá sa totiž, že príčinou syndrómu môže byť aj psychické napätie. Ďalšou možnou príčinou je anémia z nedostatku železa, čo je tiež častý problém u tehotných.

8. Často krvácam z nosa

Keď sa spustí krv z nosa, vyzerá to nebezpečne, v tehotenstve však ide o bežnú vec. Je to dôsledok zvýšeného objemu krvi a zmien v krvnej zrážanlivosti. Pri krvácaní pomôže, ak raz silno vydýchnete nosom, potom si do nosa vložíte tampóniky vaty namočenej do studenej vody a pritlačíte k nim mäkké časti nosa. Ak to nepomôže, tampóniky vymeňte za nové a znovu zatlačte. Do 20 minút by malo krvácanie ustať.

Ďalším vhodným opatrením je položiť studený obklad, ktorým môže byť namočená vreckovka, na oblasť hornej pery. Nie čela, ako sa to často robí. Častou chybou je zakláňať hlavu dozadu, to môže byť veľmi nebezpečné. Treba sedieť vzpriamene, s hlavou v miernom predklone, aby nedošlo k prehltnutiu či vdýchnutiu krvi.

9. V noci ma často budia kŕče v nohách

Príčinou je nahromadenie tekutiny v dolných končatinách, ale i únava. Na vine môže byť tiež nedostatok horčíka a vápnika. Silná bolesť vyvolaná sťahom svalu sa objavuje najmä v noci. Okamžitou pomocou je postaviť sa bosou nohou na podlahu, hoci sa vám zdá, že to pre silnú bolesť nepôjde. Treba ju však prekonať. Prípadne si pritiahnite palec smerom k lýtku. Prevenciou kŕčov je nosenie kompresných pančúch, časté striedanie fyzických aktivít počas dňa a precvičovanie nohy v oblasti členka.

10. Mám plné ústa slín

Slinenie je častým znakom začiatku tehotenstva. Hoci neexistuje úplne účinná pomoc, skúste žuvať mentolové bonbóny alebo žuvačky a často si čistiť zuby. Dobrou správou je, že slinenie má krátku životnosť a už zakrátko si naň ani nespomeniete. Prajeme vám čo najpríjemnejšie tehotenstvo bez nepríjemných zdravotných komplikácií.
(Zdroj: Magdalena Mikulandová: Těhotenství, porod a šestinedělí a Monika Antošová: Sprievodca detskými chorobami)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >