Tehotným ženám najviac chýba železo, anémia ohrozuje dieťa vo vývine

Gabriela Bachárová, 8. septembra 2020 o 04:30

Ak má tehotná žena nedostatok železa, môže to mať neblahý vplyv na jej nenarodené dieťa.

Dostatok železa je pre ženu aj dieťa veľmi dôležitý.

Foto: Shutterstock.com

„Železo je najčastejším nutričným deficientom počas tehotenstva,“ hovoria gynekológovia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník vo svojej knihe Sprievodca tehotenstvom. Železo sa nachádza v krvnom farbive hemoglobíne, ktoré má v našom organizmu dôležitú úlohu, slúži ako prenášač kyslíka. Ak máme hemoglobínu málo, organizmus môže trpieť nedostatkom kyslíka.

„Pri nedostatku nositeľov kyslíka vzniká málokrvnosť (hypochrómna anémia), ktorá ohrozuje matku aj plod. Zhoršuje sa vývin plodu, čo sa môže prejaviť jeho nízkou pôrodnou hmotnosťou, nedonosenosťou a zvýšeným rizikom úmrtia,“ popisujú odborníci riziká.

Málo železa sa prejavuje u matky takzvaným anemickým syndrómom: zvýšenou únavou, bledosťou kože a slizníc, ťažkosťami s dýchaním a zvýšenou tepovou frekvenciou.

Na Slovensku tehotná žena vie, ako na tom so železom je. Trikrát sa počas gravidity naberá krv na krvný obraz (hodnota hemoglobínu), a to v 12., 24. a 36. týždni tehotenstva. „V prípade poklesu hemoglobínu pod 110 g/l lekár tehotnej žene predpíše preparát s obsahom železa,“ popisujú gynekológovia.

Udržanie správnej hladiny hemoglobínu je dôležité aj počas samotného pôrodu, keď dochádza k istej strate krvi. „Aj fyziologická (normálna) strata krvi, ak rodička bola anemická, môže viesť k potrebe krvnej transfúzie,“ varujú lekári.

Kde nájdete potrebné zdroje železa?
Železo sa nachádza hlavne v potravinách živočíšneho pôvodu. Ak chcete zvýšit jeho príjem, konzumujte čevené či jahňacie mäso, zverinu, vnútornosti, tuniaka v oleji, sardinky v paradajkovej omáčke či vaječný žĺtok. Z týchto zdrojov dokážeme železo veľmi dobre vstrebať. Vstrebávanie železa zvyšuje prítomnosť vitamínu C, ten nájdete napríklad v šípkach, čiernych ríbezliach, brokolici, jahodách, kiwi, pomarančoch, kapuste či karfiole.

Naopak, z rastlinných zdrojov si organizmus nevezme toľko železa ako zo živočíšnych, ale určite má zmysel ich konzumovať. Železo sa nachádza v sezamových semienkach, otrubách či sušených marhuliach.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >