Alergikov pribúda, dokonca aj tých najmenších

pt, 7. augusta 2019 o 05:41

Počet detí do jedného roka, ktoré trpia alergiou, narastá, odborníci ho dokonca označujú za alarmujúci. Za najlepšiu prevenciu označujú dojčenie.

Dojčenie deti upokojuje, chráni pred chorobami aj nadváhou.

Foto: SITA, Jakub Klimo

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je až 15 percent bábätiek do jedného roka evidovaných v ambulanciách alergológov. Dojčených v prvom mesiaci života je podľa rovnakých štatistík 82 až 85 novorodencov. Po šiestich mesiacoch však už len asi polovica. Zdá sa to málo, v porovnaní s inými štátmi Európy je to však vcelku vysoké číslo.

Medzi dojčením a alergiami je podľa vedcov súvislosť. Ako upozorňuje Iniciatíva 1000 dní pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia, ktorý sa začal 1. augusta, dojčenie, či presnejšie jeho predčasné ukončenie alebo nedojčenie, je druhým najvýznamnejším prvkom, ktorý vznik alergie ovplyvňuje.

Na prvom mieste je dedičnosť, rodinná anamnéza, teda prítomnosť alergikov v rodine. „Ak sú obidvaja rodičia alergici, je 50 až 90-percentná pravdepodobnosť, že alergikom bude aj dieťa. Ak je alergikom jeden z rodičov, je predpoklad 40 až 70-percentný,“ vraví prof. MUDr. Miloš Jeseňák, pediater, imunológ a spolupracovník Iniciatívy prvých 1000 dní.

Riziko vzniku alergie môže znížiť práve dojčenie. „Preventívny vplyv dojčenia proti alergiám bol dokázaný tak u rizikových ako aj nerizikových detí, čiže u detí s aj bez pozitívnej rodinnej anamnézy na alergie,“ pripomína Iniciatíva 1000 dní.

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by mali byť bábätká dojčené aspoň do šiestich mesiacov, a potom tak dlho, ako to matke a dieťaťu vyhovuje. Úplne najlepšia cesta je prirodzené odstavenie, teda keď si dieťa samé prestane materské mlieko pýtať. Tento čas býva rôzne dlhý, niekedy aj štyri roky, čo nie všetkým matkám vyhovuje a na čo sa časť našej spoločnosti pozerá dokonca s nevôľou. Ako sa však vraví, organizmus sám najlepšie vie, čo potrebuje pre svoje telesné a duševné zdravie.

Dojčenie je najdôležitejšie pre novorodencov, okrem toho, že je to pre nich prirodzená aj ideálna výživa, je aj najlepším stimulantom rozvoja imunity. Obranyschopnosť sa formuje už v tele matky, pričom prvý veľký nápor prežíva dieťa pri prechode pôrodnými cestami. Od prvého kontaktu dieťaťa so svetom sa začína jeho osídľovanie okolitými mikroorganizmami, pričom ochrana, ktorú si prinieslo dieťa od matky slabne súbežne s tým, ako si začne aktívne budovať vlastnú imunitu.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 7. augusta 2019 o 13:27

    Ak je možné, pred plánovaným otehotnením by som odporučila detox. Dnes žijeme v dosť toxickom prostredí (jedlo, lieky, oblečenie, prostredie) a v našich telách sa nachádza veľa škodlivín, ktoré neskôr môžu prejsť do bábätka (Ak ste videli nedávny seriál o Černobyle, bábätko v brušku ochránilo mamu pred účinkami žiarenia, ale zaplatilo za to vlastným životom - škodliviny skončili uňho). Rovnako to pomôže na to, aby aj materské mliečko bolo kvalitnejšie. Škodliviny sa zvyknú usádzať v tuku. Ak sa niekto zľakne a povie, že UM je zrejme kvalitnejšie, tak nech sa nemýli. Kravy žijú v podobnom prostredí ako my, navyše nemôžu kontrolovať, či majú potravu bez pesticídov, či sa pásli vonku a či nemali žiadne lieky. Materské mlieko napriek všetkym pochybnostiach je vždy tá najlepšia voľba.
    Ďalšia dávka škodlivín prichádza zvonku. Ak mamička dojčí a je opatrná, tak minimum škodlivín príde z jedla či oblečenia. Podstatným faktorom je tu očkovanie (to sa dá dočítať aj v príbalovom letáku) príp. ATB, či iné lieky. Odporúčam preto zvážiť opodstatnenosť každého jedného očkovania a jeho odklad najneskôr do doby, kým nemá dieťa vybudovaný vlastný imunitný systém. Viac viď » www.dojcenie.eu/2019/02/materske-mlieko-a-imunita/...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >