5 zásad správneho používania klimatizácie v aute. Ako dlho má byť zapnutá a koľko stupňov je ideál?

Patricia Poprocká, 7. júla 2023 o 05:58

Niekto si bez nej nevie leto ani predstaviť, niekto sa jej naopak, stráni, pretože z nej ľahko ochorie. Na klimatizáciu sú zvlášť citlivé aj deti, pravdou však je, že vo veľkých horúčavách uľahčuje život najmä starším a chorým ľudom. Ako ju správe používať, aby sme minimalizovali riziko zdravotných problémov, vysvetľuje odborníčka.

Klimatizácia uľahčuje cestovanie, pozor však, aby nenarobila viac škôd než úžitku.

Foto: shutterstock.com

„Nesprávne používaná klimatizácia môže uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy, a to aj v aute, najmä pri dlhších cestách,“ zdôrazňuje vedúca Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva Milada Eštóková. Pripomína päť zásad správneho používania klimatizácie na cestách.

Len v určitý čas

Klimatizáciu v aute je dobré časovo regulovať. To znamená, že by nemala byť zapnutá neustále, ale len na určitý čas, najlepšie na 10 až 15 minút za hodinu.

Nech na vás nefúka

Nie je jedno, kam chladný vzduch smeruje. Prúd by nemal ísť priamo na posádku, pretože prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom. Najlepšie je, ak chladný vzduch fúka na čelné sklo, prípadne k nohám.

Primeraný teplotný rozdiel

Vonku 35 a v aute 20? Teplotný šok je pre organizmus záťažou a následné zdravotné komplikácie viac než pravdepodobné. Podobne ako pri klimatizáciách v miestnostiach, aj v aute platí, že ideálny rozdiel teploty medzi vonkajškom a kabínou auta by mal byť najviac 5 až 7 stupňov Celzia. A to aj v najväčších horúčavách. Platí to pre dlhšie cesty. Ak z auta vystupujete častejšie, napríklad len v rámci nákupov alebo návštev po meste, rozdiel teplôt by mal byť ešte nižší, prípadne to skúste bez.

Pozor na plesne

Je dobré, ak pred letnou sezónou pozrú vaše auto v servise. Klimatizácia by mala byť vyčistená, rovnako i príslušné filtre. Predíde sa tak tomu, aby bola zdrojom choroboplodných mikroorganizmov v priestore. Pri používaní klimatizácie sa však aj tak okolo výparníka kondenzuje voda obsiahnutá vo vzduchu na jadre výparníka, odkiaľ sa odvádza pod vozidlo. Okolo výparníka je neustále vlhké prostredie, čo je výborná živná pôda pre rôzne plesne, ktorých spóry sa nachádzajú vo vzduchu a často nepríjemne zapáchajú. Zlikvidujete ich antibakteriálnym sprejom.

Nevetrajte

Pri použití klimatizácie pozatvárajte dvere a okná. Inak je umelé chladenie zbytočné. Cestovanie si uľahčíte, ak auto vyvetráte a vychladíte ešte pred cestou. Isteže, nedá sa to dokonale, parkovanie v tieni pri otvorených dverách však môže pomôcť.


ANKETA:

Používate v aute v lete klimatizáciu?

60,0%



8,2%



28,5%



2,6%



0,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >