Ako na herpes (nielen) u detí? Liečbu hlavne začnite včas, pozor u novorodencov

Gabriela Bachárová, 15. septembra 2022 o 05:00

Poznáte to tiež? Dieťa má v škole stres zo skúšania, skolí ho infekcia alebo sa lieči antibiotikami a na perách sa mu hneď objaví herpes. Opar je známkou, že organizmus čelí oslabeniu. Ako s ním zatočiť?

Opar dokáže potrápiť.

Foto: Shutterstock.com

S oparom sa vo svojom živote stretne asi 90 percent ľudí. Nevyhýba sa deťom ani dospelým. U zdravých jedincov ide skôr o nepríjemné ako nebezpečné ochorenie, popisuje pediatrička Monika Antošová vo svojej publikácii Sprievodca detskými chorobami.

Vírusom sa možno nakaziť kvapôčkovou cestou, kontaktom s infikovaným miestom alebo predmetom. „Po prvom nakazení vírus zostáva v tele a prejaví sa v čase oslabenia. Častou záťažovou situáciou, ktorá aktivuje vírus, je popálenina, prudké slnečné žiarenie, stres, chrípka, zápal pľúc, horúčka, nádorové ochorenia, liečba látkami potláčajúcimi imunitu. V mnohých prípadoch príčinu opakovanej infekcie herpesom nezistíme,” uvádza pediatrička.

Inkubačná doba je od dvoch do dvanástich dní. Ochorenie sa začína svrbením a pocitom napätia v mieste postihnutia. Tým je najčastejšie pera alebo sliznica ďasien. „Na postihnutom mieste sa tvoria drobné, husto uložené pľuzgieriky, ktoré praskajú a vzniká chrasta. Ak sa nepridruží bakteriálna infekcia, do dvoch týždňov je dieťa bez chrasty,” vysvetľuje Monika Antošová s tým, že chrastu by si dieťa nemalo strhávať, pretože by po nej mohla zostať jazva.

Hoci pre väčšinu ľudí herpes nepredstavuje nebezpečenstvo, nie vždy je to tak. „Infekcia je nebezpečná u detí s akútnou formou ekzému, u novorodencov, chronicky chorých detí a detí liečených liekmi potláčajúcimi imunitu. Tiež u detí s nádorovými ochoreniami,” vraví lekárka. Závažnou komplikáciou môže byť zápal mozgových blán (meningitída) alebo encefalitída (zápal mozgu).

Ak sa herpes dostane do očí, môže viesť až k trvalému poškodeniu rohovky, poruchám videnia a ako lekárka podotýka, u oslabených ľudí až k slepote.

Ako herpes liečiť

V lekárni sú k dispozícii voľnopredajné prípravky, ktoré na herpes fungujú. Najúčinnejšie je začať s liečbou už v štádiu svrbenia, vtedy bude mať najväčší efekt. Najčastejšie sa používajú prípravky s obsahom acikloviru alebo pencikloviru. Liečbu môžete podporiť aj použitím náplasti, ktorá umožní vlhké hojenie oparu a zároveň izoluje herpes od okolia.

Dobrú službu urobia aj gély, ktoré na mieste vytvoria tenký film. Ten zabraňuje ďalšiemu šíreniu oparu, infekcia sa pod ním navyše hojí. Ďalej sú na výber rôzne hojivé gély. Lekári často odporúčajú zvýšiť v čase oparu príjem vitamínu B, najrýchlejšie toho dosiahnete užívaním tabliet z lekárne. „Ak sa postihnuté miesto zapáli, nutná je antibiotická masť,” radí pediatrička.

Kedy radšej vyhľadať lekára?
Pediatrička Monika Antošová radí navštíviť odborníka, ak:
- je postihnutý novorodenec
- má dieťa aj iné príznaky ako únava, bolesť hlavy, vracanie
- sa herpes objavuje viac ako šesťkrát do roka, vtedy je vhodné imunologické vyšetrenie








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >