Trocha špiny nezaškodí, naopak, naozaj posilňuje imunitu

Patricia Poprocká, 15. júla 2019 o 06:00

Sterilne vyupratovaný byt, pretože v ňom žije bábätko alebo malé dieťa už dávno nie je potrebný. Trocha špiny nezaškodí, posilňuje sa tým imunita. Nie je to len výhovorka lenivých rodičov, potvrdzuje to aj odborník.

Kam s ním? Najlepšie rovno pod sprchu.

Foto: shutterstock.com

„Súhlasím, že primerané množstvo špiny posilňuje imunitu. Detská imunita je mladá, rýchlo reaguje,“ vraví Adrián Doboly, ktorý sa roky v slovenskej rodinnej firme venuje problematike obranyschopnosti organizmu a tomu, ako ju podporiť.

Deti by sa mali dostávať do kontaktu s mikróbmi, aby sa ich imunitné bunky naučili primerane reagovať. Takže nemusíte rýchlo umývať hračku, ktorú si dieťa zobralo zo zeme a strká do úst, aby ju preskúmalo, rovnako ani robiť paniku, pretože práve pobozkalo psíka, ktorý sa váľal v tráve.

Imunita sa deťom buduje prakticky celých prvých desať rokov. Jej najintenzívnejší nárast prebieha v prvých troch rokoch, keď je dieťa najzvedavejšie a trávi aj najviac času práve na najšpinavšom mieste – zemi.

Materské mlieko šité na mieru

Bezprostredne po narodení je bábätko chránené imunitou matky, postupne získava svoju. Práve tu zohráva dôležitú úlohu dojčenie, keď dieťa prostredníctvom kolostra a neskôr materského mlieka získava dôležité látky, budujúce imunitu.

Materské mlieko obsahuje takzvané imunoglobulíny, ktoré dieťa chránia pred chorobami, keďže ešte nemá zrelú imunitu.

Ako pre portál Bábätko pred časom vysvetlila odborníčka na výživu Katarína Babinská, protilátky v tele matky sa tvoria cielene proti tým mikroorganizmom, s ktorými bábätko prichádza do kontaktu. „Tým, že matka a dieťa zväčša trávia väčšinu času spoločne v tom istom prostredí, rovnaké mikroorganizmy ohrozujú i dieťa a teda protilátky, ktoré dostáva v materskom mlieku sú preň doslova šité na mieru,“ priblížila.

Takto získaná imunita postupne silnie a dieťa chráni. Pred chorobami, aj pred špinou z koberca, napríklad.

Najlepšie je zostať bez liekov

Samozrejme, že niektoré mikroorganizmy robia deťom problémy. Ako totiž pripomína Adrián Doboly, detská imunita je neskúsená, s väčšinou ochorení sa stretáva prvýkrát. „Niektoré jej môžu dať viac zabrať, keďže ešte na ne nepozná vhodnú odpoveď.“

Do prvého roka sa však aj tak neodporúča posilňovať detskú obranyschopnosť umelými prípravkami, najlepšie je nechať organizmus, nech si s matkinou pomocou nájde prirodzenú cestu.

Dobré je vystačiť si bez podporných látok aj neskôr. Ako? Základom zdravia, aj imunity, je psychická pohoda. Druhým dôležitým faktorom je vhodná strava. To znamená čo najviac čerstvých a lokálnych potravín, ovocia, zeleniny. Naopak, vylúčiť polotovary, výrobky s množstvom konzervantov, umelých dochucovadiel či farbív (vrátane zmrzliny), tiež sladkosti a sladené umelé nápoje. Do tretice – pohyb na čerstvom vzduchu. A – kontakt s bežnou dávkou špiny v prostredí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >