Treba budiť bábätko na kŕmenie?

Patricia Poprocká, 13. júla 2021 o 04:23

Ako dlho môže bábätko nepretržite spať? Sú štyri hodiny pridlho, nemalo by už jesť? Budiť bábätko na kŕmenie stále odporúčajú v nejednej pôrodnici, rovnako i mnohé staré mamy svojim dcéram, už matkám. Správne?

Mame na hrudi sa spí ako v bavlnke.

Foto: shutterstock.com

Kedysi to bolo jasné – bábätko sa má kŕmiť pravidelne určený čas v určených intervaloch. Vychádzalo sa z tabuliek a z toho, že väčšina bábätiek dostávala umelé mlieko. Dnes sme už inde, odborníci odporúčajú dojčenie na požiadanie, neobmedzene často, neobmedzene dlho. Čo však v prípade, ak si dieťa nepýta prsník tak často ako iné v jeho veku?

„Naša malá v prvom roku dokázala tuho prespať celé hodiny. Neraz sme jej s mužom prikladali zrkadielko, aby sme sa uistili, že dýcha, aj sme ju skúšali jemne budiť, ale ona si tuho spala,“ spomína Viera, dnes už matka školáčky.

Budenie bábätka a jeho kŕmenie vtedy, keď si to samé nežiada, neodporúča ani svetoznámy uznávaný pediater Dr. Jack Newman. „Nezobúdzajte novorodenca na kŕmenie, radšej sa uistite, že dieťa sa dobre dojčí, keď je bdelé. Nútením na prsník podľa hodín riskujete odmietanie prsníka, averziu. Dieťa, ktoré sa dobre dojčí, sa zobudí, keď bude hladné,“ cituje jeho slová združenie MAMILA, ktoré s ním spolupracuje.

Sú rôzne dôvody, prečo dieťa dlho spí, ak sa však dobre dojčí v bdelom stave, ak priberá, dlhšie spanie nemusí byť problematické. Preto by sa ako prvé malo skontrolovať prisatie, či je také, aby dieťa dokázalo vypiť dostatok mlieka.

MAMILA pripomína ďalší dôvod, kedy je možné, že dieťa spí pridlho, v ktorom ale už je vhodná náprava. A to v prípade, ak dieťa spí s cumlíkom. Vtedy sa stáva, že ho takéto satie upokojí a znovu uspí. Cumeľ je však umelá náhrada prsníka, takže je dobré ho odložiť. Bábätko sa s najväčšou pravdepodobnosťou skôr zobudí a vypýta si dojčenie. To je dobré, pretože častejšie dojčenie prispieva aj tvorbe mlieka.

Niektoré deti tiež dlho spia, ak sú bez kontaktu s matkou, ich spánok nie je regulovaný týmto kontaktom, pripomína MAMILA. Odporúča sa preto mamám spať v noci s dieťaťom v jednej posteli a cez deň bábätko viac nosiť – v šatke, nosiči, prípadne s ním tráviť chvíle v kontakte koža na kožu.

„Ak by ste vedeli ovplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že bábätko by sa zobudilo samé od seba a nadojčilo by sa, takže jeho zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné,“ konštatuje MAMILA.


ANKETA:

Budíte/budili ste svoje dieťa na kŕmenie?

18,8%



81,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >