8 zaujímavostí o spermiách, ktoré vás možno prekvapia. Aké nástrahy prekonávajú na ceste k vajíčku?

Gabriela Bachárová, 8. apríla 2021 o 05:00

Vedeli ste, že mužské telo vytvorí za svoj život až 12 biliónov spermií? Len minimum z každodenne produkovaných miliónov je však schopné po strastiplnej ceste oplodniť vajíčko. Prinášame vám zaujímavé informácie, ktoré možno ešte o spermiách neviete.

Len jedna dostane šancu.

Foto: Shutterstock.com

1. Veľkovýrobňa šliape na plné obrátky

Každý deň sa v zdravom mužskom tele vytvorí až 100 miliónov nových spermií. Než dozrú a sú pripravené k ejakulácii, trvá to tri dni, ale semenníky neustále, 24 hodín denne produkujú nové a nové spermie. Odhaduje sa, že muž za život „vyrobí“ okolo 12 biliónov spermií. Aký rozdiel oproti počtu vajíčok! Ženy majú ich počet stanovený už pri narodení a vo vaječníkoch prežívajú niekoľko desiatok rokov. V kôrovej vrstve vaječníkov novorodeného dievčatka sa nachádza cca 700-tisíc nezrelých vajíčok (folikulov). Ich počet sa časom zmenšuje, do puberty ich zostáva asi 300-tisíc. A počas pohlavného života ich dozrie asi len 400. Keď vajíčko dozrie, z vaječníka sa uvoľní do vajíčkovodu a tam čaká na spermiu.

2. Tekutiny je viac ako spermií

Ejakulát muža netvoria len spermie, ich podiel je dokonca len päť či desať percent celkového objemu. Počas jednej ejakulácie sa uvoľní dávka s priemerným objemom dva až šesť mililitrov a v nej je vyše 250 miliónov spermií. Zvyšok ejakulátu je belavá tekutina tvorená bielkovinami, cukrami, minerálmi a aminokyselinami, ktoré spermiám zabezpečujú prežitie a umožňujú im pohyb vpred k vajíčku.

3. Na dlhej ceste

Kým sa spermie dostanú k vajíčku, musia vykonať namáhavú cestu dlhú od 7,5 do 10 centimetrov. V ľudskom svete je to nič, ale pre spermiu ohromný výkon, veď jej dĺžka je len 0,05 milimetra. Zdolať musia trasu, ktorá je 4000-krát dlhšia ako ich vlastná dĺžka. Ak by sme spermie zväčšili na jeden meter, ich cesta za vajíčkom by bola dlhá štyri kilometre. Spermie sa pritom pohybujú rýchlosťou štyri milimetre za minútu. Tie najšikovnejšie a najrýchlejšie dosiahnu cieľ už o niekoľko hodín (o jednu až päť hodín), ich trochu lenivejší druhovia až o niekoľko dní. Nemilosrdným faktom však je, že väčšina spermie svoje putovanie ani len nezačne, niektoré hynú už po pár sekundách. Vraj až 85 percent spermií je úplne nepoužiteľných.

4. Všetko je inak

Doteraz si všetci mysleli, že spermie sa pohybujú vpred tak, že mávajú svojím bičíkom zo strany na stranu. Všetko je však vraj inak. Vedci z Veľkej Británie a Mexika odhalili, že bičíkom spermie mávajú len na jednu stranu a otáčajú sa pritom okolo svojej osi. Práve tento „manéver“ im má umožňovať pohyb vpred. Na prevratný objav použili výskumníci matematiku a 3D mikroskop.

Vedeli ste, že…
… spermie opúšťajú mužské telo rýchlosťou až 45 kilometrov za hodinu? To už je čo povedať!

5. Kto prežije?

Žena je plodná maximálne deň, počas ovulácie. Ak nie je vhodný čas, spermiám zabraňuje v preniknutí do maternice hustý hlien, takzvaná hlienová zátka. Počas ovulácie však produkuje hrdlo maternice iný druh hlienu, ktorý naopak oplodneniu pomáha. Je ho veľa a je riedky, obsahuje iba malé množstvo bielych krviniek, ktoré by mohli spermie poškodiť. Asi len jedno percento spermií sa dostane z pošvy, ktorá má pre spermie neľútostne kyslé prostredie, do hrdla maternice, ani tu však nemajú istotu, že prežijú, pretože imunita ženy ich považuje za votrelcov a začne proti nim bojovať. Po tomto nemilosrdnom boji zostane len niekoľko víťazov, možno dvadsať. Tí potom pokračujú ďalej cez maternicu do vajíčkovodu, kde dochádza k oplodneniu.

6. Pohlavie si môžete vybrať?

Je známa vec, že „ženské“ spermie nesúce chromozóm X sú odolnejšie ako „mužské“ s chromozómom Y. V ženskom organizme tak prežijú dlhšie (podľa najnovších výskumov zrejme až týždeň) a skôr prekonajú rôzne nástrahy, ktoré sa im kladú do cesty. Ak teda chcete počať dievčatko, naplánujte si milovanie pár dní pred ovuláciou. Spermie si tak na vajíčko jednoducho „počkajú“. Ak však túžite po chlapčekovi, pohlavný styk majte v deň ovulácie. Mužské spermie síce nie sú tak odolné, ale zato sa vyznačujú väčšou rýchlosťou a k vajíčku doputujú skôr. Samozrejme, nie je to žiadny zákon, spoliehať na to stopercentne nemožno. A to do hry ešte vstupuje ďalší faktor. Vajíčko si podľa najnovších výskumov samo vyberá, ktorej spermii dá prednosť, nejde len o to, ktorá k nemu doputuje ako prvá. Podľa čoho volí svoje preferencie, na to ešte vedci neprišli. Možno je to jedno z posledných tajomstiev života?

7. Víťaz môže byť len jeden

Zatiaľ vieme, že samo vajíčko spermie navádza správnym smerom. Keď sa vyčerpané spermie dostanú do vajíčkovodu a ešte nenastal ten správny čas, odpočívajú v ňom, doslova spia. Zobudí ich až aktivita vajíčka, ktoré ich láka k sebe. Všetky sa snažia dostať sa cez obal k vajíčku, ale podarí sa to len jednej. Dovnútra pritom prenikne len hlavička spermie, bičík ako nepotrebný odpadne. Keď spermia prerazí obal, cesta pre ostatné sa okamžite zablokuje: pred obalom vajíčka vybuchnú maličké vrecúška, ktoré spôsobia, že sa stane nepreniknuteľným. Víťazná spermia s vajíčkom splynie a začína zázrak života. Je však extrémne dôležité správne načasovanie, zrelé vajíčko je schopné oplodnenia len po dobu 12 až 24 hodín.

8. Chémia im škodí

S ľudskou plodnosťou to však nevyzerá ružovo. Nadmerné používanie chemických látok povedie podľa uznávanej environmentálnej epidemiologičky Shanny H. Swanovej k tomu, že do roku 2045 sa tak zníži počet spermií, že v podstate žiadne nebudú. Vedkyňa zistila, že v rokoch 1973 až 2011 klesol priemerný počet spermií o 59 percent, no a ak by tento nepriaznivý trend pokračoval aj v budúcnosti, práve v roku 2045 by sme sa dostali na nulu a ľudstvo by stratilo schopnosť rozmnožovať sa. Dúfajme, že sa tak nestane, je ale viac ako jasné, že musíme zmeniť náš doterajší spôsob života.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >