Ako poznať plodné dni? Pomôže ovulačný test z lekárne či meranie bazálnej teploty

Gabriela Bachárová, 10. júna 2020 o 05:00

Len niekoľko dní v mesiaci máte šancu, že otehotniete. Ak túžite po potomkovi, nevyplatí sa spoliehať na náhodu, ale poznať svoje plodné dni.

Tehotná? Potom ste si dobre vypočítali svoje plodné dni.

Foto: Shutterstock.com

Čo všetko sa musí v ženskom tele odohrať, aby došlo k oplodneniu zrelého vajíčka, popisujú vo svojej knihe Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Ján Cupaník: „V prvej, folikálurnej fáze menštruačného cyklu hypofýza (podmozgová žľaza) vylučuje hormón stimulujúci folikul. Stimuláciou folikulov, teda vačkov obsahujúcich vajíčka, ktoré sa začínajú vyvíjať v jednom z dvoch vaječníkov, sa začína proces, na ktorého konci je zrelé ženské vajíčko schopné oplodnenia uvoľnené do vajíčkovodu. Folikul pri svojom raste vylučuje hormón estrogén, ktorý zabezpečuje vývoj endometria, teda sliznice maternice.“

Keď vajíčko dozrie, hypofýza vylúči takzvaný luteinizačný hormón, čo vyvolá ovuláciu. „To znamená, že z folikulu sa uvoľní vajíčko. V druhej, luteálnej fáze cyklu po ovulácii nadobudne ten istý folikul nový vzhľad a už sa nazýva žltým telieskom (corpus luteum). Začne vylučovať hormón progesterón, ktorý udržiava sliznicu maternice pripravenú na uhniezdenie oplodneného vajíčka, ak prišlo v danom cykle k počatiu,“ uvádzajú odborníci. Ak k počatiu nepríde, žlté teliesko zaniká, dôjde k poklesu hladinu progesterónu a odlučovaniu sliznice maternice, čo sa prejaví ako menštruačné krvácanie.

Ako môžete doma zistiť, kedy máte ovuláciu? Existujú rôzne, viac či menej spoľahlivé metódy.

Vypočítajte si dátum

Ak máte ukážkový 28-dňový menštruačný cyklus, môžete si ľahko vypočítať dátum svojej pravdepodobnej ovulácie. Na túto metódu sa však nedá stopercentne spoliehať, pretože u väčšiny žien dochádza k výkyvom v cykle napríklad vplyvom psychického vypätia, akútneho či chronického ochorenia alebo tiež prirodzene. A tiež pozor, niektoré menštruačné cykly môžu byť aj u zdravých žien anovulačné, to znamená, že vajíčko sa z vaječníka vôbec neuvoľní.

„K ovulácii spravidla dochádza uprostred menštruačného cyklu, medzi 12. až 14. dňom (počítané od prvého dňa menštruácie). Spermie žijú v tele ženy asi tri dni po pohlavnom styku, ale podľa niektorých zdrojov aj dlhšie, dokonca je možné, že vyše týždňa. Preto je najvyššia pravdepodobnosť oplodnenia vtedy, keď k pohlavnému styku dochádza v prvej polovici menštruačného cyklu, teda v dňoch po skončení menštruačného krvácania,“ radia párom gynekológovia. Ako upozorňujú, vajíčko po oplodnení veľmi rýchlo strácať možnosť oplodnenia, už približne hodinu po ovulácii sa žena až do ďalšej ovulácie stáva dočasne neplodnou.

Zmena hlienu

V období ovulácie si môžete všimnúť zmenu vo vzhľade hlienu, ktorý produkuje krčok maternice. Je priehľadný a väzký, telo ho tiež vylučuje vo zvýšenom množstve. Obsahuje len malé množstvo bielkovín, ktoré by mohli pôsobiť na spermie škodlivo a umožňuje im tak lepšie prežitie.


Meranie bazálnej teploty

„Hormón progesterón spôsobuje mierne zvýšenie rannej bazálnej teploty. Meranie teploty v pošve alebo konečníku ráno pred vstaním z postele (takzvané bazálne podmienky) môže nepriamo poukazovať na prítomnosť progesterónu v krvi. a teda ovuláciu,“ píšu lekári. Teplota sa meria okolo piatich minút. Hodnota bazálnej teploty sa pohybuje priemerne okolo 36,5 stupňa Celzia, hoci samozrejme u každej ženy to môže byť trochu inak. Deň až dva pred ovuláciou klesne asi o niekoľko desatín stupňa, napríklad k 36,1 stupňu a potom narastie až o 0,6 stupňa v porovnaní s priemerom, dosiahne teda okolo 37 stupňov. Do akej miery je táto metóda spoľahlivá? Na sto percent nefunguje, ale môže byť istou pomôckou, ako určiť svoje plodné dni.

Ovulačné testy

Okrem tehotenských testov, ktoré ukážu, či čakáte dieťa, sú na trhu dostupné aj ovulačné testy. Slúžia na určenie najplodnejších dní v priebehu menštruačného cyklu. Ich podstata spočíva v tom, že detekujú prudké zvýšenie hladiny luteinizačného hormónu v moči. Jeho koncentrácia sa prudko zvyšuje asi 24 až 36 hodín pred vypustením vajíčka z vaječníka, teda pred ovuláciou.

Ako pred menštruáciou

Niektoré ženy poznajú ovuláciu aj podľa toho, že majú príznaky podobné ako pred menštruáciou či po jej začiatku: napätie v prsiach, bolesť v podbrušku či bolesť bedrovej chrbtice, môže sa objaviť aj špinenie. Pohlavný styk teda môžete načasovať aj podľa týchto znakov, ale opäť, nejde o úplne spoľahlivý spôsob, ako určiť svoje plodné dni.

Sledovanie ultrazvukom

Ak chcete otehotnieť a nedarí sa vám, má zmysel požiadať svojho gynekológa, aby ultrazvukom sledoval proces dozrievania vajíčok vo vaječníku. Podľa toho, ako rastú, môže určiť, kedy príde k ovulácii. Ide o metódu zvanú folikulometria. Lekár pri vyšetrení ďalej meria aj výšku sliznice maternice, ktorá postupne rastie, a chystá sa tak na prijatie oplodneného vajíčka. Z údajov, ktoré zistí, je možné stanoviť deň najbližšej ovulácie. Prajeme vám, aby niektorá z uvedených metód pomohla k dvom čiarkam na tehotenskom teste.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >