Covid vraj môže ohroziť mužskú plodnosť

Gabriela Bachárová, 17. februára 2021 o 05:00

Nákaza ochorením Covid-19 zhoršuje kvalitu mužských spermií a môže negatívne ovplyvniť plodnosť. S takýmto záverom prišli nemeckí výskumníci, ktorí svoje zistenie publikovali v časopise Reproduction.

Mužská plodnosť môže byť v dôsledku koronavírusu poškodená, na jednoznačné závery je ešte priskoro.

Foto: Shutterstock.com

Do štúdie sa zapojilo 84 mužov v plodnom veku, ktorí ochoreli na Covid-19, a 105 zdravých mužov. Spermie im skúmali každých desať dní počas dvoch mesiacov. Správu o výskume preniesla spravodajská stanica CNN.

U infikovaných mužov vedci zistili, že spermie majú nižšiu koncentráciu, horšiu pohyblivosť i poškodený tvar. V spermatických bunkách tiež zaznamenali prítomnosť zápalového procesu. Výskumníci vyslovili podozrenie, že nákaza koronavírusom by mohla poznačiť do budúcnosti mužskú plodnosť.

Ako uviedol vedúci výskumník Behzad Hajizadeh Maleki z Univerzity Justusa Liebiga v Giessene v nemeckom Hesensku, aj po čase zostávali nepriaznivé zmeny v spermiách výrazné. „Ich rozsah súvisel aj so závažnosťou ochorenia," konštatoval. To znamená, že čím horší priebeh nákazy (vysoké horúčky, silný zápal), tým väčší negatívny vplyv na kvalitu spermií.

Dočasné alebo trvalé zmeny?

Kritici štúdie však vravia, že každá závažná infekcia s prítomnosťou vysokej horúčky má schopnosť negatívne ovplyvniť stav spermií, ich počet dokonca môže klesnúť na nulu, a to dokonca po dobu niekoľkých mesiacov. S postupom času sa však všetko vráti do normálu a dá sa podľa nich predpokladať, že u koronavírusu to bude rovnaké. Ďalšie možné vysvetlenie je, že zmeny v spermiách môžu byť dôsledkom liečby koronavírusu a nie choroby samotnej.

„Pri interpretácii týchto dát treba byť veľmi opatrný. Autori uvádzajú, že ich údaje dokazujú, že infekcia Covid-19 spôsobuje významné poškodenie mužskej reprodukčnej funkcie, ale v skutočnosti to len ukazuje istú súvislosť," uviedol Allan Pacey, profesor andrológie na univerzite v Sheffielde v South Yorkshire vo Veľkej Británii.

Výskumov, ktoré sa zaoberali vplyvom koronavírusu na mužskú plodnosť, už vo svete prebehlo viac. V októbri minulého roka prišli lekári z najväčšej izraelskej nemocnice Šeba so štúdiou, ktorá odhalila prítomnosť koronavírusu v spermiách trinástich percentách skúmaných nakazených mužov. Zistili až o päťdesiat percent menší objem spermií a ich zníženú pohyblivosť, a to mesiac potom, čo u nich nákaza prepukla. Výskum stále pokračuje, lekári nevedeli dať jasnú odpoveď na otázku, či tieto zmeny sú celoživotné alebo sa časom upravia. Že môže koronavírus zasiahnuť do mužského reprodukčného systému, nie je prekvapujúce. Rovnaké receptory, ktoré vírus využíva na to, aby vnikol do tkanív pľúc, sa totiž nachádzajú aj v semenníkoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >