7 rád, ako poznať ozaj dobrého pediatra. Podľa internetových recenzií si ho radšej nevyberajte

Gabriela Bachárová, 23. marca 2021 o 05:00

Nevyberajte len podľa toho, ktorý je najbližšie. Dobrý pediater by mal byť starostlivý a nič nezanedbať. Vybavenie jeho ordinácie má byť dostatočné. Dôležité je i správanie sa k malým pacientom a ich rodičom. Ako si nájsť naozaj dobrého detského lekára?

Vyberte si dobrého pediatra.

Foto: Shutterstock.com

1. S recenziami na internete opatrne

Pre mnoho rodičov sú pri výbere lekára pre dieťa smerodajné recenzie na internete. S nimi ale opatrne. Ak niekto napíše, že s lekárom je veľmi spokojný, pretože mu to v čakárni „odsýpa“ a nepredpisuje zbytočne lieky, môže to tiež znamenať, že pacientom venuje len minimum času a pozornosti a ich problémy bagatelizuje. „Práve to sa vypomstilo nám. Vybrala som si na základe internetových hodnotení, ktoré lekárku chválili, že je na deti aj rodičov veľmi milá. Taká skutočne bola, ale len do chvíle, keď bolo treba niečo riešiť. Nad všetkým vždy mávla rukou, že to nič nie je a že syn žiadne špeciálne vyšetrenia nepotrebuje. Z toho nič sa napokon vykľulo vážne autoimunitné ochorenie, ktoré sa zistilo len vďaka tomu, že sme si sami zohnali špecialistu. Od lekárky sme odišli, stratila som k nej dôveru,“ popisuje mamička Zuzana. Na recenzie nie je dobré dať ani z toho dôvodu, že niekedy si ľudia takýmto spôsobom s lekárom vybavujú účty. Sú to skrátka len subjektívne hodnotenia ľudí, ktorí môžu mať úplne iný pohľad na svet ako vy a to, čo vyhovuje im, vám môže naopak veľmi prekážať.

2. Pýtajte sa radšej rodičov

Oveľa lepšie sú konkrétne skúsenosti rodičov, ktorých osobne poznáte a o ktorých viete, že majú rovnakú krvnú skupinu ako vy. Ak hľadáte naozaj starostlivého lekára, ktorý nič neprehliadne, poraďte sa s ľuďmi, ktorí to vidia rovnako a dôkladný prístup pediatra je pre nich tiež dôležitý. Ak je pre vás podstatné, aby lekár nepredpisoval na každú infekciu antibiotiká, pýtajte sa, ako k liekom pristupuje. Ak vás zaujímajú i alternatívne spôsoby liečby (napríklad bylinky), aj to vám určite iný rodič bude vedieť povedať.

3. Pozrite sa na web ordinácie

Má vybraný lekár svoju webovú stránku? A je dobre spracovaná, s prehľadnými a dostatočnými informáciami? Bonusom je, ak sa na stránke nachádzajú texty, ktoré rodičom pomáhajú riešiť rôzne situácie (napríklad ako merať teplotu, ako doma liečiť infekcie a podobne). Z toho poznáte, že lekárovi naozaj na pacientoch záleží.

4. Aké má ordinačné hodiny?

Je lekár v ambulancii len zopár hodín dopoludnia alebo ordinuje i popoludní? Má striktne oddelené hodiny pre zdravé a pre choré deti? Je u neho možnosť objednať sa na konkrétny čas? Aj to vám veľa napovie. V dnešných časoch je dôležitá aj informácia, či je starostlivosť o deti dostatočne zabezpečená. „Do ambulancie našej doktorky sa dnes len tak niekto nedostane, čo považujem za škandálne. Ak má dieťa horúčku a bolí ho bruško, ako sme si overili na našom prípade, do ordinácie nemôže, až po negatívnom teste na koronavírus. A vraj ak sa stav zhorší, tak pohotovosť. Syn test absolvoval, bol negatívny, až potom mohol do ordinácie. Takto sa ale zanedbáva liečba, môže prísť ku komplikáciám, ku ktorým by nedošlo, ak by hneď išiel na vyšetrenie. Chápem, že lekári chcú byť chránení, ale ako k tomu prídu pacienti, ktorí potrebujú pomoc?“ nechápe Natália.

5. Zavolajte mu

Ešte predtým, ako sa definitívne rozhodnete, lekárovi na skúšku zavolajte a všímajte si, ako na vás pôsobí. Je ochotný trpezlivo odpovedať na všetky vaše otázky, alebo vám dáva najavo, že tak trochu otravujete a chce hlavne rýchlo skončiť rozhovor? Cítite, že má k rodičom detí rovnoprávny postoj, alebo vnímate istú nadradenosť?

6. Aké je vybavenie ordinácie?

Veľmi dôležité! Zaujímajte sa o vybavenie ordinácie. Samozrejmosťou by už dnes mal byť prístroj CRP, ktorý pomôže odhaliť, či je prípadná infekcia vírusového alebo bakteriálneho pôvodu. Pediater potom môže správne nasadiť antibiotiká, nepredpíše ich zbytočne (antibiotiká zaberajú len na bakteriálne nákazy). Okrem toho môže mať ambulancia aj ďalšie prístroje, napríklad na zistenie prítomnosti streptokoka v krku, stanovenie hodnoty krvného farbiva hemoglobínu, na kompletné vyšetrenie moču, ďalej otoskop na vyšetrenie uší či negatoskop na prehliadanie RTG snímok. Zvlášť v dnešnej dobe je veľmi užitočné mať v ambulancii oxymeter, ktorým sa zisťuje okysličenie organizmu (pacienti s Covidom-19 majú často nízku nasýtenosť krvi kyslíkom). Zaujímajte sa aj o to, či je lekár ochotný prísť za malým pacientom domov.

Naozaj dobrí pediatri sa snažia deťom vyšetrenia maximálne spríjemniť, jednou z možností je napríklad takzvaná lienka, ktorá odvádza pozornosť pri odbere krvi i priamo zmierňuje bolesť. Viac o lienke si môžete prečítať na tomto odkaze. Má ju vytipovaný pediater alebo uvažuje o jej kúpe? Považuje to za dobrú vec, alebo si myslí, že deťom stres pri odbere neuškodí a „robí sa z toho len zbytočná veda“?

7. Ako to vyzerá v čakárni?

Veľa napovie aj prostredie čakárne, hoci samozrejme nemôže byť pre výber pediatra úplne určujúce. Vypovedá však niečo o prístupe pediatra k deťom. Ak máte možnosť, choďte sa tam pozrieť. Cítite sa v čakárni príjemne, sú na stenách pekné obrázky, k dispozícii hračky (niektorí lekári ale v čase pandémie hračky pre istotu z bezpečnostných dôvodov schovali), je tam čisto, vymaľované, pekný nábytok? Aký z toho máte celkový dojem? Dôležitý je i bezbariérový prístup, čo ani dnes nie je všade samozrejmosť.

„Viem, že niekomu sa to, čo poviem, môže zdať prehnané, ale mňa napríklad v čakárni odradila televízia, na ktorej síce bežali aj rozprávky pre deti, ale najmä reklamy na rôzne výrobky. Nedalo sa tomu uniknúť. Zo strany lekára mi to prišlo ako neprofesionálne ovplyvňovanie rodičov. Rovnako to podľa mňa nevrhalo dobré svetlo ani na jeho osobnosť, mala som z toho dojem, že pred pacientom dá prednosť záujmom farmaceutickej firmy. Nešla som tam,“ hovorí mamička Lenka.

Kedy je u nás možnosť zmeniť lekára
Nie ste spokojní so svojím detským lekárom a chcete ho zmeniť? Pediatra možno zmeniť najskôr po pol roku (teoreticky i skôr, ale u nového lekára budete až do uplynutia polročnej lehoty hradiť všetky výkony, pretože zdravotná poisťovňa ich nepreplatí). Je nutné odstúpiť od dohody s pôvodným lekárom, toto odstúpenie musí mať písomnú formu a môžete ho lekárovi doručiť buď osobne alebo poštou.

Nový lekár poprosí toho starého o zdravotnú dokumentáciu či o výpis z nej. Po jej obdržaní s vami podpíše dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti k prvému dňu nasledujúceho mesiaca po tom, čo ste zrušili registráciu u predošlého lekára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >