K pediatrovi v prvom roku až 9-krát. Prehľad všetkých prehliadok

Gabriela Bachárová, 12. marca 2021 o 04:02

Prvú prehliadku u svojho pediatra absolvuje bábätko už do 48 hodín po prepustení z nemocnice a mala by sa odohrávať v jeho domácom prostredí, nie v ambulancii lekára. Po nej ho čaká v prvom roku ešte osem ďalších prehliadok. Čo bude ich obsahom a kedy sa pripraviť na povinné očkovanie? Prečítajte si!

Dieťa ide v prvom roku k pediatrovi často.

Foto: Shutterstock.com

1. prehliadka do 48 hodín po prepustení z nemocnice

Prvá prehliadka sa vykonáva v domácom prostredí do 48 hodín po prepustení novorodenca z nemocnice. Ide o komplexné pediatrické vyšetrenie vrátane kompletnej anamnézy, zhodnotenia správy od neonatológa, založenia zdravotnej dokumentácie. Pri vyšetrení sa posudzuje celkový stav dieťaťa, koža a svalový tonus (napätie). Hodnotí sa tvar a veľkosť veľkej fontanely (je to mäkké väzivové miesto na lebke medzi kosťami, postupne sa samo na kosť mení), ďalej sa pozornosť lekára zameriava na švy (sú to pevné väzivové spojenia kostí lebky, nemali by predčasne zrastať), obvod hlavy a hrudníka, oči, nos, ústnu dutinu a tvar podnebia. Lekár dieťaťu popočúva srdiečko. Všíma si stav pupka, slabiny, pulzáciu tepien, stav semenníkov u chlapcov, ďalej symetriu dolných končatín i pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetria sa novorodenecké reflexy. Poskytne sa poradenstvo rodičom, ako správne dojčiť.

2. preventívna prehliadka do 4. týždňa veku

Dieťa sa celkovo vyšetrí, prehliadka prebieha v podstate rovnako ako tá prvá, podobné budú aj tie nasledujúce, len s malými odchýlkami (niečo sa sledovať prestane, iné naopak začne). Pediater dieťa váži a zmeria. V porovnaní s prvou prehliadkou zhodnotí veľkosť pečene a fyzikálny nález na pľúcach. Vyšetrí psychomotorický vývin (v polohe na brušku dá dieťa hlavičku do strany, na chrbátiku otáča hlavu, kope nožičkami...). Otázky pediatra smerujú i na dojčenie a jeho podporu. Najneskôr v štvrtom týždni života ide každé dieťa na prehliadku k ortopédovi, ktorý urobí klinické a ultrazvukové vyšetrenie bedrových kĺbov.

3. preventívna prehliadka v 5. až 7. týždni

Prebieha rovnako ako predchádzajúca prehliadka. Vyšetrí sa psychomotorický vývin (zdvih hlavy na brušku, fixácia blízkych predmetov či blízkych ľudí pohľadom a podobne).

4. preventívna prehliadka v 8. až 10. týždni

Rovnaký obsah ako predtým. Lekár naďalej sleduje stav psychomotorického vývoja (v ľahu na brušku sa dieťa dokáže opierať o lakte, hrá sa s ručičkami, dvíha nohy).

5. preventívna prehliadka v 3. až 4. mesiaci

Rovnaký obsah ako predtým, začína sa ale sledovať stav pohlavných orgánov. Psychomotorika: držanie hlavičky, kvalita vzoprenia na lakťoch, záujem o hračku. Základné očkovanie prvou dávkou hexavakcíny proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, vírusovej hepatitíde typu B, invazívnym hemofilovým nákazam a detskej obrne a súčasne s hexavakcínou základné očkovanie proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam. Obe vakcíny sa môžu podať súčasne, ale je možné ich aj rozdeliť. Súčasťou výkonu je kontrola zdravotného stavu pacienta
po podaní očkovacej látky.

6. preventívna prehliadka v 5. až 6. mesiaci

Pediater môže orientačne vyšetriť i moč, viac si všíma sluchu dieťaťa a jeho reakcie. Čo sa týka psychomotorického vývoja, dieťa sa začína pretáčať, hrá sa s nožičkami, dokáže ich zdvihnúť do veľkej výšky. Podáva sa druhá dávka hexavakacíny a pneumokokovej vakcíny, ak to dovolí zdravotný stav dieťaťa.

7. preventívna prehliadka v 7. až 8. mesiaci

Okrem merania, váženia, zhodnotenia celkového stavu sa lekár viac venuje dentícii (prerezávanie zubov), orientačne vyšetrí sluch a zrakovú ostrosť. Skontroluje psychomotoriku (obracanie na bruško, lozenie, vzpieranie sa na nohách v polohe na chrbátiku). Informuje o možnosti fluorizácie zubov, ktorú je najlepšie zveriť do rúk špecialistu a jej hlavným cieľom je zmierniť vznik zubných kazov.

8. preventívna prehliadka v 9. až 10. mesiaci

Robia sa všetky vyšetrenia ako v uplynulých mesiacoch. Kontrola psychomotoriky (kľak na všetkých štyroch končatinách, lezenie, vzpriamený sed, používanie štipkového úchopu), sluchu a zrakovej ostrosti.

9. preventívna prehliadka v 11. až 12. mesiaci

Všetko ako na predchádzajúcich prehliadkach. Kontrola psychomotoriky (natrénované vstávanie pri nábytku, prvé krôčiky, v kľaku dokáže uvoľniť jednu ruku a chytiť ňou hračku). Tretia dávka hexavakcíny a pneumokokovej vakcíny, ak to dovolí zdravie dieťaťa.

Po prvom roku
Ďalej deti absolvujú jednu prehliadku vo veku 18 mesiacov a medzi 3. a 15. rokom veku jednu preventívnu prehliadku raz za dva roky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >