5 účinných rád, ako zlepšiť spánok bábätka

Gabriela Bachárová, 10. augusta 2022 o 04:50

Nechce nám spať! Jeden z najčastejších problémov, ktorý riešia rodičia bábätiek. Prečítajte si päť rád, ako spánok najmenších vhodnými opatreniami podporiť.

Spinkaj, maličké.

Foto: Shutterstock.com

1. Prijmite to!

Asi najdôležitejšia rada zo všetkých. V prvom rade prijmite myšlienku, že spánok maličkého dieťaťa je úplne iný ako váš. Nedokáže ešte prespať celú noc, budí sa celkom prirodzene, či už na dojčenie, alebo preto, že mu tak velí jeho spánkový rytmus. Ak sa zmierite so súčasnou situáciou, pomôže vám to upokojiť sa. A pokojná matka znamená aj pokojnejšie dieťa - a tým i ľahšie zaspávanie. A nebojte, dieťaťu sa skôr či neskôr spánok zlepší, je to len prirodzené vývojové obdobie. Nevnímajte ho ako problém a problémom prestane byť.

2. Nalaďte sa na rytmus dieťaťa

Máte problém uspať vaše dieťatko počas dňa, hoci sa o to všemožne snažíte? Možno nastal čas uvedomiť si a prijať, že toľko spánku už nepotrebuje a len ho nútite. Opačným extrémom je brániť dieťaťu spať cez deň, hoci by to chcelo. Rodičia to často robia v dobrej viere, že večer potom zaspí rýchlejšie a jednoduchšie, čo však nemusí byť pravda. Možno viete aj z vlastnej skúsenosti, že keď ste veľmi unavený, máte paradoxne problém zaspať.

Doba večerného spánku by mala vášmu dieťaťu vyhovovať. Nie je dobré, ak ho ukladáte príliš skoro a ono sa ešte dve hodiny prevaľuje v postieľke. Rovnako ho nedávajte spať príliš neskoro, keď už je unavené a mrzuté. V oboch prípadoch môže mať problém zaspať. Väčšine maličkých detí robí dobre, keď idú večer do postele medzi siedmou až ôsmou hodinou.

3. Večerné rituály

Deti majú rady rituály. Ak vedia, čo bude večer po sebe vždy nasledovať, jednoduchšie sa na spánok naladia. Rituály môžu znamenať večerný kúpeľ, spievanie, stlmenie svetiel, dojčenie či spoločné pozeranie alebo čítanie detskej knižky a podobne. Všetky tieto aktivity, ktoré ideálne robte v rovnakom poradí, majú uľahčovať prechod od rušných denných aktivít k upokojeniu sa pred spánkom. „Večerná príprava by mala trvať 15 až 60 minút a pred denným odpočinkom 10 až 15 minút. Dĺžka ukladania na spánok bude čiastočne závisieť i na veku dieťaťa, päťmesačnému dieťaťu bude stačiť, ak ocucia pár stránok leporela, zatiaľ čo osemnásťmesačné dieťa si už vychutná jednu celú rozprávku,” popisujú vo svojej knihe Dětský spánek v otázkách a odpovědích jej autorky Jennifer Waldburgerová a Jill Spivacková.

4. S pomocou rodiča

Nenechávajte dieťa zaspávať samé. Podobne ako ešte nedokáže ovládať svoje emócie a je na nás, aby sme mu s tým pomohli, nie je ešte vývojovo schopné zaspinkať bez rodičovskej podpory. Jednoducho vás pri sebe potrebuje, aby sa dokázalo upokojiť a zaspať. Nie je dobré nechávať dieťa samé v jeho izbičke, buďte tam s ním. Prípadne ak chcete, môžete spať s potomkom v jednej posteli, záleží na vašom rozhodnutí. Dieťa sa postupne naučí zaspávať samo a vašu asistenciu už nebude potrebovať. „To malé stvorenie, ktoré sa od vás sotva oddelilo, ešte potrebuje cítiť vašu prítomnosť, vnímať váš dych, cítiť vašu vôňu, aby sa naučilo spánku dôverovať,” uvádza v knihe Spánek malých dětí autorka Isabelle Gravillon.

Tip: Nezabudnite dať dieťaťu do postele obľúbenú hračku, najčastejšie plyšovú, ale môže to byť aj obyčajná vreckovka. Vybraný predmet mu dobre poslúži na upokojenie a bude predstavovať spojenie s rodičom, keď ten bude spať vo vedľajšej miestnosti.

5. Miesto na spanie

Ako sa vám zaspáva v miestnosti, ktorá je príliš teplá a nevyvetraná? Rodičia často v snahe dieťa ochrániť a zabrániť jeho prechladnutiu ani v lete nenechajú v izbe otvorené okno či pred spánkom poriadne nevyvetrajú. Dieťa na noc neobliekajte ani málo ani veľa. Dôležité je, aby mu nebolo zima, keď sa odkope. Niektoré deti vyžadujú počas noci tlmené osvetlenie, pretože v tme nedokážu zaspať. Skúste, či by tomu vášmu nevyhovovalo nechať napríklad pootvorené dvere do chodby.

Koľko by dieťa malo orientačne spať podľa veku, si môžete prečítať v tomto našom článku.

(Zdroje: Dětský spánek v otázkách a odpovědích od autoriek Jennifer Waldburgerovej a Jill Spivackovej, Co dělat, když dítě... od autoriek Ivany Ašenbrenerovej a MUDr. Alexandry Vidnerovej a Spánek malých dětí od autorky Isabelle Gravillon.)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >