15 tipov, ako utíšiť plačúce dieťa. Skúsite aj prekvapujúci trik s krabicou?

Gabriela Bachárová, 2. apríla 2022 o 04:45

Ak sa vám nedarí utíšiť plačúce dieťa, možno ste len nevyskúšali všetky možnosti, ktoré sa ponúkajú. Prečítajte si 15 našich dobrých rád. Veríme, že niektoré zaberú práve u vás.

Nenechávajte ho vyplakať.

Foto: Shutterstock.com

Deti majú často na plač dôvod. Ak sa ho rodičom podarí odhaliť (mokrá plienka, vnútorné napätie, veľa podnetov, málo podnetov a podobne), majú vyhraté. Často však dieťa plače akoby bezdôvodne a neprestáva ani po tom, čo odstránite všetky predpokladané dôvody slzičiek. Pretože deti jednoducho plačú. Je to ich spôsob úľavy alebo komunikácie, pretože veľa iných možností na vyjadrenie sa nemajú. A potom je dobré vedieť, ako ich utíšiť.

Prsník

Najúčinnejšia a takmer zázračná metóda, ako dieťa utíšiť. Uspokojíte tak jeho potrebu jedla, satia i telesnej blízkosti. Maličké dieťa sať potrebuje, okrem prsníka im na to môže dobre poslúžiť aj prst (jeho či váš) alebo vreckovka.

Nosenie v šatke alebo nosiči

S trochou šikovnosti sa s dieťaťom v šatke či nosiči naučíte aj variť či vysávať. Odmenou vám bude pokojnejšie dieťa. Nosené deti menej plačú, pretože cítia teplo blízkeho človeka, jeho vôňu a sú v pevnom, ohraničenom priestore, ktorý im vyhovuje, pretože aj v maternici mali len obmedzený priestor.

Pohyb

Jemné húpanie je dieťaťu veľmi príjemné. Vezmite ho preto do náruče vždy, keď cítite, že má tú potrebu, nenechávajte dieťa vyplakať. Možno síce plakať prestane, ale to len z vyčerpania. Niekedy však vzatie na ruky na utíšenie nestačí a je treba s bábätkom chodiť alebo tancovať - a to často naozaj dlho, i hodiny. Veľmi účinné proti plaču býva aj jemné tľapkanie na zadočku či chrbátiku. Nemusíte sa báť, že „si na to zvykne“ a „bude s vami manipulovať“. Nič také malé dieťa nedokáže. Ako všetko v jeho živote, aj toto je len etapa, ktorá pominie, vydržte to a buďte radi za to, čo máte.

Kolíska

Kolísky patria minulosti a je to škoda. „Naši predkovia pochopili, že pravidelný mierny pohyb bábätko upokojuje,“ vraví psychologička a psychoterapeutka Anne Bacus, autorka knihy Dieťa plače – čo robiť (vyšla v češtine). Našťastie sa však kolíska na trhu určite kúpiť dá. Alternatívou sú napríklad košíky, ktoré sa zavesia na strop. V čase núdze poslúži aj hlboký kočiarik, ktorým sa tiež dá pohupovať.

Riekanky a pesničky

Ku kolíske či pohupovaniu patria pesničky a riekanky, ideálne pomalších rytmov, ktoré dieťa upokojujú. Skvelé je, ak sa naučíte pár „kúskov“, ktoré budete neustále opakovať. Známe slová a tóny prispejú k upokojeniu bábätka.

Perinka

Niektoré deti perinku odmietajú a plačú ešte viac, keď ich do nej položíte, pretože potrebujú voľný pohyb. Iným však môže prospieť. „Zavinuté bábätko sa cíti dobre aspoň z troch dôvodov: je chránené pred vlastnými reflexnými pohybmi, kvôli ktorým sa často budí a plače, ďalej je v teple a jeho telo je chránené podobne ako v maternici,“ vysvetľuje Anne Bacus. Bábätko však nesmie byť v perinke príliš natesno ani nevoľno a neodporúča sa používať ju dlhšie ako prvých šesť týždňov.

Telesný kontakt

„Pokožka bábätiek je veľmi citlivá a dotyk má významný podiel na ich upokojení. Citlivá koža nie je len tá, ktorá sa ľahko podráždi pri kontakte s plienkami alebo slnečnými lúčmi, ale aj tá, ktorá veľmi intenzívne reaguje na to, čo sa jej dotýka,“ uvádza odborníčka. Ak si nahé dieťa priložíte na svoju pokožku a budete ho hladkať, môžete ho až zázračne utíšiť a na plač si už ani nespomenie.

Masáže

Vylepšenie predchádzajúcej rady. Nahé dieťatko jemne masírujte a to nielen v ľahu, ale môžete ho pritom držať i na rukách. K masáži použite napríklad jemný mandľový olej. Avšak pozor, niektoré deti sú veľmi citlivé na chlad a bránia sa tomu byť nahé.

Teplá voda

Čo urobí veľa z nás, keď sa chce zbaviť napätia a relaxovať? Správne, naloží sa do teplej vane. Deti nie sú výnimka. Voda by mala mať teplotu cca 37 stupňov Celzia. „Môžete tiež vyskúšať sprchovanie s dieťaťom v náruči. Kontakt s vašou kožou, teplou vodou a pravidelný zvuk padajúcej vody môžu priniesť dobrý výsledok,“ myslí si Anne Bacus. Nahriaty ručník alebo nahrievacia fľaša priložené na bruško môžu pomôcť, ak dieťa plače kvôli bolesti tejto časti tela.

Krabica

Dieťa bolo v maternici v uzavretom priestore, ktorý potrebuje aj po narodení. Ak ho nemá, môže ho to stresovať, tvrdí Anne Bacus. Navrhuje preto pre lepší spánok a menej plaču položiť bábätko do väčšej krabice vyloženej dekou, a to tak, aby sa hlavou dotýkalo hornej časti krabice: „Táto malá improvizovaná postieľka mu zaistí pohodlie a bezpečie a bude sa mu v nej možno lepšie spať ako vo veľkej.“

Relaxačná hudba

To, čo upokojí nás, by mohlo aj dieťa. Na internete sa dá nájsť veľké množstvo rôznych relaxačných nahrávok od zvuku veľrýb cez šumenie listov až po jarnú búrku. Skúste ich bábätku pustiť a uvidíte, čo sa stane. Snáď najvýraznejšie na dieťa pôsobia zvuky vody.

Biely šum

Veľmi upokojujúce sú pre dieťa zvuky takzvaného bieleho šumu, teda tie, ktoré vydáva práčka, sušička, fén či vysávač. Tento spôsob tíšenia, ale aj uspávania si obľúbilo veľa mamičiek a vo svojej slávnej knihe Najšťastnejšie bábätko v okolí ho ako stopercentne fungujúci odporúča aj svetoznámy pediater Harvey Karp. Vysvetľuje, že dieťa je z prenatálneho života zvyknuté, že ho neustále obklopujú zvuky a keď má zaspať v tichom prostredí, celkom prirodzene sa mu to nedarí, znervózňuje ho to, plače a k spánku je potom ďaleko. Biely šum sa dá pustiť aj na internete. Opatrne však s ním, nepúšťajte ho pričasto, dôležité tiež je, aby šum neznel hneď pri ušiach bábätka a nebol prihlučný.

Nerobte nič

Niekedy je prekvapujúce účinné, ak nerobíte nič a len pri plačúcom dieťati ste. Deti jednoducho plačú a príčin môže byť veľa. Jedno je však isté: raz toto obdobie prestane a rodičom ešte možno aj bude ľúto, že ich dieťa tak rýchlo vyrástlo. Užívajte si preto každý deň s bábätkom, je to vzácny čas, ktorý ubehne rýchlejšie, ako si budete priať. A plač k tomu jednoducho patrí.

Menej podnetov

Rodičia sa dnes vo výchove snažia nič nezanedbať a dieťa všemožne rozvíjajú, dôsledkom však môže byť nadmerné množstvo rôznych podnetov, ktoré sa na maličké valia od rána do večera. Netreba zabúdať, že dieťa ešte nemá vyspelú nervovú sústavu a ľahko sa začne cítiť podráždené a od toho je len krôčik k plaču. Množstvo podnetov preto obmedzujte na únosnú mieru a doprajte potomkovi aj dostatok pokoja.

Zostať pokojným

Dieťa je v prvom období svojho života veľmi naviazané na svojich najbližších. Emócie, ktoré cítia, sa naň prenášajú. Ak teda cítite často napätie a stres, odrazom vášho psychického rozpoloženia môže byť plač dieťaťa. Snažte sa preto byť čo najpokojnejším. Prajeme vám pevné nervy, keď vaše malé plače a veľa radosti s ním!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >