10 potravín pre zdravie. Červená repa podporí krvný obeh, cibuľa odhlieni...

Gabriela Bachárová, 10. februára 2022 o 04:15

Časté zdravotné problémy, ako sú napríklad bolesti zubov, kašeľ či znížená imunita, môžete niekedy vyriešiť s pomocou potravín či byliniek, nie je vždy nutné hneď utekať k lekárovi alebo do lekárne. Prečítajte si naše tipy z prírodnej lekárne.

Med a cibuľa, osvedčená kombinácia.

Foto: Shutterstock.com

Klinček na bolesti zubov

Na bolesti zubov a zápal ďasien rozkúšte niekoľko klinčekov. Toto korenie obsahuje éterické oleje potlačujúce zápal i bolesť. Má tiež dezinfekčné účinky.

Cibuľa na vykašliavanie

Cibuľa uvoľňuje hlieny a uľahčuje tak vykašliavanie. Zmiešajte jednu či dve cibule s medom, počkajte pár hodín, kým sa uvoľní šťava a pite niekoľkokrát denne dve tri lyžičky. Cibuľa ďalej znižuje zvýšenú hladinu cholesterolu a povzbudzuje krvný obeh.

Cesnakové antibiotikum

Cesnak ničí choroboplodné zárodky, pomáha tak v liečbe infekcií žalúdku i dýchacích ciest. Nakrájajte osem strúžikov cesnaku, vložte ich do fľaše, zalejte ôsmimi lyžicami medu a nechajte pár dní lúhovať. Sirup potom sceďte a užívajte štyri lyžičky denne, deti maximálne jednu.

Jablčný ocot čistí telo

Jablčný ocot pomáha vyplavovať z tela odpadové látky a povzbudzuje látkovú premenu. Minimálna denná dávka je jeden pohár vody, v ktorej rozmiešate dve lyžice octu a jednu lyžicu medu. Jablčný ocot používajte aj zvonka. V octovej vode môžete kúpať nohy napadnuté plesňou, ocot pridaný do kúpeľa zmierňuje kožné problémy. A napokon, možno viete, že ak štipnutie od osy či včely potriete octom, bolí menej.

Zázrak menom červená repa

Červená repa výrazne posilňuje obranyschopnosť organizmu, povzbudzuje tiež trávenie a pomáha tvorbe červených krviniek. Naučte sa preto zaradiť repu viac do jedálnička. Veľmi vhodné je vypiť denne jeden pohár šťavy z červenej repy.

Žerucha zdrojom železa

Blíži sa jar a to je pre mnohých signál, aby si na tácke s kúskom gázy vypestovali doma žeruchu siatu. Vedeli ste, že žerucha obsahuje viac železa, ako majú ostatné potraviny? Okrem toho tiež povzbudzuje trávenie alebo pôsobí protizápalovo. Na kuchynskom okne vám žerucha vyrastie už za týždeň.

Zemiaková šťava proti páleniu záhy

Ak vás často páli záha, vypite denne pred jedlom pol hrnčeka čerstvo vytlačenej zemiakovej šťavy. Pomáha tiež rumančekový čaj vypitý pred jedlom a pred spaním.

Mlieko s medom proti nespavosti

Ak sa vám nedarí zaspať, skúste večer vypiť hrnček teplého mlieka, do ktorého pridáte trochu medu. Mlieko totiž obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá pomáha spánok navodiť.

Petržlen na vysoký tlak

Trápia vás choroby žlčníka či pečene alebo zvýšený krvný tlak? Dve čajové lyžičky petržlenovej vňate zalejte dvomi až tromi deci vody, nechajte asi desať minút lúhovať a sceďte. Tento objem pite každý deň.

Šalvia odhlieni

Šalvia, bylinka i korenie v jednom. Má všestranné účinky: šalviový čaj čistí krv, posilňuje pľúca, odhlieňuje dýchacie orgány, pomáha pri zápale ďasien. Kloktá sa, ak vás trápi bolesť zubov. V tom prípade si môžete vyrobiť nálev: jednu čajovú lyžičku čerstvej šalvie zalejte pohárom horúcej vody, lúhujte 10 minút, pridajte štvrť čajovej lyžičky soli a čajovú lyžičku jablčného octu a kloktajte niekoľkokrát denne.
(Zdroj: Soňa Havlová: Jak to všechno zvládnu)











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >