10 najčítanejších. Tieto články vás v roku 2022 zaujali najviac

ahojmama.sk, 30. decembra 2022 o 04:54

Kedy počas dňa je najlepšie jesť ovocie? Akých chýb v komunikácii s dieťaťom sa najčastejšie dopúšťame? Ktorý neznámy kožný príznak odhalí boreliózu? Odpovede aj na na tieto otázky vás v práve končiacom roku na našom webe ahojmama.sk zaujali najviac. Pripomeňte si spolu s nami desiatku najčítanejších článkov.

Ktoré články vás v tomto roku zaujali najviac?

Foto: shutterstock

1. Mýty a fakty o konzumácii ovocia vysvetľuje odborník

Ovocie a zelenina by mali byť každodennou a významnou súčasťou nielen detského jedálnička. O ich konzumácii koluje mnoho mýtov a odporúčaní. Sú oprávnené a kedy je najlepšie jesť ovocie, vysvetľuje odborník – gastroenterológ a autor publikácií o zdravej výžive docent Ladislav Kužela. Jeho rady v článku Môže sa jesť ovocie popoludní alebo je najlepšie ráno nalačno? vás zaujali v tomto roku zo všetkých našich článkov najviac.

2. Ťažké, ale stále slovenské

Ťažké, ktoré sa už v bežnej reči už skoro vôbec nevyskytujú, ale predsa len naše slovenské. Slová, o tých bol náš kvíz, ktorý sme pre vás začiatkom leta pripravili, a ktorý vás v tomto roku zaujal najviac zo všetkých kvízov a takmer aj z článkov. Znalosti rodného jazyka ste si mohli otestovať v kvíze Poznáte význam už prakticky nepoužívaných slovenských slov?

3. Významní Slováci

Karol Duchoň, Milan Rastislav Štefánik, Jozef Gabčík či Martin Benka. Významní Slováci, na ktorých môžeme byť právom hrdí, boli témou nášho ďalšieho kvízu, ktorý si získal vašu priazeň. Svoje vedomosti o nich ste si testovali v 10 významných Slovákov. Otestujte sa, ako dobre ich poznáte?

4. Máte slovenčinu v malíčku?

Že perfektne ovládame slovenský jazyk, to si myslí veľa z nás. Slovenčina však dá niekedy zabrať aj jazykovedcom. Pripravili sme pre vás kvíz, ktorý obsahoval vždy len jednu správnu odpoveď z troch možností. Vyskúšajte si KVÍZ Máte slovenčinu v malíčku? Len jedna z troch možností je napísaná bez chyby, odhaľte ju!

5. Ste lepší ako piataci?

Na konci minulého školského roka sme vás preverili, ako by ste zvládli učivo z piatej triedy. Vzali sme piatacke učebnice a vybrali z nich pár otázok. Ktorá planéta slnečnej sústavy je hneď tá prvá? Čo je typické pre tundru? Aké oceány obmývajú najväčší ostrov na svete Grónsko? Či by ste ako piatak obstáli, si môžete vyskúšať v článku KVÍZ Test vašich vedomostí. Zvládli by ste učivo piatej triedy?

6. Napravte chyby v komunikácii s dieťaťom

Nerozumiete, prečo vaše dieťa večne neposlúcha, je vzdorovité, odmieta sa vám zverovať so svojimi pocitmi a celkovo s ním nemáte veľmi dobrý vzťah, hoci sa o to snažíte? Často si za také správanie potomka môžeme sami, pretože používame nevhodné komunikačné techniky, ktoré dieťa zahanbujú, vyvolávajú v ňom hnev a oslabujú tak jeho dôveru k vám. Našťastie náprava je možná, tipy hľadajte v článku 15 viet, ktoré si v komunikácii s dieťaťom zakážte. Oslabujú jeho dôveru vo vás, vyvolávajú vzdor

7. Návrat do minulosti

V dobách socializmu toho veľa na trhu s nábytkom a bytovým vybavením nebolo, a tak skoro všetci mali doma tú istú obývaciu stenu či rovnaký typ kuchynskej linky. Tí starší preto určite v pražskom retro múzeu veľakrát vykríknu, že vystavenú vec veľmi dobre poznajú z domácnosti, ktorú viedli či kde vyrastali. A tí mladší možno prvýkrát vo svojom živote uvidia pevný telefón a poznajú, ako vyzerala detská izbička vtedajších detí, ich dnešných rodičov. Začítajte sa do článku Pamätáte? Mali ste to doma aj vy! Ako vyzerala typická domácnosť v 70. a 80. rokoch, ukazuje retro múzeum

8. Poznáte pamiatku podľa fotografie?

Na Slovensku sa nachádza neuveriteľné množstvo hradov, zámkov a kaštieľov. Ak je naša krajina v niečom veľmocou, tak v množstve a rozmanitosti svojho kultúrneho dedičstva. Otestujte sa v kvíze, ktorý si tiež pripísal čitateľský úspech. Poznáte, aká známa či menej známa architektonická pamiatka sa nachádza na fotografii? Kliknite na OBRÁZKOVÝ KVÍZ Poznáte podľa fotografie slovenský hrad, zámok či kaštieľ?


9. Ako ušetriť na domácich spotrebičoch?

Nárast cien energií spôsobuje vrásky na čele mnohým ľuďom nielen na Slovensku. Téma, ako ušetriť, je v tomto období veľmi aktuálna a naše tipy, ako možno ušetriť na jednotlivých spotrebičoch, s ktorými sa denne stretávame v domácnosti, to bol deviaty najčítanejší článok na našom webe v tomto roku. Nech sa páči, 10 spotrebičov v domácnosti, na ktorých môžete výrazne ušetriť. Aké rezervy má práčka, chladnička či žehlička?

10. Boreliózu odhalí aj zvláštny kožný príznak

Existuje jeden kožný príznak, ktorý si s boreliózou nespájame, ale u detí môže byť dokonca častejší ako výskyt klasického fľaku. Reč je o lymfocytóme. „Pozor, u detí sa často neobjaví fľak, ale zvláštny červenofialový, ohraničený opuch, najčastejšie na uchu, ale nie je to pravidlom. Tento stav sa volá boréliový lymfocytóm. Nie je to žiadny krásavec, a preto myslím, že neunikne vašej pozornosti,“ uvádza pediatrička Martina Milkovičová. Viac zistíte v článku Borelióza? Nielen u detí sa často neobjaví typická škvrna, ale zvláštny útvar na koži, spoznajte ho





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >