FOTO Pamätáte? Mali ste to doma aj vy! Ako vyzerala typická domácnosť v 70. a 80. rokoch, ukazuje retro múzeum

Gabriela Bachárová, 22. júna 2022 o 04:37

V dobách socializmu toho veľa na trhu s nábytkom a bytovým vybavením nebolo, a tak skoro všetci mali doma tú istú obývaciu stenu či rovnaký typ kuchynskej linky. Tí starší preto určite v retro múzeu veľakrát vykríknu, že vystavenú vec veľmi dobre poznajú z domácnosti, ktorú viedli či kde vyrastali. A tí mladší možno prvýkrát vo svojom živote uvidia pevný telefón a poznajú, ako vyzerala detská izbička vtedajších detí, ich dnešných rodičov.

Pražské Retro múzeum otvorilo v polovici mája tohto roka a svojim návštevníkom ponúka jedinečný pohľad na vtedajšiu bytovú kultúru, stravovanie, obliekanie či trávenie voľného času, to všetko na 2000 metroch štvorcových. Väčšina vystaveného nábytku a predmetov pochádza z národnej zbierky spred štyroch rokov, do ktorej mohli ľudia venovať to, čo mali kedysi vo svojej vlastnej domácnosti. Niečo sa získalo aj na dizajnových akciách či od vášnivých zberateľov.

Výstava nemá za cieľ idealizovať minulý režim a pôsobiť nostalgicky, ale ukázať pravdivo, ako sa vtedy žilo. Životný štýl hlbokého socializmu zasadzuje do širších súvislostí, keď ponúka aj expozíciu vysvetľujúcu zásady komunistickej propagandy či princípy, na ktorých fungoval odpor voči režimu.

Čo všetko nájdete v 15 expozíciách múzea? Okrem nábytku aj dobovú elektroniku, ako sú televízory, telefóny, fény či rádia. V múzeu nezabudli ani na detský svet, návštevníci tu môžu obdivovať veľa ikonických hračiek 70. a 80. rokov, od mončičákov cez legendárnu tatrovku či céčka až po domino. Veľmi zaujímavé sú aj obaly vtedajších potravín, ktoré nájdete priamo v poličkách kuchynskej linky, ale aj v ukážke dobovej predajne potravín.

Ženy určite zaujme typické socialistické kaderníctvo. Ďalšia sekcia je venovaná kozmetickým výrobkom a kráse. Také gumičky s lienkou, viete, o čom je reč, však? A samozrejme nechýbajú ani ukážky obliekania. Zaujímavosť: obľúbená česká speváčka Helena Vondráčková venovala múzeu šaty z tohto obdobia, ktoré nosila na vystúpenia či do televízie.

Zakotvilo v Kotve

Múzeum nájdete v známom obchodnom dome Kotva. Miesto bolo zvolené viac ako príhodne, obchodný dom sa považuje za ikonickú stavbu takzvaného brutalistického štýlu, vnikol medzi rokmi 1970 a 1975 a jeho autormi sú významní českí architekti, manželia Machoninovci. Svojho času bol najväčším obchodným centrom v bývalom Československu. Stavba bola pred pár rokmi vyhlásená kultúrnou pamiatkou. Retro múzeum, ktoré v obchodnom dome zaberá celé jedno poschodie, je otvorené denne od ôsmej do dvadsiatej. Ak budete v lete v českom hlavne meste, jeho návštevu určite nevynechajte.

Ako to v múzeu vyzerá?












































Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >