Drahá elektrina? 10 spotrebičov v domácnosti, na ktorých môžete výrazne ušetriť. Aké rezervy má práčka, chladnička či žehlička?

Patricia Poprocká, 29. septembra 2022 o 05:00

Obávate sa drastického nárastu cien elektriny? Zvýšeným platbám sa zrejme nevyhneme, dobrou správou je, že ich výšku máme sčasti aj vo svojich rukách. Prejdite si domácnosť a jednotlivé spotrebiče – naozaj potrebujete používať všetky, resp. všetky v nastavení, v akom ich práve máte? Ponúkame niekoľko možností, kde by sa dalo ušetriť.

Pranie a sušenie bielizne výrazne ovplyvňuje spotrebu elektriny v domácnosti.

Foto: Shutterstock.com

Sušička na prádlo

Z hľadiska úspory energie je najlepšie ju vôbec nemať. Minie viac elektriny ako samotná práčka, zaberá aj miesto v domácnosti. Rozvešať veci na stojan blízko radiátora, prípadne na balkón či terasu (ak vonku neprší) je úplne zadarmo, navyše ušetríte ešte aj planétu od ďalších emisií. Podľa prepočtov priemerná bubnová sušička vyprodukuje pri jednom použití 1,8 kg CO2.

Žehlička

Používajte ju naozaj iba v nevyhnutných prípadoch. Pre väčšinu oblečenia stačí, ak ho po praní necháte vysušiť rozprestreté, osvedčená metóda je aj zavesiť mokré veci na vešiak. Pokrčenému prádlu sa vyhnete tiež tak, že pri žmýkaní nastavíte práčku na nižšie otáčky. Má to ešte jeden efekt – aj práčka spotrebuje menej energie, ak žmýka na nižších otáčkach. Slovenská inovačná a energetická agentúra vypočítala, že 2 hodiny žehlenia týždenne nás stoja ročne 50 eur. Po zdražení to bude ešte viac.

Práčka

Nie, nik od vás nechce, aby ste prali ručne. Vyberajte však úsporné programy – kratšie a na nízkych teplotách. Okrem energie ušetríte aj samotné kusy oblečenia (látka sa menej opotrebuje) i práčku (pri vysokých teplotách sa viac usádza vodný kameň). Vyhnite sa predpierkam, špinavé kusy bielizne radšej niekoľko hodín pred praním namáčajte a až potom dajte do práčky. Samozrejme, práčku zapínajte až keď je úplne plná a myslite na to, že nie všetky kusy oblečenia treba hneď prať. Niekedy ich stačí nechať pár hodín na vzduchu, napríklad mierne zadymené po opekačke. A niektoré škvrny stačí naozaj preprať len ručne.

Televízor, rádio, tlačiareň

Vypnite ich poriadne, tlačítkom. Stand-by režim, teda vypnutie diaľkovým ovládaním, je síce pohodlné, navyše vám väčšina povie, že „to až tak veľa nežerie“, z dlhodobého hľadiska to však nie je celkom bezvýznamná položka. Ďalšou devízou je, že si ušetríte domácnosť od energetického smogu.

Adaptéry

Najčastejšie sa to týka adaptérov k notebookom. Ak notebook vypnete, môže sa zdať, že ste z hľadiska spotreby energie „na nule“, ale nie ste, až kým nevyberiete adaptér zo zásuvky. Adaptér totiž okrem toho, že nabíja notebook, má aj vlastnú spotrebu elektriny. Ak ho necháte v zásuvke, bude si z nej čerpať energiu.

Nabíjačky na mobil či tablet

Nenechávajte ich naprázdno v zásuvke, aj keď je to komfortné. Tiež neustále míňajú energiu, aj keď nie veľa. Ale prečo by mali, keď nemusia, všakže?

Chladnička a mraznička

Chladnička nemusí byť nastavená na maximum, načo? Odborníci odporúčajú v priemere 5 stupňov, pre dočasné skladovanie potravín to postačí. Prepočty hovoria, že pri každom znížení teploty v chladničke o jeden stupeň sa zvýši spotreba o sedem percent. S mrazničkou to je iné, aby sa v nej potraviny zachovali dlhodobo, mala by byť nastavená aspoň na mínus 18 stupňov. Oboje, chladničku aj mrazničku však otvárajte čo najmenej. Čím menej ich otvárate, tým ľahšie si udržia prednastavenú teplotu.

Bojler na teplú vodu

Aj tu sú rezervy, najmä teraz, cez školský rok. Ak máte s rodinou určitý režim – čas, kedy nie je nik doma – škola, krúžky, práca, prispôsobte mu aj nastavenie bojlera. Nemusí byť teda zapnutý neustále, postačí ho zapnúť pár hodín pred sprchovaním (podľa veľkosti bojlera a počtu členov domácnosti). Skontrolujte tiež teplotu vody – netreba ju zohrievať tak, že v nej neudržíte ruku, 45 stupňov bohate postačí, v krajnom prípade – trocha chladu nikdy nie je na škodu.

Umývačka riadu

Aby sa vám vyplatila, musíte ju správne používať. Riady zbytočne pred vkladaním do umývačky neoplachujte a umývačku nechajte pracovať na úsporných eko-programoch. Pracuje síce dlhšie, ale s nižším objemom vody a pri nižšej teplote je spotreba v konečnom dôsledku nižšia.

Žiarovky

Oplatí sa investovať do úspornejších. LED žiarovky môžu spotrebu energie na svietenie znížiť aj o 80-90 percent, ak niekto používal doteraz klasické žiarovky. Samozrejme, nenechávajte v izbách zbytočne svietiť. Síce sa vraví, že svetlo zlepšuje náladu a platby za elektrinu sú vždy menšie než platby za terapie u psychológa, v dnešných časoch ale ktovie... Ak nemáte radi tmu, lacnejšie a príjemnejšie je svetlo sviečok či lampášov, prečo nevyskúšať?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >