Červená repa môže chutiť aj deťom.
Foto: Shutterstock.comČervená repa je vďaka obsahu cukru mierne sladká, nebojte sa preto ponúkať ju aj deťom. Kým si ju obľúbia, môže to chvíľu trvať, ale šanca na úspech je veľká.
Skúste ju upiecť, tento spôsob prípravy jej dodá ešte väčšiu sladkosť. Pečte prípadne aj s inými druhmi zeleniny, mrkvou a zemiakmi. Nakrájajte repu na tenké hranolčeky, ktoré budú deťom pripomínať tie zemiakové (ako vieme, deti ich milujú). Ochuťte bylinkami podľa vlastného výberu (vhodné je oregano, provensálske bylinky či tymián), zalejte trochou oleja a dajte piecť asi na 45 minút až hodinu. Upečené kúsky si potom deti môžu chytiť do ruky, aby ich to viac bavilo.
Červenú repu môžete zabaliť aj do alobalu a dať piecť asi na 1,5 hodinu. Pečte každú zvlášť, pre deti to tak bude zaujímavé. Ako mamy dobre vedia, každé chutné jedlo musí mať zaujímavý príbeh a taká cvikla, ktorá vykukne z alobalu, ho určite má. Môžete podávat s dipom, ktorý pripravíte z jogurtu, citrónovej šťavy a byliniek.
Červenú repu môžete skvelo skombinovať so syrmi, uvarte ju, pokvapkajte olivovým olejom a pridajte syr, ktorý majú vaše deti rady. Snáď ešte lepšou možnosťou je pripraviť ju na spôsob špízu, striedať cvikľu, syr, prípadne ďalšie potraviny (mrkva, zemiak, cuketa...).
Ďalšou možnosťou je vytlačiť z červenej repy šťavu (môžete si urobiť aj mix s jablkom a mrkvou) a tú ochutiť napríklad medom. Sladký nápoj namiesto chemických výrobkov z obchodu.
Skúste staviť aj na šalát, hoci ten bude možno viac chutiť vám. Červenú repu si doň môžete uvariť alebo ju podávať surovú, ale deti môže v tom prípade odradiť jej tvrdosť, odporúčame skôr varenie, dusenie či prípravu na pare. Na kocky nakrájanú repu zmiešajte so surovou mrkvou, môžete pridať aj šalátovú uhorku. Ochuťte olejom, citrónovou šťavou, prípadne troškou soli.
Červenú repu môžete s veľkým úspechom prepašovať aj do muffinov, cestovín a dokonca aj na pizzu. Deti si ani nevšimnú, že ju jedia!
Červená repa je zdraviu veľmi prospešná, celkovo posilňuje ľudský organizmus. „Červené farbivá betanín a betalain priaznivo ovplyňujú pružnosť ciev a krvný obeh," píše profesor Karel Kopec v knihe Zelenina vo výžive človeka. Repa má pozitívny vplyv na krvotvorbu.
Obsahuje aj látky, ktoré znižujú riziko vniku rakoviny a chorôb pečene a krvi. Zvyšuje aj odolnosť voči ochoreniam dýchacích ciest, čo sa teraz mimoriadne hodí. Cvikla tiež podporuje pravidelné vyprázdňovanie, zlepšuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.
ANKETA: