Medvedí cesnak je známy životabudič.
Foto: Shutterstock.comMedvedí cesnak sa považuje za jeden zo silných jarných životabudičov a takisto pôsobí pozitívne na imunitný systém. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu C, až 150 miligramov na 100 gramov. „Silne vonia po cesnaku, obsahuje totiž typickú látku, ktorá za touto sírnatou vôňou stojí. Je to allicín, vďaka ktorému má antibakteriálny, protizápalový účinok, stimuluje imunitný systému a pomáha mu," vraví Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa spoločnosti Naturhouse.
Allicín je bojovníkom proti chrípke, prechladnutiu, respiračným problémom, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom trichomony, vírusom spôsobujúcim opary, mykózam a ďalším.
O medveďom cesnaku sa tiež hovorí, že reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, upokojuje kŕče hladkého svalstva, ničí črevné parazity, podporuje chuť do jedla a tvorbu krvi. Medvedí cesnak pomáha proti ateroskleróze, vysokému krvnému tlaku i astme. Oceníme ho pri liečbe mykóz a plesní, poruchách srdcového rytmu, chronických kožných problémoch. Posilňuje nervový systém a pomáha pri reumatických bolestiach.
Lístky medvedieho cesnaku možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie a šalátov, koreniť ním polievky, rizotá, fašírky, omelety. Vyskúšajte ho v nasledujúcich receptoch.
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku.
Foto: NaturhouseSuroviny: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml oleja (olivového), 50 g parmezánu, 10 g sezamového semienka, 2 g soli
Postup: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložte do mixéra a jemne rozmixujte. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienko. Pár sekúnd ešte pomixujte, snažte sa však zachovať štruktúru semienka a kúsky syra. Umiestnite ho do pohára, zmes zalejte ešte trochou oleja, starostlivo uzavrite a nechajte v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.
Špenát z medvedieho cesnaku
Špenát z medvedieho cesnaku.
Foto: NaturhouseSuroviny: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 lyžica olivového oleja, 20 g slnečnicového semienka, himalájska soľ
Postup: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako tak cibuľku, všetko dajte do panvice spoločne so semienkom, soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajíčko a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte kvalitný olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku pre využitie živín. Už nevarte, podávajte.
Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom
Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom.
Foto: NaturhouseSuroviny: 4 – 6 uvarených vajec, zväzok medvedieho cesnaku, soľ, korenie, 2 ks jarnej cibuľky, olivový olej, lyžička horčice, prípadne avokádo, trocha jogurtu alebo kokosového mlieka na zjemnenie zmesi
Postup: Uvarené vajcia ošúpte a pokrájajte. Rovnako tak nakrájajte zväzok opraného medvedieho cesnaku, zmiešajte s vajcami, pridajte soľ, pokrájané jarné cibuľky, čerstvo namleté čierne korenie, 1 – 2 lyžičky horčice. Zmes môžete spojiť hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom a trochou jablčného octu, prípadne môžete pridať aj avokádo.
Rukolový šalát s medvedím cesnakom
Rukolový šalát s medvedím cesnakom.
Foto: NaturhouseSuroviny: veľká hrsť rukoly, hrsť medvedieho cesnaku, 5 sušených paradajok, 100 g srvátkového syra (napr. Pilos, Ricotta), 1 šalotka, citrónová šťava, 2 lyžice oleja z vlašských orechov, soľ, korenie
Postup: Rukolu dôkladne umyte spolu s medvedím cesnakom, do misy spolu s nimi pridajte pokrájané sušené paradajky (ak budú príliš vyschnuté, je potrebné ich dopredu namočiť), nakrájajte šalotku alebo menšiu červenú cibuľu, srvátkový syr, pridajte citrónovú šťavu, olej, soľ , korenie, dôkladne premiešajte a môžete podávať.