Prekáža vám typická príchuť pohánky? 5 tipov, ako ju zmierniť, aby chutila aj deťom

Patricia Poprocká, 26. októbra 2019 o 05:53

Kto na ňu nie je zvyknutý, môže mať problém s jej typickou príchuťou. Pohánku sa však oplatí jesť, táto obilnina je zdrojom antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré ochraňujú cievy, bránia vzniku rakoviny a posilňujú imunitu. Prinášame niekoľko tipov, ako dostať pohánku na tanier tak, aby chutila každému.

Najlepšie je pohánku deťom servírovať odmalička, na jej chuť si prirodzene zvyknú a nebudú ju riešiť. Vo vyššom veku je to už trocha náročnejšie, ale stojí to určite za námahu. Pohánka je veľmi prospešná.

Foto: shutterstock.com

Pohánka sa zaraďuje medzi najzdravšie potraviny na svete. Je bezlepková, navyše citlivá na chemikálie v pôde, takže ak ju dopestovali, sama osebe dáva akú – takú záruku zdravej výživy. Pochádza z Ázie, no dlhé roky sa masívne pestuje na Ukrajine, v Rusku či Poľsku. Z týchto krajín sa k nám najčastejšie aj dováža, hoci ju možno vypestovať aj vo vlastnej záhradke.

Ako teda pohánku pripravovať?

Namiesto ryže či cestovín dvakrát zlievať

Jednoducho ju uvarte v osolenej vode. Predtým ju dôkladne premyte, aby sa minimalizovala jej typická príchuť (pre niekoho pachuť), po prvom zovretí vodu zlejte a dajte novú. Keď je pohánka mäkká, zvyšok vody vylejte. Niekedy to ani nie je potrebné, voda vyvrie a časť sa vpije do pohánky. Pre lepšiu chuť pridajte trocha oleja. Podávať môžete samostatne, ale aj k mäsu či zelenine. Na vrch môžete dať biely jogurt alebo kyslú smotanu, prípadne jogurt zmiešaný s ľanovým olejom.

Ako koložvársku kapustu

Pripravte pohánku podľa predchádzajúceho receptu. Potom ju zmiešajte s nakrájanou kvasenou kapustou a cibuľou (môžete ich predtým zľahka orestovať), dochuťte červenou paprikou. Pridať môžete aj uvarenú sójovú drť, prípadne smotanu, ale nemusíte, podľa toho, ako vám to chutí.

V buchtách a iných múčnych jedlách

Pohánka, ktorú zaručene vychvália aj deti! Jednoducho pomeľte pohánku v procesorovom mlynčeku na jemnučkú múku a pridajte ju k múke, z ktorej robíte buchty, pirohy, granadír alebo hocijaké iné jedlo. A potom už postupujte klasickým spôsobom. Na východe Slovenska o tom vedia svoje – jedno z ich typických jedál sa volá tatarčané pirohy, čo sú zemiakové pirohy s pridaním pohánkovej múky. (Pohánka sa tam nazýva tatarka). Nemusíte mať obavy ani z buchiet, s pohánkou vykysnú tak isto. A keď ich posypete grankom, sladkým makom alebo polejete čokoládovou polevou, deťom budú chutiť rovnako dobre.

Na chrumkavo

Orieškovú príchuť pohánky zvýrazníte, ak ju opražíte na panvici na troche olivového oleja. Stačí krátko, asi pol minúty. Pridať môžete bylinkovú soľ. Potom ju zalejte rovnakým množstvom vody a hneď stiahnite zo sporáka. Pohánka vstrebe vodu, zostane však chrumkavá. Podávať sa môže takto, prípadne ju možno dochutiť – sójovou omáčkou, tabascom a podobne. (Recept odborníčky na výživu a rakovinu Dr. Johanny Budwigovej.)

Schovať do koláčov

Ide o rovnaký postup ako pri múčnych jedlách. Namiesto časti múky (napríklad tretiny z predpísaného množstva) pridajte pomletú pohánku. Samozrejme, nedá sa pridať do každého receptu, v rýchlych hrnčekových koláčoch, kde si každý mieša do masy podľa chuti mak, semienka, oriešky či ovocie, pohánkou nič nepokazíte. Naopak, chuť sa tam stratí, prípadne v kombinácii s inými prísadami získate novú. Smelo do experimentov!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >