Zhoršuje dojčenie depresiu? Alebo ju dokonca spôsobuje?

Patricia Poprocká, 6. mája 2024 o 05:25

„To sú hormóny, prestane kojiť a to prejde...“ Zvykne sa konštatovať pri zlom psychickom stave žien s bábätkami. Niektorí, vrátane zdravotníkov, dokonca celkom vážne hovoria o „laktačnej psychóze“, ktorá má mať negatívny vplyv na duševné zdravie matiek. V skutočnosti je to celkom inak.

Unavená, vyčerpaná... Môže za to dojčenie?

Foto: shutterstock

Dojčenie nezhoršuje psychické zdravie žien ani depresiu, naopak. „Podľa nedávnej štúdie, ktorá predstavuje prehľad literatúry na tému významu dojčenia pre duševné zdravie žien, dojčenie významným spôsobom znižuje výskyt a závažnosť popôrodnej depresie,“ pripomína podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie.

Dojčenie zmierňuje prejavy popôrodnej depresie a práve z hľadiska duševného zdravia sú pre ženy mimoriadne dôležité psychologické aspekty dojčenia. Hormóny spojené s dojčením ako prolaktín či oxytocín predstavujú stabilizátory nálady a pomáhajú zlepšovať duševné zdravie. „Nie je preto jediný dôvod hádzať psychické problémy žien na „hormóny dojčenia“. Naopak, jeho predčasné ukončenie je pre duševné zdravie matky rizikový faktor,“ dodáva.

Dojčenie nie je prekážkou ani pre liečbu depresie či inej duševnej choroby. Ak žena pre zlý psychický stav potrebuje lieky, môže ich užívať aj popri dojčení. „Lieky na zastavenie tvorby mlieka a návrhy na odstavenie, ak má žena psychiatrickú diagnózu, sú presný opak správneho prístupu k pomoci ženám so zlepšením ich duševného zdravia,“ konštatuje Andrea Poloková.

Ženy v súvislosti s dojčením pociťujú úzkosť alebo depresiu skôr v prípadoch, kedy chcú dojčiť, no nejde im to ľahko a pri problémoch sa im nedostáva náležitej pomoci. Vtedy sa zvykne dokonca hovoriť o „tlaku na dojčenie“.

„V skutočnosti ide o to, že ženy túžia dojčiť, ale potom sa stretnú s radami, ktoré dojčenie skomplikujú. Následne sú frustrované a nešťastné, pretože dojčenie prestane byť jednoduché, dostávajú nesprávne rady, boja sa o prospievanie svojho bábätka a nevedia, komu a čomu majú veriť. A vtedy namiesto relevantných rád a praktickej pomoci, začnú dostávať odporúčania, aby sa toľko nesnažili a prestali dojčiť,“ vysvetľuje Andrea Poloková. Realita „tlaku na dojčenie“ je teda v podstate „len“ chýbajúca reálna pomoc a neexistujúce medicínske riešenia pre problémy, ktoré vznikajú v prvých dňoch po pôrode.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >