Nie je dôvod na paniku. 10 situácií, keď si môže žena mylne myslieť, že má málo mlieka

Patricia Poprocká, 27. marca 2023 o 04:56

„Mala som málo mlieka.“ Veľmi častá veta, ktorou ženy odôvodňujú, prečo prestali s dojčením svojho bábätka. Niekedy sa však stáva, že si tento záver utvoria na základe nesprávneho vyhodnotenia situácie a zbytočne sa stresujú.

Dieťa sa môže chcieť dojčiť často, takpovediac každú chvíľu. Neznamená to ale automaticky, že má jeho matka nedostatok mlieka.

Foto: shutterstock.com

Laktačná poradkyňa Andrea Poloková, ktorá sa v združení MAMILA venuje pomoci ženám s dojčením a starostlivosťou o dieťa, upozorňuje na najčastejšie situácie, pri ktorých sa môžu ženy domnievať, že majú nedostatok mlieka. V skutočnosti však môže byť tvorba i množstvo mlieka úplne v poriadku, pretože v týchto situáciách ide buď o normálny stav alebo o problém, ktorý môže mať príčinu úplne inde.

Kedy teda nie je potrebné sa znepokojovať, či má žena dostatok mlieka:

1. Ak sa bábätko chce dojčiť každú hodinu, polhodinu, štvrťhodinu, skrátka každú chvíľu. „Intervaly medzi dojčením nevypovedajú nič o tvorbe mlieka,“ pripomína Andrea Poloková. Dieťa môže mať záujem o dojčenie z úplne iných dôvodov než z hladu – potrebuje možno upokojiť, zohriať sa, stlmiť bolesť, zaspať a podobne. Je to preto, že dojčenie predstavuje pre dieťa nielen jedlo alebo pitie, ale aj spôsob starostlivosti a kontakt s matkou.

2. Ak má žena mäkké prsia. „Nemusíte čakať, kým budete mať plné, naliate či ťažké prsia. Za normálnych okolností sú prsia žien, ktoré dojčia, pomerne mäkké. Materské mlieko sa tvorí priebežne, neustále,“ vysvetľuje odborníčka.

3. Ak žena necíti spúšťanie mlieka. Pri dojčení žena nemusí cítiť v prsiach nič, čo by napovedalo, že sa mlieko spustilo.

4. Ak žene medzi dojčeniami nevyteká mlieko. „Vytekanie alebo nevytekanie mlieka medzi dojčeniami nemá žiadny vzťah k tomu, aké množstvo mlieka bábätko vypije,“ vraví skúsená laktačná poradkyňa.

5. Ak bábätko po nadojčení plače. Vtedy naozaj veľa žien cíti znepokojenie. Bábätko však môže plakať z rôznych dôvodov. „Môže byť unavené, chcieť zaspať, mať za sebou príliš veľa podnetov, môže chcieť byť v kontakte s vami, pohybovať sa s vami, cítiť vaše teplo a tlkot srdca,“ vyratúva Andrea Poloková. Samozrejme, príčinou plaču môže byť i bolesť, nekomfort či ochorenie. „Plač je komunikácia a ak bábätko plače aj po nadojčení, môžete ho opäť dať na prsník, pretože dojčenie pomáha upokojiť sa, znižuje vnímanie bolesti a bábätko uspáva,“ dodáva.

6. Ak bábätko spí krátko. Ak sa bábätko zo spánku zobudí po krátkom čase, neznamená to automaticky, že je hladné a nezískalo od matky dostatok mlieka. Príčin môže byť tiež veľmi veľa – ako pri plači či potrebe často sa dojčiť.

7. Ak pri dokrmovaní ochotne vypije ďalšie mlieko. „To, že bábätko vypije mlieko pri dokrmovaní, samo o sebe nepoukazuje na to, že by sa nebolo dostatočne nadojčilo,“ hovorí odborníčka.

8. Ak dieťa večer plače. Večerný plač detí zažíva mnoho žien, nemusí ale byť ukazovateľom výdatnosti dojčenia. Existujú aj iné dôvody, pre ktoré môže bábätko večer plakať. A plakať môže aj dostatočne nadojčené bábätko.

9. Ak bábätko po nadojčení automaticky nezaspí. Dojčenie síce uľahčuje uspávanie, veľa žien o tom vie svoje, neznamená to ale, že dieťa musí pri každom dojčení zaspať. Závisí to od množstva okolností i zvyklostí samotného bábätka, ktoré sa tiež časom menia. Mnoho bábätiek potrebuje viac pomoci zo zaspatím a chce sa pri uspávaní dojčiť, ale potrebuje k tomu pridať aj ďalšie spôsoby uspávania.

10. Ak materské mlieko nevyzerá bielo alebo ako kravské mlieko. „Materské mlieko môže mať rôzne farby, môže byť priesvitné, nemusí vôbec pripomínať to, čo si pod mliekom predstavujeme. Vzhľad materského mlieka nič nehovorí o jeho výživnosti či kvalite a ani o tom, či je ho dostatok,“ zdôrazňuje Andrea Poloková.

Ešte jedna rada na záver:
Ak je žena v strese alebo má obavy, či je s dojčením všetko v poriadku, môže sa obrátiť na certifikovanú laktačnú poradkyňu, ktorá jej priamo pri porozovaní dojčenia jej bábätka ukáže, ako spozná, že bábätko pije z prsníka mlieko a že sa napilo dostatočne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >