Toto môžete s deťmi robiť donekonečna. Osem základných aktivít, ktoré im pomáhajú rásť v každom smere

ahojmama, 16. mája 2024 o 06:19

Dieťa síce rastie a rozvíja si schopnosti každým dňom aj samé, je však dobré, ak jeho motorický i psychický rozvoj podporujeme aj my. Ponúkame vám osem jednoduchých účinných aktivít, ktoré spríjemnia dni deťom a rovnako aj vám.

Kocky a stavebnice rozvíjajú detské zručnosti i mozog.

Foto: shutterstock.com

Niet nad rozprávky

Tých detí nemajú nikdy dosť. Čítajte knihy alebo vymýšľajte príbehy spolu s dieťaťom, podporíte tak jeho jazykový vývin a fantáziu. Vymýšľajte príbehy aj k jednotlivým obrázkom a podnecujte dieťa, aby vymýšľalo svoje vlastné. Rozvíjať si bude jazykovú zručnosť a kreativitu.

Stavebnice

Podporujú jemnú motoriku a priestorové myslenie. Stavebnice s väčšími dielmi sú vhodné pre malé ruky.

Kreslenie

Dajte svojmu dieťaťu ceruzky a papier, nechajte ho maľovať podľa vlastnej predstavy. Nebojte sa farbičky striedať – voskovky, fixky, pastelky, vodové farby. Potom s ním hovorte, nech vám opíše, čo nakreslilo. Nezabudnite na heslo, že umelec potrebuje uznanie, nie kritiku. A – rátajte s tým, že vznikne neporiadok, podľa toho zvoľte prostredie.

Hudba

Spievajte, tancujte, experimentujte s jednoduchými hudobnými nástrojmi na podporu hudobného a rytmického vnímania. Zoznamujte dieťa so základnými nástrojmi ako bubon, či detský klavír. Naučte ho jednoduché pesničky s opakujúcimi sa refrénmi a bez výsmechu ho povzbudzujte k vytváraniu vlastných hudobných kompozícií.

Príroda nadovšetko

Bez pobytu vonku to nejde. Dieťa potrebuje objavovať svet okolo seba, rôzne druhy rastlín a zvierat. Umožnite mu dotýkať sa listov, sledovať hmyz, babrať sa v blate.

Pomoc v domácnosti vždy vítaná

Zapojte svoje dieťa do jednoduchých kuchynských aktivít ako miešanie, odkladanie či vyberanie vecí z poličiek. Nechajte ho pripravovať si pokrmy, nalievať nápoj, ak prejaví záujem. Platí to aj pri upratovaní či prácach v záhrade – pokoje môže polievať niektoré rastlinky, vkladať semienka do zeme či zbierať plody. To všetko ho učí nielen manuálnym zručnostiam, ale aj spoznávaniu sveta, v ktorom žije a ocenenia toho, čo dostáva.

Farby nie sú strašiak

Rozpoznávať farby naučíme dieťa tým, že mu ukážeme rôznorodé predmety a opakujeme ich farby. Napríklad, keď držíme červenú loptu, povedzme: „Táto lopta je červená.“ Platí to aj pri oblečení, jedle či hračkách. Farby môžeme s dieťaťom hľadať aj v obrázkoch v knihách.

Hry s ďalšími deťmi

Závisí to od veku a povahy dieťaťa, spravidla sa však každé skôr či neskôr túži zahrať s rovesníkmi. Môžu to byť loptové hry, kolotoče, tiež hry na pieskovisku, ide o to, aby pri nich nejako museli komunikovať a spolupracovať na dosiahnutí cieľa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >