Zopár tipov a trikov, ako úspešne pestovať izbové rastliny

Gabriela Bachárová, 22. apríla 2021 o 05:00

Akými prírodnými prostriedkami rastliny hnojiť a aké prírodné metódy pomôžu bojovať so škodcami?

Viete, ako sa treba starať o izbové rastliny?

Foto: Shutterstock.com

Izbové rastliny významne prispievajú k tomu, ako sa vo svojom byte či dome cítime. Zútulnia ho, dodajú mu šmrnc, zelená tiež upokojuje a vďaka rastlinám máme doma aj viac kyslíka. Lenže nie vždy sa však vieme o ne správne starať, a tak naše pestovateľské pokusy skončia nezdarom a vyhodenou suchou rastlinou. Pomocou šikovných trikov si môžete svoje úspechy trochu „poistiť“. Ponúkame vám zopár tipov, ktoré môžete využiť v každodennej starostlivosti o izbové rastliny. A priberte do nej aj deti, budú vám vďačné, čo nového sa naučia.

Zalievajte odstátou vodou

Dajte si pozor na to, akú teplotu má vodu, ktorou rastliny zalievate. Príliš studená by im mohla spôsobiť „teplotný šok“, navyše sa v pôde či na rastline usadí chlór. Vodu z vodovodu nechajte cez noc odstáť, aby získala izbovú teplotu. Ideálne je ale zalievať dažďovou vodou, ak máte tú možnosť.

S vlhkosťou opatrne

Izbové rastliny je dobré zalievať až vtedy, keď vidíte, že zemina začína byť vysušená. Prílišné zalievanie im škodí a vedie k prekysleniu pôdy. Nadbytočnú vodu, ktorá sa zhruba do polhodiny zhromaždí pod kvetináčom, vždy vylejte.

Nevylievajte ju!

Voda po varení cestovín, strukovín či vajíčok je skvelou zásobárňou živín pre rastliny. Nevylievajte ju, ale použije na zaliatie. Podobne ak máte doma akvárium, vodu pri jej vymieňaní rovnako nevylievajte, ale môžete ju použiť ako zálievku i hnojivo na rastliny.

Na priame slnko nie

Väčšina izbových rastlín potrebuje veľa svetla, to však neznamená, že je dobré vystavovať ich priamym slnečným lúčom. Postavte ich čo najbližšie k oknu, ale tak, aby na ne nedopadalo svetlo priamo, lúče by im mohli spáliť listy.

Užitočný rozprašovač

Suchý vzduch izbovým rastlinám škodí. Zvyknite si preto každé ráno ich trochu postriekať rozprašovačom. Ďalšou radou, ktorá zmierni nadmernú suchosť v byte, je, dať viac rastlín blízko k sebe, ľahšie si tak udržia vlhkosť.

Perfektné prírodné hnojivá

Vynikajúce hnojivo pre rastliny predstavuje kávová usadenina, prípadne usadenina z čierneho čaju alebo popol z dreva. Čas od času ich primiešajte do zeminy.

Škrupinka z vajíčka

Podobný efekt ako čajová či kávová usadenina majú i rozomleté či nadrobno nadrvené vajíčkové škrupiny. Môžete ich využiť tak, že si ich budete postupne uskladňovať vo väčšej fľaši, ponorené do vody. Tú asi po dvoch týždňoch môžete použiť na zaliatie.

Listy umývajte

Z času na čas umyte zdola i zvrchu listy rastlín, pretože prach upcháva póry, ktorými dýchajú.

Pivný lesk

Ak sa chcete popýšiť nádherne lesklými listami, občas ich umyte zriedeným pivom.

Odstraňujte, čo už netreba

Aby mohli rastliny založiť nové výhonky, je nutné odstraňovať z nich odkvitnuté kvety a žlté listy.

Cesnak nielen proti upírom

Ak vás trápia škodcovia, ktorí ničia listy a stonky, vezmite strúžik cesnaku a vtisnite ho do zeminy. Len pozor, aby nezačal hniť, potom už ochrana nebude fungovať.

Voda škodcov zaženie

Ďalšou možnosťou, ako zatočiť so škodcami, je vodný kúpeľ, do ktorého rastlinu vložíte. Kvetináč dobre zabaľte v igelite, aby nevypadla zemina a listy a stonky vložte na pol hodiny do misy s vodou. Ak treba, po týždni procedúru zopakujte.

Cibuľa proti baktériám

Rastliny ohrozujú i baktérie či huby. Bojovať s nimi môžete tak, že lyžicu nakrájanej cibule zalejete litrom vlažnej vody a necháte zatvorené deň luhovať. Výluh potom precedíte a trikrát denne ním budete rastliny striekať, to všetko týždeň. Podobné účinky má i nálev z cesnaku, v tom prípade pltí, že na liter vody stačí lyžička cesnaku.

Maľujete? Rastliny dajte preč

Ak sa chystáte maľovať či tapetovať byt, odstráňte z dotknutých miestností rastliny aspoň na dva týždne, chemické výpary by ich totiž mohli poškodiť.
(Zdroj: publikácia Jak to všechno zvládnu? Domácnost, zahradu, pevné zdravý a příjemný vzhled od Soni Havlovej)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >