Jarné čistenie bez chémie. Čo dokáže ocot, čo kola či usadenina z kávy?

Patricia Poprocká, 16. marca 2021 o 04:58

Minimalizovať používanie chemických prípravkov v domácnosti je nielen moderné, ale aj zdravé, lacné a ekologické. Prinášame vám tipy na jarné upratovanie bez chémie. Viete, čo všetko krásne vyčistíte octom, sódou či citrónom? Na čo sa dá použiť usadenina z kávy a k čomu vie pomôcť hocijaká kola?

Bez chémie to ide rovnako ľahko ako s ňou. Akurátže zdravšie a lacnejšie.

Foto: shutterstock.com

Ocot

Je azda najrozšírenejším pomocníkom v domácnosti. Stojí pár centov a okrem varenia či sterilizovania sa často používa na odstránenie vodného kameňa. Účinne likviduje aj zápachy a mikróby. Pre jeho stopercentné prírodné zloženie, ktoré nezaťažuje životné prostredie, ho možno bez obáv používať aj v praní, napríklad do aviváží. Ak ocot zmiešate so sódou, vznikne vám prírodná čistiaca pasta. Pri zmiešaní octu so soľou zasa vznikne leštidlo, napríklad na mosadzné predmety.


Sóda

Verná spoločníčka octu, využijete ju však aj samostatne, resp. v kombinácii s vodou. Je vhodná na umývanie kúpeľne, špár, dlažby, dokonca aj toalety. Stačí ju len nasypať na znečistené miesta, nechať chvíľu pôsobiť a potom umyť s handričkou. Pomáha aj na znečistené hrnce a pripáleniny.

Citrón

Pri dnešných cenách nemožno síce hovoriť o najlacnejšom čističi, má však široké použitie. Okrem upratovania aj pri praní. Citrónová šťava je skvelá napríklad na pranie hodvábnych materiálov – stačí namočiť vo vlažnej vode s citrónovou šťavou a jemne preprať v rukách. Hodvábna látka si zachová prirodzený lesk a bude aj príjemne voňať. Citrón dokáže tiež opäť rozžiariť zašednuté biele odevy. Pridajte pol hrnčeka citrónovej šťavy do práčky pred posledným pláchaním alebo jednoducho oblečenie na niekoľko hodín namočte len do citrónovej vody a potom vyberte.

Usadenina z kávy

Slúži na odstránenie typického nepríjemného zápachu v chladničke. Jednoducho ju vložte v otvorenej nádobe do chladničky a nechajte tak. Pomáha tiež pri čistení pripálených hrncov. Vďaka tomu, že je jemná, nepoškriabe ich. No a čo je dobré na hrnce, je dobré v tomto prípade aj na ruky – pomocou kávovej usadeniny ich zbavíte hrubých nečistôt, zaschnutej špiny rovnako ako čistiacimi chemickými pastami. Dokonca lepšie, pretože usadenina vám na rukách zanechá príjemnú kávovú vôňu.

Kola

O jej škodlivých účinkoch na ľudský organizmus sa popísalo už veľa. A čo tie priaznivé v domácnosti? Kolové nápoje dokážu odstrániť hrdzu, vodný kameň, mastné škvrny či škvrny od krvi. Neodporúča sa ju používať ich na mäkké plasty alebo na citlivé materiály. Pozor, údajne ešte intenzívnejšie čističe sú nápoje „light”.

Para

Predstavuje skvelú dezinfekciu bez akýchkoľvek ďalších pridaných látok. Stačí čistá voda, a horúci vzduch. Pomocou nej vyčistíte gauč aj okná, odstráni mastnotu v kuchyni aj fľaky na kobercoch. Parný mop si pochvaľuje takmer každý, kto ho má, treba však doň zainvestovať, je cenovo náročnejší ako všetky doteraz spomínané pomôcky.

Čím umývať
Už dávno platí, že nie je handrička ako handrička. Väčšinou každý má tú svoju obľúbenú. Tvrdenia o účinnosti handričiek z mikrovlákien nie sú prázdne reči, väčšinou naozaj zaberajú a mnohé menšie nečistoty ľahko odstránite len pomocou kvalitnej handričky a vody. Netreba veriť každej reklame a kupovať veľké zásoby, zvyčajne stačí jedna na tú ktorú činnosť, ktorá pri správnej starostlivosti vydrží naozaj dlho.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >