Zn. zero waste... Deti sa v denných táboroch učia žiť bez odpadu

pt, 24. júla 2019 o 09:37

Ako nevytvárať odpad, šetriť vodou, energiami či opakovane použiť niektoré materiály, sa učia bratislavské deti na denných táboroch v rámci projektu Ekošerif. Ekologicky zamerané hry a experimenty ich chcú naučiť základné pravidlá o nevytváraní odpadu, koncept zero waste.

Sadiť bylinky, šetriť vodou a znova používať použité sa učia deti v rámci projektu Ekošerif.

Foto: OZ Preliezka

„Zvieratká treba chrániť, vodou zbytočne neplytvať a odpadky na zem nehádzať. Naše deti nepotrebujú každý deň novú hračku, nemusia púšťať vodu počas celého umývania zúbkov, nemusia mať desiatu v plastových sáčkoch a nemusia veľa ďalších vecí. Odpad sa snažíme nevytvárať,“ vysvetľujú organizátori z občianskeho združenia Preliezka.

Deti sa na denných táboroch popri iných aktivitách učia kompostovať či vytvárať z použitých materiálov ďalšie predmety. Napríklad z fliaš svietniky, z obalov od jogurtov črepníky, ale aj ďalšie veci.

„V našich táboroch, ktoré organizujeme už 16 rokov, chceme deťom prinášať nielen pozitívne spomienky, ale aj čosi navyše, čo v nich zanechá stopu do ich ďalšieho života,“ vraví generálny sekretár združenia Michal Moško.

Deti sa učia činnostiam, ktorými môžu prispieť k záchrane planéty. „Okrem tvorivých dielní a hier sa deti hravou formou dozvedajú, ako správne triediť odpad, ako kompostovať, ale najmä objavujú, aký krásny môže byť život bez odpadu,“ dodáva.

Znamená to tiež aj debaty, v ktorých sa deťom vysvetľuje, prečo vzniká odpad, ako ho minimalizovať, správne triediť, ale aj to, že netreba kupovať zbytočnosti.
Program je prispôsobený veku a záujmu detí, veľa času trávia vonku, sadia bylinky, kompostujú, hrajú sa. Za ekoaktivity dostávajú pečiatky, a na konci ich čaká šerifská hviezda, stanú sa „ekošerifmi“.

Deťom vysvetľujú ekologický prístup prostredníctvom hesiel, takzvaných 5 Z. Zamietni, čo nepotrebuješ, Zredukuj, čo potrebuješ, Zužitkuj a znovu použi, Zrecykluj svoj odpad, Zkompostuj zvyšok (tu by malo byť gramaticky správne S, Skompostuj, pozn.red.).

„Všetci túžime piť krištáľovo čistú vodu bez olejov a prísad, pestovať ovocie a zeleninu v čistej pôde bez chemikálií a dýchať čistý vzduch bez splodín a výparov. Zámerom projektu Ekošerif je ukázať deťom a rodičom, že aj malými jednoduchými krôčikmi sa dajú urobiť veľké zmeny. Najdôležitejšia zmena je vo vlastnom prístupe každého z nás,“ uzatvárajú organizátori.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >