Odpad ako dekorácia, školáci z Kriváňa vyrábajú nápadité ozdoby

pt, 7. mája 2019 o 06:26

Z plechovky kvetináč alebo stojan na perá, z rolky papiera sova, z plastovej fľaše snehuliak. Ako premeniť odpad na pekné veci, sa učia žiaci Základnej školy v Kriváni na krúžku šikovných rúk. Pozrite sa na ich nápadité výtvory.

Prírodné pavúčiky pre šťastie

Foto: ZŠ Kriváň
Aj keď to vyzerá jednoducho, namotať pavúčie siete na paličky, dá veru zabrať. Vystrihnúť z papierového obalu na vajíčka pavúka, namaľovať si ho a pripevniť na prírodnú sieť je už potom to najmenej.

Rolka ako sova

Foto: ZŠ Kriváň
Deti sa s nimi radi hrajú na ďalekohľad či mikrofón, pri troške fantázie je z prázdnej rolky toaletného papiera aj roztomilá sova. Stačí nalepiť príslušné pompóny, vatičky, srdiečka, mašličky a je to.

Praktické konzervy

Foto: ZŠ Kriváň
Môžu slúžiť ako kvetináč, váza či stojan na perá. Fantázii sa pri ozdobovaní medze nekladú – či už ich obmotáte špagátom, vrecovinou alebo čímkoľvek iným. Tieto v Kriváni vyzdobili naozaj pekne.

Snehuliak z plastovej fľaše

Foto: ZŠ Kriváň
Vhodnejší je na zimu, vyrobiť však môžete čokoľvek iné, nielen snehuliaka. Nalepiť uši, a je z toho zajac, napríklad. Rozrezanú plastovú fľašu treba najprv obmotať naškrobeným novinovým papierom, čo je trocha zdĺhavejší proces. Treba dávať postupne jednotlivé plátky, namočené do škrobu, vytvoriť niekoľko vrstiev. Pozor, dobre utľapkať, vyhladiť, aby tam nezostali bubliny. Schnúť to musí aspoň 24 hodín. Potom už možno na papier maľovať a nalepovať podľa vlastného vkusu. Hlavu môžete prekryť čiapočkou z ponožky, ale ak by chcel niekto fľašu využiť ako vázu alebo kvetináč, môže nechať otvor.

Pavúk z orechovej škrupinky

Foto: ZŠ Kriváň
Nalepíte papierové nohy, na výkres dokreslíte sieť a zaujímavé dielko je na svete.

Kvetiny z gombíkov a obalov od vajíčok

Foto: ZŠ Kriváň
Aj tu treba vystrihnúť z obalov na vajíčka koncové priehlbiny. Tie sa nalepia na výkres, kde sa už farbia, prípadne zdobia gombíkmi podľa toho, kto akú kyticu chce. Stonky možno domaľovať alebo dolepiť z farebných papierov, pridať originálnu mašličku a čo komu ešte napadne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >