Zmrzlina – sladké chladné osvieženie. Ako rozoznať kvalitnú od umelej?

Patricia Poprocká, 26. júna 2019 o 10:51

Najväčšiu istotu máte pri zmrzline vyrobenej doma. Ak sa však chcete osviežiť niekde v meste či na kúpalisku, viete, ako rozpoznať kvalitu od umelých náhražok?

Chýbajúca pokrývka hlavy, ďalšie nedostatky viditeľné nie sú. Štátni hygienici dbajú pri kontrolách popri zložení zmrzliny aj na podmienky jej úschovy a predaja.

Foto: shutterstock.com

Starú klasickú zmrzlinu vyrobenú z vajíčok či smotany dnes už nájdete len málokde. Práve pre tieto prírodné produkty bola v minulosti riziková, ak sa niektorá zložka pokazila, hrozila salmonelóza, hnačka, zvracanie... Prírodné zložky sa preto nahradili umelými, a práve pre tie dnes zasa španielski a francúzski vedci nezávisle na sebe zaradili zmrzlinu medzi najškodlivejšie potraviny vôbec.

Úrad verejného zdravotníctva SR sa celé leto chystá dohliadať na to, či zmrzlinári pri predaji dodržiavajú postupy. Vlani našli pochybenia zhruba u štvrtiny predajcov. Ak aj zistia, že je všetko v súlade s predpismi, neznamená to, že zmrzlina je zdravá, prípadne že neobsahuje umelé prísady ako farbivá, ochucovadlá ši sladidlá. Znamená to len, že ich akurát obsahuje v predpísanom množstve.

Pri vlaňajších kontrolách sa však našli aj zmrzliny, v ktorých množstvo chemikálií prekročilo povolenú normu. „Z dôvodu použitia nepovolených farbív alebo prekročenia najvyššieho prípustného množstva povolených farbív nevyhovelo 3,7% skúmaných vzoriek zmrzliny,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Ako má zmrzlina vyzerať?

Kvalitná zmrzlina by mala podľa hygienikov primerane vyzerať aj chutiť. V praxi to znamená, že farba by mala zodpovedať použitým surovinám. Rovnako charakteristická by mala byť aj chuť a vôňa. Konzistencia zmrzliny má byť zasa hladká, tvárna až mierne ťahavá. „Bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie ako ovocie, orechy, a podobne,“ pripomínajú kontrolóri.

Ako však zdôrazňujú, rozoznať zdravotne škodlivú zmrzlinu len na základe jej senzorických vlastností nie je často možné. „Nemusí sa totiž prejaviť zmenenými zmyslovými vlastnosťami. Zdravotná škodlivosť zmrzliny môže byť z pohľadu chemického zloženia alebo z pohľadu stavu mikrobiálnej kontaminácie potvrdená iba na základe laboratórnych výsledkov,“ zdôrazňujú.

Čo si ešte všímať

Predajca by mal mať vystavené zloženie zmrzliny, s uvedením jednotlivých alergénov, ale aj umelých farbív.

Zmrzlina by nemala byť staršia ako 24 hodín. Či nie je opakovane zmrazovaná, zistíte podľa kúskov ľadu v nej. Tie sú nebezpečné, nielenže poškodzujú chuť zmrzliny, môžu byť tiež nositeľmi mikroorganizmov. „V zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikroorganizmy ako salmonela,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva.

Mikroorganizmy spôsobujú spomínané tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka, najmä u detí.

Epidémia nebola, nemala byť z čoho

Nech teda zmrzlina vyzerá akokoľvek lákavo, vedzte, že drvivá väčšina obsahuje umelé látky. „Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná buď studenou alebo teplou cestou. Ak je vyrábaná studenou cestou, pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia. V súčasnosti sa už len ojedinele možno stretnúť s klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo s vajíčkami,“ potvrdzuje aj Úrad verejného zdravotníctva.

Ak sa do zmrzliny v obchode pridávajú vajíčka, musí byť tepelne upravená, rovnako ako pridávané mlieko či oriešky.

Aj to sú možno dôvody, prečo v posledných rokoch nebola na Slovensku zaznamenaná epidémia salmonelózy v súvislosti s konzumáciou nebalenej zmrzliny.

Kontroly vlani

Počas uplynulej sezóny orgány verejného zdravotníctva kontrolovali 1504 krát dohromady 975 zmrzlinární. Nedostatky zistili v 253 prevádzkach, čo je 26 percent. Najviac pochybení našli v Nitrianskom kraji, potom v Prešovskom, v Trnavskom a v Banskobystrickom kraji. Za nedostatky udelili 169 blokových pokút dohromady za 14.109 eur a začatých bolo 53 správnych konaní vo veci uloženia pokuty.

Najčastejšie nedostatky:
  • neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín

  • nedostatky v prevádzkovej hygiene (napr. nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistené pracovné plochy, znečistená podlaha)

  • nepredložená / nevedená evidencia o výrobe zmrzliny (dátum a hodina ich výroby),tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení

  • nevedená evidencia o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, príp. chýbajúce meracie zariadenia

  • chýbajúca informácia pre zákazníka o prítomnosti azofarbív a / alebo alergénov v predávanej zmrzline

  • nedodržaná osobná hygiena pracovníkov (nevhodný pracovný odev, zamestnanec v civilnom oblečení, chýbajúca pokrývka hlavy, nalakované nechty na rukách)

  • použitie nepovolených farbív alebo prekročenia najvyššieho prípustného množstva povolených farbív - 3,7%

  • Zdroj: UVZ SR





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >