Dvom tretinám detí chýba dôležitý vitamín D, hlavne teraz na jar. Ako ho doplniť?

Gabriela Bachárová, 7. marca 2019 o 09:40

Dve tretiny deti majú nedostatok veľmi dôležitého vitamínu D, ukázala nedávna štúdia českého Štátneho zdravotného ústavu. Dá sa predpokladať, že na Slovensku by výsledky boli veľmi podobné.

Losos obsahuje vitamín D.

Foto: Shutterstock.com

Deti majú nedostatok vitamínu hlavne v zimných a jarných mesiacoch. Je to samozrejme spôsobené nedostatkom slnečného svitu. V letných a jesenných mesiacoch sa koncentrácia vitamínu v ľudskom tele podstatne zvyšuje, ako to dobre ukazuje táto tabuľka z výskumu.

Na jar dosahovalo optimálne hodnoty vitamínu D len štrnásť percent detí, viac ako tretina mala hodnoty znížené a polovica nedostatočné. Najvyššie hodnoty výskumníci zistili na jeseň, a to hlavne septembri, kedy sa prejavilo zvýšené vystavovanie sa slnku počas celého leta.

„Výsledky u detí vo veku päť až deväť rokov ukázali dostatočné zásobenie vitamínom D len približne u tretiny detí z celkového počtu 419 sledovaných. Potvrdili výraznú súvislosť medzi dávkou slnečného žiarenia a plochou povrchu tela vystaveného slnku," píše sa v štúdii.

Vitamín D je nevyhnutný pre správne fungovanie imunity, zdravé kosti, rast a obnovu buniek. Prispieva aj k dobrej nálade, sústredenosti, posilňuje pamäť. Ak má teda dieťa déčka málo, môže to negatívne ovplyvniť jeho výsledky v škole.

Ako vitamín doplniť? Štúdia ukázala jednu negatívnu vec. Z potravín (najvyšší obsah vitamínu majú ryby ako makrela, sardinky, losos či tuniak, plnotučné mlieko, vajcia, hríby, vnútornosti či avokádo) sa vitamín D vstrebáva len ťažko.

Najmenším deťom pediatri predpisujú kvapky, v lekárňach sú pre staršie deti k dispozícii výživové doplnky s týmto vitamínom alebo je možné im podávať rybí olej. Najúčinnejšie však je vystaviť sa lúčom svetla, ktorých už našťastie pribúda.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >