Žihľava síce nepríjemne páli, má však množstvo priaznivých účinkov pre človeka.
Foto: PRAVDA, Robert HüttnerÁno, pŕhli, a keď rastie, tak rýchlo dokáže zabrať veľa miesta. Je to však veľmi užitočná bylinka, ktorá obsahuje množstvo cenných látok a má naozaj široké využitie.
Čerstvá do šalátov
Nebojte, nepopŕhlite si jazyk. Žihľavu zbavíte nepríjemného pálenia, ak necháte lístky niekoľko hodín namočené vo vode, prípadne ak ich natriete rastlinným olejom. Potom ju môžete bez obáv pridať do šalátu a konzumovať ju čerstvú. Šalát zo žihľavy je dobrý v kombinácii s reďkovkou a rukolou. Na zálievku použite olivový olej, trochu citrónu, prípadne aj trochu horčice a čierne korenie. Môžete ju použiť aj do praženice.Pomoc vlasom
Oxid kremičitý, ktorý žihľava obsahuje, posilňuje vlasy aj nechty. Môže teda pomôcť, ak vás trápi zvýšené vypadávanie vlasov alebo by ste chceli zlepšiť ich kvalitu. Uvarte si silný žihľavový odvar, napríklad v pomere dve plné hrste bylinky na liter vody. Oplachujte ním vlasy každý deň.Pri zdravotných problémoch
Žihľava obsahuje aj vápnik, fosfor, magnézium, železo, vitamíny B2, K, C, karotén, organické kyseliny, silicu a triesloviny. Podporuje metabolizmus a fyziologické funkcie organizmu, pôsobí močopudne, je teda veľmi dobré piť ju pri zápaloch močových ciest. Prečistí organizmus aj celkovo. Pomáha pri cukrovke, lebo obsahuje glukokiníny, ktoré vyvolávajú zníženie hladiny cukru v krvi. Podporuje činnosť žliaz s vnútorným i vonkajším vylučovaním aj tvorbu krvi. Má účinky pri regenerácii po nadmernom fyzickom či psychickom zaťažení.Pre tehotné a mládež
Žihľava je užitočná aj v tehotenstve, keďže má priaznivý vplyv na vývoj organizmu. Zlepšuje tiež kvalitu mastnej pokožky, čo oceňujú najmä mladí v puberte, žihľavový čaj pomáha pri problémoch s akné.V chĺpkoch žihľavy sa nachádza živicový sekrét s kyselinou mravčia a kremičitou, zároveň acetylcholín, serotonín a histamín s alergickou látkou, ktorá vyvoláva kožné pľuzgieriky.
ANKETA: