Toto je kola, ktorú môžu aj deti! Recept na sirup, ale aj iné využitie voňavej bylinky

Patricia Poprocká, 31. mája 2021 o 04:26

Volá sa rovnako, vonia rovnako, chutí takmer rovnako, vyzerá celkom inak a na rozdiel od tmavej verzie vôbec neškodí. Čo je to? Kola, presnejšie zdravá kola, ktorú môžu bez obáv konzumovať i deti. Kola bylinka.

Kola bylinka sa trocha podobá na kôpor, vôňu však má nezameniteľnú.

Foto: Dorota Hudecová

V atlasoch ju nájdete pod menom cola artemisia, latinsky artemisia arboratum, a vyzerá strapato ako tuja či kôpor. Svojou vôňou i chuťou sa veľmi podobá známym (a extrémne nezdravým) kolovým nápojom (Coca-cola, Pepsi, kofola), na rozdiel od nich však organizmus nezaťažuje kofeínom, enormnými dávkami cukru ani umelými prísadami.

Pestuje sa jednoducho ako napríklad mäta či medovka a využíva sa tiež tak. Stačí lístky mierne podrviť, vylúhovať vo vode a získate osviežujúci nápoj s vôňou a príchuťou koly. Môžete sa s tým aj „vyhrať“ – čiže pridať citrón, prípadne pre ideálnu chuť skúsiť skombinovať s inými bylinkami či trochou cukru. Alebo vyskúšať „bublinkovú“, teda perlivú verziu. Prečo nie.

Voňavé lístočky môžete využiť aj ako ochucovadlo v jedlách – napríklad pri výrobe domácej zmrzliny či inej pochutiny, dokonca aj pri príprave mäsa či šalátov.

Z koly je tiež možné vyrobiť sirup, prípadne ju nasušiť na čaj.
Recept na sirup:
Pripravíte ho podobne ako ten z bazy či spomínanej mäty: Lístky koly necháte vylúhovať v hrnci s vodou 12-24 hodín. Potom ich vyberiete, do výluhu pridáte cukor (pol kila, kilo na liter, ako máte radi) a kyselinu citrónovú. Prevaríte, nalejete do fliaš a hotovo. Domáca kola je na svete.

Bylinky koly sa zaraďujú medzi trvalky a pestujú sa veľmi ľahko. Odporúča sa posadiť ich na slnečné miesto, netreba ich ani často zalievať. Vyrastajú do výšky okolo 80 centimetrov a bez problémov prežijú zimu, kríčok sa akurát odporúča na jar ostrihať.

Hlavnou devízou koly bylinky je skvelá vôňa a chuť, prisudzujú sa jej aj niektoré prospešné vlastnosti: Má uľahčovať trávenie, podporovať činnosť žalúdka a podľa niektorých zdrojov má aj antiseptické účinky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >