Žiaci s hendikepom by mohli mať v škole osobného asistenta

TASR, 22. marca 2023 o 04:16

Zatiaľ čo asistent učiteľa pomáha deťom, ktoré to potrebujú, lepšie pochopiť učivo, osobný asistent bude pri ruke žiakovi so zdravotným znevýhodnením. Pomôže mu pri jedle alebo osobnej hygiene, čo doteraz bol skutočný problém a často museli túto úlohu plniť rodičia, ktorí dochádzali aj niekoľkokrát denne do školy.

Žiaci s hendikepom by mohli získať nárok na osobného asistenta.

Foto: Shutterstock.com

Poslanci veľkou väčšinou posunuli do druhého čítania novelu zákona, ktorá umožní pôsobenie osobných asistentov detí so zdravotným znevýhodnením na školách počas školského vyučovania alebo záujmovej činnosti.

„Mnohým sa takáto zmena zdala zbytočná, keďže na školách pôsobia asistenti učiteľa, ale je potrebné si uvedomiť, že ide o dve rozdielne profesie, ktoré nie sú zameniteľné,” vysvetľuje potrebu novely jej predkladateľka Jana Žitňanská.

Podľa poslankyne by sa v dnešnej dobe táto úprava zákona týkala síce len okolo 350 žiakov, ktorým bol odsúhlasený príspevok na osobného asistenta, ale v čase, keď je na školách stále veľký nedostatok podporných opatrení, by aj to bol posun vpred a neznamenal by neúnosný vplyv na štátny rozpočet.

Ako uvádza dôvodová správa k tejto novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, keďže často ide o samoobslužné úkony, ktoré zasahujú do intímnej sféry osoby, je dôležité, aby žiak alebo študent mal pri sebe osobného asistenta, na ktorého je zvyknutý a ktorému dôveruje. Zároveň bude tento krok prospešný aj pre celkovú integráciu osôb so zdravotným znevýhodnením do vzdelávacieho procesu. „Keďže novelu čaká ešte ďalší legislatívny proces, verím, že dostane podporu od kolegov aj v ďalších čítaniach a osobní asistenti budú mať možnosť pôsobiť na školách už od nového školského roku,” dodáva Jana Žitňanská.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >