Ako v hoteli. Čerstvé mamy majú v tejto moravskej nemocnici ozaj kráľovské raňajky, veď pozrite na foto

Gabriela Bachárová, 23. júna 2021 o 04:00

Ak by vám niekto ukázal tieto fotografie plné lákavo vyzerajúceho jedla a dal vám hádať, odkiaľ pochádzajú, určite by ste netipovali - nemocnicu. A celkom isto nie slovenskú. Pritom len zopár kilometrov za hranicami, v moravskom Havířove, sa novopečené mamičky cítia na raňajkách ako niekde na dovolenke.

To aj zabudnete, že ste v nemocnici.

Foto: Nemocnica Havířov

Strava v slovenských nemocniciach je často nenápaditá, málo výživná a v podstate nedobrá. Nie je žiadnou výnimkou, ak pacient dostane na raňajky na živiny chudobný biely rožok len s kúskom masla. Nevyhovujúce pokrmy zdravotnícke zariadenia servírujú aj ženám po pôrode. Čerstvá mamička pritom potrebuje pestrú a hodnotnú stravu, najmä preto, že začína dojčiť.

Nemocnica v Havířove si je toho veľmi dobre vedomá, a preto v poslednej dobe zaviedla doslova revolučnú novinku - raňajky vo forme bufetu. Žena si vezme, na čo má práve chuť, nie je odkázaná na to, čo jej ráno privezú na vozíku. Na výber má ovocie, zeleninu či zdravé poháry chystané priamo v nemocnici. Bohaté raňajky v príjemnom prostredí sú ďalším kamienkom do mozaiky rešpektujúceho a dôstojného prístupu k rodičom, ale aj ich deťom v tejto nemocnici.

Rautové raňajky si mamičky v havířovskej nemocnici celkom pochopiteľne veľmi pochvaľujú. Vedenie zdravotníckeho zariadenia vraví, že rodiace ženy si chcú rozmaznávať a dopriať im to najlepšie vzhľadom na ich nutričné potreby.

Ľudský prístup k mamám sa už stihol rozkríknuť. „Sme radi, že v posledných dvoch rokoch sledujeme veľmi pozitívny trend v počtoch pôrodov, ktoré v našej nemocnici máme. Napríklad tento rok sme sa už v máji dostali na rovnaký počet narodených detí, ako sme mali vlani v auguste. Veríme, že nové služby, ktoré v našej pôrodnici neustále zavádzame, ocenia nielen mamičky z Havířova, ale aj z iných častí našej republiky vrátane mamičiek, ktoré k nám začali cestovať zo zahraničia," uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Michal Mrózek.

Pre mamu aj dieťa

„Podpora dojčenia a zdravá strava mamičiek je neodmysliteľnou súčasťou celkovej starostlivosti o matku a dieťa. Považujeme to za niečo tak bežného, že by sa to malo stať normou všade. Aby sa bábätko zdravo vyvíjalo, je strava mamičky zásadná. Pretože dojčenie vnímame ako veľmi dôležité, otvorili sme nedávno laktačnú poradňu pre Havířov a spádové okolie. Laktačné poradkyne zároveň dochádzajú za mamičkami po pôrode na naše oddelenie, aby im pomohli s technikami dojčenia," vraví primár novorodeneckého a detského oddelenia Hynek Canibal. Rozhovor s ním sme pred časom priniesli i na našom webe. Prečítať si ho môžete na tomto odkaze. Dozviete sa v ňom, ako humánne nemocnica pristupuje k hospitalizovaným deťom a ich rodičom a tiež k rodiacim ženám.

Strava prispôsobená na mieru

„Každý deň posielame mamičkám do pôrodnice pestrú ponuku čerstvých potravín, z ktorých veľkú časť tvorí ovocie a zelenina. Starostlivo vyberáme také druhy ovocia, ktoré sú vhodné pre dojčiace matky, vyhýbame sa teda napríklad citrusovým plodom, kiwi a podobným potravinám, ktoré by mohli vyvolať alergickú reakciu. Preferujeme zeleninu, ktorá obsahuje veľké množstvo vlákniny, kyselinu listovú a minerálne látky. I tu dbáme, aby bola vhodná pre dojčiace mamičky," vysvetlila Pavlína Vránová, vedúca stravovacej prevádzky a vedúca nutričných terapeutov v havířovskej nemocnici.

Súčasťou rautových raňajok sú priamo v nemocnici pripravované zdravé raňajkové poháre obsahujúce ovsené vločky, jogurt, tvaroh, chia semienka, tapiokové perly, čerstvé ovocie a podobne.

Mamičky si tiež môžu v nemocnici po novom dopriať smoothie nápoje, ktoré si kedykoľvek počas dňa samé pripravia podľa svojej chuti v smoothie mixéri. Ten je spolu s neustále doplňovanou zásobou odporúčanej zeleniny a ovocia trvale k dispozícii na oddelení. Zároveň si už rok môžu vyberať z mliečnej vitríny, v ktorej je pestrá ponuka mliečnych výrobkov pre dostatočný denný príjem vápnika a bielkovín, ktoré sú tiež v období dojčenia veľmi dôležité. V tamojšej nemocnici je už dlhú dobu štandardom výber z troch jedál na obed, z toho jedno je vegetariánske. No a teraz si už pozrite, ako raňajkujú mamičky v Havířove.

Foto: Nemocnica Havířov


Foto: Nemocnica Havířov


Foto: Nemocnica Havířov


Foto: Nemocnica Havířov


Foto: Nemocnica Havířov


Foto: Nemocnica Havířov


Foto: Nemocnica Havířov








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >