Zázrak menom hroznový olej. Viete, že je dvadsaťkrát silnejší antioxidant ako vitamín C?

Patricia Poprocká, 1. marca 2022 o 05:00

Z hrozna sa vyrába víno, mušt, sušené hrozienka... počuli ste už aj o oleji? S rôznymi olejmi, ktoré majú na organizmus blahodarné účinky, sa dnes akoby roztrhlo vrece. Kým kedysi sme v kuchyni rozlišovali nanajvýš tak slnečnicový a repkový olej a už olivový bol považovaný za niečo výnimočné, dnes máme celú škálu ďalších – makový, ľanový, pestrecový, orieškový, tekvicový, marhuľový... Môžeme k nim pridať i hroznový.

Hroznový olej je veľmi zdravou prílohou do rôznych jedál.

Foto: shutterstock

Vyrába sa z usušených hroznových jadierok lisovaním za studena. Ako sa hrozno (a niektoré produkty z neho) považuje za silný antioxidant, to isté platí aj o jeho oleji. Jadierka totiž obsahujú prírodný antioxidant prokyanidín, vďaka ktorému je hroznový olej 20-krát silnejší antioxidant než vitamín C a dokonca 50-krát silnejší ako vitamín E.

Antioxidanty sú látky, ktoré v organizme blokujú nepriaznivé procesy, chránia bunky pred starnutím a znižujú riziko vzniku niektorých druhov rakoviny či srdcovo-cievnych chorôb. Prokyanidín je jedným z nich, a hoci ho dostať aj v tabletách, ako u väčšiny antioxidantov, niet nad jeho prírodnú formu, napríklad v spomínanom hroznovom oleji.

Na pohľad ho nerozoznáte od „obyčajného“ slnečnicového či olivového. Má jemnú, takmer nevýraznú chuť a rovnako i vôňu. V niektorých prípadoch môžete cítiť jemnú korenistú chuť, ale naozaj iba jemnú. Nič nepokazíte, ak si ním napríklad polejete zeleninový šalát či raňajkovú misku ovsených vločiek s ovocím. Použiť ho môžete tiež na omastenie uvarených príloh – ryže či zemiakov. Alebo namiesto masla do sladkých jedál – na parené buchty alebo rezance s makom.

Ako prospieva? Hroznový olej obsahuje vitamíny C, E, flavonoidy a betakarotén. Zlepšuje látkovú výmenu a zvyšuje elasticitu ciev. Prispieva k znižovaniu hladiny tzv. zlého cholesterolu a naopak, podporuje rast toho „dobrého“, HDL cholesterolu, čím teda chráni srdcovo-cievny systém. Používať ho možno aj na hydratáciu pokožky.

Výhodou je, že ho môžete skladovať pri izbovej teplote, do 22 stupňov, akurát by mal byť na tmavom mieste. Znesie aj chladničkovú teplotu, netuhne pri nej.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >