Zázrak menom hroznový olej. Viete, že je dvadsaťkrát silnejší antioxidant ako vitamín C?

Patricia Poprocká, 1. marca 2022 o 05:00

Z hrozna sa vyrába víno, mušt, sušené hrozienka... počuli ste už aj o oleji? S rôznymi olejmi, ktoré majú na organizmus blahodarné účinky, sa dnes akoby roztrhlo vrece. Kým kedysi sme v kuchyni rozlišovali nanajvýš tak slnečnicový a repkový olej a už olivový bol považovaný za niečo výnimočné, dnes máme celú škálu ďalších – makový, ľanový, pestrecový, orieškový, tekvicový, marhuľový... Môžeme k nim pridať i hroznový.

Hroznový olej je veľmi zdravou prílohou do rôznych jedál.

Foto: shutterstock

Vyrába sa z usušených hroznových jadierok lisovaním za studena. Ako sa hrozno (a niektoré produkty z neho) považuje za silný antioxidant, to isté platí aj o jeho oleji. Jadierka totiž obsahujú prírodný antioxidant prokyanidín, vďaka ktorému je hroznový olej 20-krát silnejší antioxidant než vitamín C a dokonca 50-krát silnejší ako vitamín E.

Antioxidanty sú látky, ktoré v organizme blokujú nepriaznivé procesy, chránia bunky pred starnutím a znižujú riziko vzniku niektorých druhov rakoviny či srdcovo-cievnych chorôb. Prokyanidín je jedným z nich, a hoci ho dostať aj v tabletách, ako u väčšiny antioxidantov, niet nad jeho prírodnú formu, napríklad v spomínanom hroznovom oleji.

Na pohľad ho nerozoznáte od „obyčajného“ slnečnicového či olivového. Má jemnú, takmer nevýraznú chuť a rovnako i vôňu. V niektorých prípadoch môžete cítiť jemnú korenistú chuť, ale naozaj iba jemnú. Nič nepokazíte, ak si ním napríklad polejete zeleninový šalát či raňajkovú misku ovsených vločiek s ovocím. Použiť ho môžete tiež na omastenie uvarených príloh – ryže či zemiakov. Alebo namiesto masla do sladkých jedál – na parené buchty alebo rezance s makom.

Ako prospieva? Hroznový olej obsahuje vitamíny C, E, flavonoidy a betakarotén. Zlepšuje látkovú výmenu a zvyšuje elasticitu ciev. Prispieva k znižovaniu hladiny tzv. zlého cholesterolu a naopak, podporuje rast toho „dobrého“, HDL cholesterolu, čím teda chráni srdcovo-cievny systém. Používať ho možno aj na hydratáciu pokožky.

Výhodou je, že ho môžete skladovať pri izbovej teplote, do 22 stupňov, akurát by mal byť na tmavom mieste. Znesie aj chladničkovú teplotu, netuhne pri nej.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

  • Obrázok 6x domáce zemiakové lupienky. Chrumkavá klasika i zdravšie verzie, zahryznite si!

    6x domáce zemiakové lupienky. Chrumkavá klasika i zdravšie verzie, zahryznite si!

    Zemiakové lupienky sú obľúbenou maškrtou, priznajme si, nepatria však k tým najvhodnejším potravinám. Najmä tie z obchodu obsahujú neraz množstvo umelých prísad a tukov. Ak obľubujete lupienky, skúste si urobiť ich kvalitnejšiu verziu doma.

  • Obrázok 11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    Tá vôňa, ktorá sa šíri pri príprave zemiakových placiek, priláka do kuchyne celú rodinu. Aj vám sa stáva, že ich nestíhate piecť, tak rýchlo miznú ešte za horúca? Pripomeňte si toto obľúbené jedlo s naším rebríčkom najklikanejších receptov v histórii Varecha.sk. Tak čo, budú na večeru?

  • Obrázok FOTO Pamätáte? Mali ste to doma aj vy! Ako vyzerala typická domácnosť v 70. a 80. rokoch, ukazuje retro múzeum

    FOTO Pamätáte? Mali ste to doma aj vy! Ako vyzerala typická domácnosť v 70. a 80. rokoch, ukazuje retro múzeum

    V dobách socializmu toho veľa na trhu s nábytkom a bytovým vybavením nebolo, a tak skoro všetci mali doma tú istú obývaciu stenu či rovnaký typ kuchynskej linky. Tí starší preto určite v retro múzeu veľakrát vykríknu, že vystavenú vec veľmi dobre poznajú z domácnosti, ktorú viedli či kde vyrastali. A tí mladší možno prvýkrát vo svojom živote uvidia pevný telefón a poznajú, ako vyzerala detská izbička vtedajších detí, ich dnešných rodičov.

  • Obrázok 10x sólo pre karfiol

    10x sólo pre karfiol

    Všeličo sa dá pripraviť z karfiolu, nielen ho vypražiť v trojobale. A tieto recepty sú toho dôkazom!

  • Obrázok Džem bez chémie, ktorý sa neskazí. Sedem tipov na prírodné konzervanty aj s receptami

    Džem bez chémie, ktorý sa neskazí. Sedem tipov na prírodné konzervanty aj s receptami

    Džemy deti milujú, najväčším problémom tejto sladkej ovocnej pochúťky je, že má málo vitamínov (ničia sa dlhým varením), veľa cukrov a často i chemických konzervantov. Ako si uvariť aspoň trochu zdravší džem? Inšpirujte sa niektorým z našich tipov.

  • Obrázok Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Zahryznite sa do jahôd na tisíc spôsobov, teraz je ideálny čas. Ak chcete vyskúšať niečo nové než váš už osvedčený džem či zákusok, skúste niečo z našich tipov. Rýchla bublanina, lahodný krém či netradičný likér.

  • Obrázok 10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    Kúsky dochrumkava vypraženého kuracieho mäsa, tie veru málokoho nechajú chladným. Kuracie nugetky sú bežnou súčasťou ponuky fastfoodových reťazcov a nájdeme ich aj ako polotovar v mraziacich boxoch. Ale ruku na srdce, domáce sú domáce. Je viacero možností ako ich pripraviť, tak niektorú vyskúšajte. Určite nimi potešíte aj svoje deti, napríklad ak ste ešte nestihli osláviť deň detí.

Ďalšie články v rubrike >