Recept na víkend: 5 skvelých nátierok, ktoré potešia aj vaše zdravie

Gabriela Bachárová, 23. januára 2021 o 04:19

Aj nátierka môže byť luxusnou večerou. Ktorú skúsite už dnes?

Nátierka často zachráni večeru.

Foto: Shutterstock.com

Lososová, tvarohová s celerom, s údeným tofu, z červenej šošovice a sladká s banánom. Ktorú si vyberiete?

Lososová nátierka

Rybičková nátierka nemusí byť len z tuniaka či sardiniek. Vo verzii s lososom si ju zamilujete.
Budete potrebovať: 250 g lučiny, 150 g čerstvého lososa, 1 lyžicu citrónovej šťavy, hrsť pažítky, soľ, čierne korenie

Rúru zohrejte na 180 stupňov a osoleného lososa upečte na pečiacom papieri. Trvá to 10 – 15 minút. Pozor, aby sa losos v rúre nevysušil. Z upečeného mäsa odstráňte kožu a vložte ho do misky. Pridajte lučinu a vidličkou rozmačkajte dohladka. Prisypte pažítku, nakvapkajte citrón, osoľte a okoreňte. Ak je nátierka veľmi hutná, zjemnite ju trochou mlieka, smotany či kefíru. Dajte odležať na hodinu do chladničky. Namiesto pažítky možno použiť cibuľku či kôpor.

Nátierka z červenej šošovice

Červená šošovica je ľahko stráviteľná a zdravá. Šup s ňou do originálnej nátierky!
Budete potrebovať: 200 g červenej šošovice, 5 lyžíc olivového oleja, 3 strúžiky cesnaku plus na dochutenie, 2 menšie cibule nakrájané najemno, 2 – 3 mrkvy nakrájané nahrubo, nastrúhaná kôra z jedného citróna, pol litra vriacej vody, soľ

Na dochutenie nátierky: asi 15 ks nakrájaných cherry paradajok, 2 hrsti čerstvej bazalky, soľ, podľa chuti čierne korenie či koriander, olivový olej, citrónová šťava, cesnak


Šošovicu prepláchnite a nechajte odkvapkať. Na oleji opražte cibuľu a utrený cesnak. Po chvíli pridajte mrkvu a kôru z citróna a za občasného miešania restujte. Dajte variť vodu. Pridajte šošovicu a opekajte asi 5 minút. Občas zamiešajte, pridajte olej, ak by sa zmes pripaľovala. Zalejte vriacou vodou a varte asi 15 až 20 minút na veľmi miernom plameni. Niekoľko minút pred dovarením pridajte soľ. Voda by sa mala vyvariť, šošovica by mala byť mäkká a vďaka pravidelnému miešaniu by mala mať nátierkovú konzistenciu i bez mixovania. Do vychladnutej nátierky pridajte cherry paradajky, bazalku, citrónovú šťavu a ak chcete, cesnak, soľ, čierne korenie, koriander či olivový olej.

Nátierka z údeného tofu

Touto chutnou nátierkou nepohrdnú ani tí, ktorí sa zdravej strave zatiaľ vyhýbajú. Teplá je naozaj vynikajúca.
Budete potrebovať: 2 najemno nakrájané cibule, jedno balenie údeného tofu, asi 80 až 100 ml vody, olej, soľ, na dochutenie podľa vášho výberu: cesnak, pomleté oriešky, chren, chilli, čerstvé bylinky, sójová omáčka

Opražte na oleji cibuľku. Tofu nalámte na menšie kúsky a pridajte k cibuli. Zalejte vodou (či vývarom) a varte asi päť minút. Rozmixujte priamo v hrnci a ochuťte podľa vlastného vkusu.

Tvarohová nátierka s vareným zelerom a karotkou

Zeler je nenápadný, ale takmer každému jedlu dodá šmrnc. Nátierku samozrejme nevynímajúc.
Budete potrebovať: 250 g mäkkého tvarohu, 50 g rastlinného masla (ale určite možno použiť i klasické), 2 lyžice bieleho jogurtu, 2 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice majonézy, 80 g vareného zeleru, 2 karotky, soľ, korenie, 1 lyžica nadrobno nasekanej čerstvej pažítky, 2 paradajky

V miske dohladka vymiešame rozotretý mäkký tvaroh s maslom, jogurtom, smotanou a majonézou. Pridáme posekaný uvarený zeler, očistenú karotku postrúhanú na jemnom strúhadle, soľ a korenie. Premiešame a dáme vychladnúť na chladné miesto alebo do chladničky. Nátierka je mimoriadne dobrá na hriankach. Podávame posypané pažítkou a ozdobené kolieskami paradajok.

Tvarohová nátierka s banánmi

Nátierka nemusí byť len slaná, jej sladkú verziu ocenia najmä, ale nielen deti.
Budete potrebovať: 250 g mäkkého tvarohu, 5 lyžíc kyslej smotany, 2 zrelé banány, 1 lyžičku kakaa, cukor podľa chuti

Do mixéru vložte tvaroh, smotanu, očistené a na kolieska nakrájané banány, kakao a cukor podľa toho, ako chcete mať nátierku sladkú. Rozmixujte a hneď podávajte.

Recepty boli použité z týchto zdrojov: Nátierky a Nová kniha nátierok od Jany Horeckej, Biokuchařka a Bioabecedář od Hany Zemanovej a Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >