Zariadenie detskej izby vplýva na pozornosť i pohodu školáka. Viete, na čo dbať predovšetkým?

Patricia Poprocká, 26. augusta 2021 o 05:03

Koniec leta je tu, či sa nám to páči alebo nie, a s ním aj čas postupne prelaďovať na školský režim, opäť vytiahnuť v detskej izbe veci, ktoré boli počas prázdnin nepotrebné. Práve v uplynulom školskom roku, ktorého väčšinu pre pandémiu deti presedeli doma, sa ukázalo, že zariadenie izby je dôležité z hľadiska učenia, koncentrácie i celkového zdravia. Ponúkame vám rady odborníčok, na čo dbať.

Detská izba by mala mať ideálne oddychovú i pracovnú zónu. Ak to nie je možné, vytvorte aspoň samostatné priestory na veci školské a na relaxačné.

Foto: shutterstock

Isteže, nie každý má možnosť dostatočne veľkého priestoru, aby v izbe mohol vytvoriť dve pomyselné zóny, pracovnú a oddychovú. Aj pri menších izbách však platí, aby ste ju zbytočne nezapratali nábytkom a nepotrebnými vecami, a aby tie veci, ktorým chcete dať prednosť (napríklad knihy, cédečká, písacie potreby, lampa) boli ľahko dostupné, takpovediac poruke. A aby mali svoj priestor veci školské a aj tie oddychové. „Je možné zvážiť oddelenie častí izby, prípadne aspoň priestoru na oddych, napríklad závesom či využitím kusu nábytku,“ odporúča psychologička Michaela Artemiou.

Stôl

V izbe by určite nemal chýbať písací stôl a stolička, ktorá podporuje zdravé, vzpriamené sedenie. Je veľký rozdiel, či sa dieťa učí schúlené v kresle, na gauči či na posteli alebo vo svojom „pracovnom“ kútiku. Svedčia o tom aj skúsenosti mnohých pedagógov z online vyučovania, ktorí poukazovali na nedostatočnú sústredenosť a aktivitu žiakov, keď niektorí počas hodiny ani nevyliezli z postele. Stôl a stolička by mali mať primeranú výšku, aby dieťa mohlo sedieť vystreté s nohami na zemi, nehrbilo sa a lakte malo položené na stole.

Počítač

Dnes sa bez neho nezaobíde už takmer žiaden školák. Aj tu pozor, ako dieťa pri práci s ním sedí. „Vzdialenosť tváre od počítača, konkrétne od monitoru by mala byť približne 45 centimetrov,“ vraví Kateřina Zaydlarová, riaditeľka Centra zdravého sedenia a spoločnosti Modesk s tým, že treba dbať, aby sa dieťa nenakláňalo k monitoru tak, že vysúva krk. Nie je to dobré pre chrbticu a pri nesprávnom sedení sa navyše rýchlejšie dostaví aj pocit únavy.

Farby

Ako sme už písali v jednom z prechádzajúcich článkov, aj farby v detskej izbe majú význam. Nedá sa zovšeobecniť, aká je najvhodnejšia, pri maľovaní stien a výbere doplnkov treba prihliadať na osobnosť a želania dieťaťa. Napríklad červená farba síce evokuje teplo, silu a podnecuje k učeniu, no nehodí sa do izby pre hyperaktívne deti. Modrá zasa upokojuje, no nabudzuje i pocity melanchólie, čiže nie je vhodná pre menej aktívne deti so sklonmi k smútku. Žltá prispieva k optimizmu a veselosti, nepasuje však do izby pre jedináčikov a deti, ktoré veľa rozprávajú. Biela podnecuje intelekt, navádza na optimizmus, neodporúča sa však deťom, ktoré majú ťažkosti nájsť si kamarátov a vyžadujú častú pozornosť rodičov. Nuž, vyberte si...

Svetlo

Najlepšie je prirodzené svetlo, napríklad cez strešné okno. Ak ste odkázaní na umelé osvetlenie, dbajte na to, aby bolo zvolené správne a rovnako aj vhodne umiestnené. Čiže žiarovka by nemala svietiť priamo do očí, rovnako nie je dobré, ak svetlo ide spoza dieťaťa, ktoré si tak na zošity či učebnice vrhá vlastný tieň.

Súkromie

Dôležitá a vôbec nie zanedbateľná súčasť, ktorá vplýva na celkovú kvalitu vnímania a učenia sa. Ak máte viac detí a priestory vám neumožňujú, aby malo každé vlastný stôl, vyčleňte im aspoň samostatné šuflíky alebo skrinky, kde si môžu odkladať len vlastné veci. Deti by sa mali podľa psychologičky Michaely Artemiou učiť výlučne v detskej izbe. Iné miestnosti ich môžu rozptyľovať.

Relax

Bez neho učenie nepôjde. Dbajte na dostatok spánku, pohybu na čerstvom vzduchu, často vetrajte. A, ako dodáva Michaela Artemiou, úplne zásadnou pre pohodu dieťaťa a jeho motiváciu učiť sa je atmosféra v rodine. Myslite na to.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >