Pri výbere farby do detskej izby zvážte aj povahu dieťaťa. 5 tipov, na čo všetko dbať pri zariaďovaní

Patricia Poprocká, 3. marca 2020 o 04:26

Pre bábätká je vlastná izba zbytočnosť a vyhodené peniaze, ako deti rastú, postupne však vlastný priestor potrebujú. V prvých troch rokoch je to skôr kútik na odkladanie hračiek, s ktorými aj tak budú prichádzať za rodičmi, čím starší ale budú, tým viac súkromia budú chcieť. Ako čo najlepšie zariadiť detskú izbu?

Príjemne, tak by sa mal prioritne cítiť vo svojej izbe každý.

Foto: shutterstock.com

Tu je päť odporúčaní, na čo dbať pri výbere nábytku, ako ho vhodne usporiadať a aká farba stien sa pre aké dieťa hodí či čo deťom do izby dať.

Dostatok svetla

Ideálne je čo najviac prirodzeného svetla. V domoch sú vynikajúce napríklad strešné okná, v bytoch na výber príliš nemáte a treba sa prispôsobiť. Dôležité je ale aj umelé osvetlenie – pre menšie deti je najbezpečnejšie svetlo na strope, starším sa zíde aj prenosná lampa – na čítanie, písanie pri stole a podobne. Súčasťou izby pre staršie deti, ktoré spia samé, by mala byť aj lampa s tlmeným osvetlením na večer a noc.

Farby stien

Pre dobrý pocit je dôležitá farba stien. Vedeli ste ale, že nie každá sa hodí ku každému typu dieťaťa? Napríklad červená, ktorá evokuje teplo, energiu, silu, dokonca podnecuje k učeniu, sa nehodí do izby pre hyperaktívne deti. Modrá, upokojujúca, relaxačná nabudzuje tiež pocity melanchólie, preto nie je dobrá pre deti, ktoré sú sedavejšie, menej aktívne, často samé a so sklonmi k smútku. Pocity osamelosti zmierňuje žltá, ktorá prispieva k optimizmu a veselosti. V príručke Rodičia a ja ju ale neodporúčajú jedináčikom a deťom, ktoré veľa rozprávajú. Biela farba zasa podnecuje intelekt, tiež navádza na optimizmus, nie je však vhodná pre deti, ktoré majú problém nájsť si kamarátov a vyžadujú od dospelých veľa pozornosti.

Nábytok

V detskej izbe často plní aj iné účely, než na aké bol vyrobený, napokon, kto nemiloval skákať po posteliach, liezť na skrinku, sedieť na stole...? Základom nábytku v izbe detí by mala byť preto pevná konštrukcia. Čo sa týka postele, oplatí sa investovať do kvalitných matracov a prírodných materiálov na posteľné návleky. Pri umiestňovaní nábytku počúvajte aj deti – čo kde chcú mať. Dbajte akurát na to, aby mali dostatok svetla pri stole – pre pravákov by malo smerovať zľava, pre ľavákov naopak, sprava. Kvalitná by mala byť aj stolička. Pre menšie a živšie deti je problémom nábytok na kolieskach.

Podlaha

Mala by byť dostatočne priestranná na porozkladanie hračiek. Odporúča sa mäkký teplý koberec. Nemusí siahať cez celú izbu, postačí, ak sa na ňom deti dokážu pohodlne na zemi zahrať. Rátajte s tým, že potom ho už asi inde nepoužijete, ale aj nehody a výskumy k detstvu patria.

Zariadenie

Nečakajte poriadok ako zo škatuľky. A myslite aj na to, čo im do izby dáte. Čo chcete, aby vaše deti preferovali, dajte im do izby na dosah. Zbytočne napríklad budú mať zriadenú knižnicu, ak budú knihy umiestnené na vysokej poličke, kam nedočiahnu, alebo trebárs v obývačke. Vzťah si k nim vytvoria, ak si ich budú môcť vyberať a prezerať podľa nálady a potreby. Áno, riskujete ich opotrebovanie, niekedy aj postrihanie alebo pomaľovanie, vždy sa však dá nájsť rozumné usmernenie. A spoločné čítanie, samozrejme.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >