Zapareninám u detí možno jednoducho predchádzať

Gabriela Bachárová, 18. mája 2022 o 04:45

Vzniku nepríjemných zaparenín sa môžete vyhnúť, ak budete dodržiavať zásady správnej starostlivosti o bábätkovský zadoček.

Plienky meňte často.

Foto: shutterstock.com

Príčin vzniku zaparenín je viacero. Platí, že povrchová vrstva kože je tenšia, a preto zraniteľnejšia voči tekutine, stolici či infekcii. U maličkých detí je navyše pokožka v oblasti zadočka najzaťažovanejšia, pretože prichádza do styku s telesnými výlučkami i vodou. Nie je však pravidlom, že zapareniny musia u malých detí vzniknúť vždy.

Správna rodičovská starostlivosť im môže do veľkej miery predchádzať. Je dôležité pravidelne meniť plienky, ideálne po každom dojčení. Obmedziť treba používanie mydla. „Koža sa tým vysušuje, dôsledkom čoho má zníženú odolnosť. Pokožku stačí umývať čistou vodou,“ radí pediatrička Monika Antošová vo svojej publikácii Sprievodca detskými chorobami. Rovnako sa treba vyhýbať používaniu parfumovaných krémov, ktoré môžu pokožku dráždiť.

K ďalším príčinám vzniku zaparením, odborne plienkovej dermatitídy, patrí pritesné balenie do plienky. „Koža nemá prístup vzduchu a pri tesnom balení je poškodzovaná aj mechanicky. Toto je častá príčina plienkovej dermatitídy,“ upozorňuje detská lekárka. Aj samotná plienka môže vyvolať vznik zaparenín, dieťaťu totiž nemusí vyhovovať jej zloženie a dôsledkom je alergia.

Zapareninu poznáte jednoducho. „Najprv sa objaví hladké začervenie. Neskôr je koža drsná, objavujú sa drobné pľuzgieriky, niekedy šupiny. Mokvavý vzhľad svedčí o kvasinkovej infekcii,“ popisuje Monika Antošová. K lekárovi treba ísť, ak sa zaparenina rozširuje a bežne dostupné krémy na ňu nezaberajú. Varovným signálom je podľa pediatričky aj nepokoj dieťaťa, narušená povrchová vrstva a vznik pľuzgierikov.

Ako so zapareninami bojovať doma? Rady pediatričky
1. Postihnuté miesto po každej stolici umyte pod tečúcou vodou a ošetrite kvalitným krémom.
2. Dieťa často prebaľujte. Ak je vhodné prostredie, nechajte kožu čo najviac na vzduchu.
3. Ak má dieťa hnačku, treba stolicu čo najskôr odstrániť. Nezabudnite v tom prípade na príjem probiotík.
4. Ak sa stav nelepší, je vhodné navštíviť lekára, ktorý predpíše buď antibiotické alebo protikvasinkové masti. Liečbu pritom treba začať čo najskôr.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >