Ako nedojčiť? Týchto 11 praktických krokov vás k tomu zaručene privedie, pozor na takéto „rady“

Patricia Poprocká, 5. mája 2022 o 04:28

„Nešlo to,“ pokrčí plecami Alena, matka dvojmesačného chlapčeka na otázku, prečo nedojčí. Rozoberať to nechce, téma jej nie je príjemná, hlavne, že je chlapča spokojné. Je jednou z mnohých matiek, ktoré pôvodne chceli svoje deti dojčiť a teraz sa preto necítia dobre.

Vzájomná blízkosť a spoločné spanie v jednej posteli dojčeniu pomáha. Niekedy však treba odbornú pomoc, nie všeobecné frázy, spochybňujúce ženu či dojčenie.

Foto: Shutterstock.com

Viaceré medzinárodné prieskumy ukázali, že väčšina žien má pre nedojčenie pocity viny a zlyhania. Dôvod nedojčenia je pritom často úplne iný, než si ženy myslia. Nie je to totiž o tom, že by ženy neboli dostatočne schopné alebo šikovné. Je to dôsledok systému, ktorý dojčenie nepodporuje dostatočne a ženám namiesto skutočnej pomoci dáva rady, ktoré im situáciu ešte sťažujú a neraz vedú k predčasnému a zbytočnému ukončeniu dojčenia.

Mnohé ženy majú nevhodné podmienky na dojčenie už v pôrodnici, bezprostredne po narodení dieťaťa a iné zasa neskôr. Niekedy stačí naozaj drobnosť, jedna nesprávna rada či spochybňujúca poznámka, aby žena stratila sebaistotu, a problémy sa začnú reťaziť. V takom prípade je dobré vyhľadať ozajstnú pomoc.

O tom, čo všetko je v dojčení normálne a čo mu napomáha, sa popísalo už veľa. Niekedy sa oplatí zobrať to aj z opačného konca, aby si človek uvedomil, čomu sa vyvarovať, čo nebrať vážne, čo v ceste za úspešným dojčením prekáža.

Združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA spísalo 11 „rád“, ako zaručene dojčiť nebudete. Čiže, ak sa niekde stretnete s jedným z týchto tvrdení, spozornite, nie je to to, čo vám pomôže vyriešiť problém s dojčením. Skôr naopak, akýsi návod, ako čo najrýchlejšie a bez výčitiek skončiť na umelej výžive pre vaše bábätko. Mimochodom, s ktorým z nasledujúcich bodov ste sa v reálnom živote stretli, resp. nestretli?

Nech sa páči, Praktický návod na neúspešné dojčenie:
1. Najprv hovorte ženám, že dojčenie je „prirodzené“.
2. Potom im, naopak, hovorte, že dojčenie je „náročné“.
3. Pokračujte vysvetlením, že dojčenie bolí.
4. O dojčení hovorte ako o vyčerpávajúcom.
5. Na problémy s dojčením navrhnite klobúčik, resp. fľašu.
6. Umožnite dostupnosť reklám na umelé mlieko, nech sú všade.
7. Považujte používanie fľaše pre bábätko za úplne normálne.
8. Keď ženy potrebujú pomoc, opakujte im, aby dieťa dokŕmili umelým mliekom.
9. Ak dojčenie nefunguje, povedzte ženám, že sa majú viac snažiť.
10. Prejdite k tvrdeniu, že „dojčenie je v hlave“.
11. Uzavrite to tým, že je to celé jedno, hlavne, že je šťastná matka a šťastné dieťa.
(Zdroj: OZ MAMILA)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >