Zakrývate dieťa v kočíku plienkou? Radšej to nerobte, riskujete jeho zdravie

Gabriela Bachárová, 3. júla 2019 o 16:44

Hoci veľké horúčavy poľavili, vysoké teploty toto leto ešte určite nepovedali posledné slovo. Veľa mamičiek umiestňuje v horúcich dňoch na kočík, v ktorom prepravujú svoje dieťa, plienku, ktorá má bábätko ochrániť pred slnečnými lúčmi, prípadne aj hmyzom. To však môže byť veľmi nebezpečné pre jeho zdravie.

Dieťaťu nemusí byť v kočíku v lete vôbec dobre.

Foto: Shutterstock.com

Švédski výskumníci robili pokus, pri ktorom skúmali, ako sa mení teplota v kočíku podľa toho, či je na ňom plienka. Výsledok? Východzí stav bol 22,5 stupňa v nezakrytom kočíku. Po zakrytí plienkou sa teplota vyšplhala za krátku polhodinu až na 33,8 stupňa a za hodinu dokonca na 37,7 stupňa. Dieťaťu by v takých teplotných podmienkach hrozilo prehriatie, čo je stav, kedy rýchlo stúpa telesná teplota.

Ak dieťa vozíte v kočíku, plienku teda už radšej nepoužívajte. Sú aj iné možnosti, ako bábätko chrániť pred slnkom či hmyzom. Napríklad použiť namiesto plienky slnečník. Istú ochranu pred slnkom poskytne sieťovaná látka. Snažte sa tiež s kočíkom pohybovať hlavne v tieni a pravidelne kontrolujte, či dieťa nie je horúce, spotené a vlhké. Ak došlo k prehriatiu, okamžite sa premiestnite do tieňa, podávajte dieťaťu tekutiny a ovievajte ho, vhodné je aj použitie vlhkých zábalov.

Alebo kočík nemusíte používať vôbec, dobrou voľbou je nosenie dieťaťa. Matka tak hneď vidí, ak dieťa javí známky nepohody a môže okamžite zasiahnuť. Odísť do tieňa, dať dieťaťu mlieko či ho utíšiť. Telo matky navyše bábätku poskytuje reguláciu fyziologických funkcií, a teda aj termoreguláciu. „Vďaka tomu je oveľa menšie riziko prehriatia pri fyzickom kontakte s mamičkou, prípadne iným dospelým človekom, než napríklad v kočíku zakrytom plienkou,“ vysvetlila nedávno na našom webe poradkyňa dojčenia a fyzioterapeutka Veronika Mihalská.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >