Nosenie nie je len módny trend, dáva deťom oveľa viac

pt, 30. októbra 2018 o 09:09

Ničí nosenie bábätku chrbticu? Skrútený chrbátik, vytočená hlávka... Predsudky voči noseniu má najmä staršia generácia, na pochybách sú však aj viaceré matky, ktoré prebrali názor, že bábätku je najlepšie v perinke, kde má vystretý chrbátik.

Adriana Kráľová.

Foto: archív Adriany Kráľovej
Obavy sú zbytočné, aj fyzioterapeuti dali noseniu zelenú, zdôrazňuje certifikovaná poradkyňa pri dojčení a poradkyňa nosenia detí v šatkách a ergonosičoch Adriana Kráľová. „Dieťa sa prirodzene rodí s chrbátikom v tvare písmena C. Až postupne prichádza prvé a druhé zakrivenie chrbtice a s týmto vývinom sa mení aj polohovanie dieťatka v nosiacej pomôcke,“ vysvetľuje Adriana Kráľová.

Nosenie je prospešné pre dieťa aj matku z každej stránky, odporúčajú ho psychológovia aj lekári. „Dieťa je v tesnom kontakte s matkou, dýcha dokonca pokojnejšie a mamina si je istá, že je všetko v poriadku. Dieťa je pod neustálou kontrolou, matka v princípe funguje ako monitor dychu. Keby sa niečo stalo, okamžite to pocíti,“ približuje Adriana Kráľová.

Ako však vraví, nepriateľov nosenia je zbytočné presviedčať. „Ideálne je byť jednoducho chodiacou reklamou. Akékoľvek obraňovanie či vysvetľovanie je kontraproduktívne.“ Pochybovači by podľa nej skôr zmenili názor, keby si nosenie skúsili.

Generácia našich rodičov nezažila kontaktný spôsob starostlivosti o dieťa, skôr ich viedli presne naopak: dieťa odkladať do kočíkov vo falošnej ilúzii, že ich naučia samostatnosti. Maličké bábätko však pre neskoršiu prirodzenú samostatnosť potrebuje v prvom roku predovšetkým blízkosť matky.

Prospešnosť nosenia podľa Adriany Kráľovej môžu starší ľudia lepšie pochopiť tak, že si skúsia na seba naviazať svoje vnúčatá. „Stačí len zavrieť oči a vnímať. Pochopia, keď to pocítia reálnou skúsenosťou a ešte aj zavoňajú hlávku svojho vnúčatka. Pomôže, ak sa vyrovnajú s tým, že za ich éry nezlyhali ako rodičia, ale sa len o deti starali iným spôsobom,“ hovorí poradkyňa.

Adriana Kráľová zdôrazňuje, že nosenie nie je len najnovší módny trend. Podstata nosenia je v tom, že ich dieťa v kontakte dostáva omnoho viac. „Najkrajšie na tom je, ak sa nosenie spojí s ďalšími nástrojmi vzťahovej výchovy ako sú dojčenie či spoločné spanie. Z empatického kontaktného vzťahového rodičovstva sa tak stane nástroj na vychovanie novej zdravšej generácie, kde budú mať miesto trvalo udržateľné vzťahy v našej spoločnosti. Ozdravme našu spoločnosť aj nosením,“ uzatvára.

Mgr. Adriana Kráľová je certifikovaná poradkyňa pri dojčení a poradkyňa nosenia detí v šatkách a ergonosičoch. Je majiteľkou e-shopu Kengurka, autorkou projektu Materský raj, knihy Návody na viazanie a trojnásobnou matkou na plný úväzok, ktorá všetky svoje deti dojčila a nosila, a to dokonca tandemovo. Splnila si svoj sen a v roku 2014 začala prevádzkovať e-shop www.kengurka.sk, ktorý priamo odráža to, čím Adriana žije: vzťahovú výchovu. Ako poradkyňa pri dojčení navrhuje podávanie umelého mlieka dojčaťu až po vyčerpaní všetkých alternatív (odborná pomoc poradkyne pri dojčení, mlieko od darkyne). Ďalej neodporúča používanie umelých náhrad prsníka (cumlík, fľaša, klobúčik). Vo svojej práci dodržiava Medzinárodný kódex WHO o marketingu náhrad materského mlieka, publikuje a podporuje dojčenie bez nároku na honorár. V priemysle detskej umelej výživy nemá žiadne záujmy.



Ukážka z projektu Materský raj Adriany Kráľovej







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >